Προς την αναστολή της υποχρέωσης επίτευξης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται το Eurogroup. Οπως ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία της COVID-19 αλλάζει το τι είναι λογικό να περιμένουν οι υπουργοί από την Ελλάδα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για το 2020 και πολύ πιθανόν και για το 2021 θα εκτιμηθούν διαφορετικά». Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως δεν σχολίασε το ενδεχόμενο μόνιμης μείωσης των στόχων, σημειώνοντας ότι είναι κάτι «που δεν έχει συζητηθεί».
Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η έκτη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας της χώρας και η δυνατότητα εκταμίευσης της τρίτης δόσης των 748 εκατ. ευρώ (κυρίως έσοδα από τα ομόλογα SMP και ANFA). Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, η έκθεση καταγράφει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν προσαρμόσει τις κινήσεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά ότι η συνολική αξιολόγηση είναι θετική και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. O αξιωματούχος σημείωσε ότι, λόγω των μέτρων καταστολής του ιού αλλά και της εξάρτησής της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η κρίση του κορωνοϊού «θα πλήξει βαριά» την ελληνική οικονομία και «ενδέχεται να ενισχύσει τις υφιστάμενες αδυναμίες» του τραπεζικού τομέα.
Μεταξύ των ζητημάτων με τα οποία θα καταπιαστεί επίσης η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup είναι αυτό της εκλογής του νέου προέδρου του Eurogroup, μετά την ανακοίνωση του Μάριο Σεντένο ότι παραιτείται από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας στις 15 Ιουνίου. Οι υποψηφιότητες αναμένεται να οριστικοποιηθούν «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η θέση «απαιτεί κάποιον που θα μπορεί να επενδύσει τον χρόνο που χρειάζεται και θα μπορεί να σφυρηλατήσει συμβιβασμούς». Η ημερομηνία της 9ης Ιουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου ενδέχεται να αλλάξει αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής την ημερομηνία εκείνη.
Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, με ευρύτερη σύνθεση (των «27»), θα συζητηθεί εκ νέου το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της Επιτροπής. Αυτό, παρότι ο κοινοτικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα θέματα ουσίας δεν είναι της αρμοδιότητας του Eurogroup αλλά των ηγετών – και παρότι οι υπουργοί Οικονομικών τα συζήτησαν ήδη προχθές στο Ecofin.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν σήμερα και με μία άλλη ιδιότητα: αυτή του Συμβουλίου Διοικητών του ESM. Μεταξύ άλλων, το συμβούλιο θα συζητήσει και θα αντιδράσει στην ανεξάρτητη αξιολόγηση των προγραμμάτων προσαρμογής του EFSF και του ESM στην Ελλάδα που εκπονήθηκε υπό τον πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια.