ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Aνάπτυξη συστημάτων πάχυνσης αρνιών και κατσικιών για παραγωγή υψηλής ποιότητας σφάγιων"
Το έργο εκπόνησε η KRIVEK σε συνεργασία με τη ΦΑΡΣΑΡΗΣ και τα Βιοερευνητικά εργαστήρια
Η KRIVEK σε συνεργασία με τη ΦΑΡΣΑΡΗΣ και τα Βιοερευνητικά εργαστήρια εκπόνησε έργο με τίτλο: "Aνάπτυξη συστημάτων πάχυνσης αρνιών και κατσικιών για παραγωγή υψηλής ποιότητας σφάγιων"
με χρηματοδότηση από την ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ
To έργο
Το αντικείμενο του έργου είναι να αναπτύξει, πιστοποιούμενα συστήματα εκτροφής - πάχυνσης αρνιών και κατσικιών για παραγωγή υψηλής ποιότητας σφάγιων με αξιοποίηση, των χαρακτηριστικών των εδαφο-κλιματολογικών συνθηκών της Κρήτης, της πλούσιας χλωρίδας για βόσκηση, των υποπροϊόντων της φυτικής παραγωγής και των χαρακτηριστικά των τοπικών φυλών προβάτων και αιγών.
Aνάπτυξη συστημάτων πάχυνσης αρνιών και κατσικιών για παραγωγή υψηλής ποιότητας σφάγιων
Οι στόχοι του έργου είναι:
Στόχος 1: Ανάπτυξη και προσαρμογή τοπικών συστημάτων πάχυνσης αρνιών και κατσικιών για αριστοποιημένη παραγωγή υψηλής ποιότητας σφάγιων.
Στόχος 2: Αξιοποίηση τοπικών φυτικών πόρων στα συστήματα πάχυνσης αρνιών και κατσικιών, με ανάπτυξη αξιολόγηση και χρήση καινοτόμων συμπληρωματικών συμπυκνωμένων ζωοτροφών.
Στόχος 3: Δημιουργία προϊόντων κρέατος αρνιών και κατσικιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που θα είναι σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις - ποιοτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές.
Στόχος 4: Ανάπτυξη προτύπου επιθεώρησης και πιστοποίησης των συστημάτων πάχυνσης και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι
1.Τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με ενσωμάτωση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και εξειδίκευση στην α) παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, β) υποστήριξη, ενίσχυση και διαφοροποίηση των προϊόντων της αιγο- προβατοτροφίας, γ) ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην χρήση βιοενεργών φυτών και πρώτων υλών ζωοτροφών για την ολιστική αντιμετώπιση ασθενειών των παραγωγικών ζώων.
2.Δημιουργία λειτουργικών ζωοτροφών που θα συμβάλλουν στη α) διασφάλιση της υγείας των παχυνόμενων ζώων β) στη διασφάλιση της επάρκειας ζωοτροφών και μάλιστα με τη χρήση εγχώριων πηγών, γ) στη μείωση της περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης και δ) στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
3.Αναπτυξη και προώθηση της εφαρμογής συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης για παραγωγή διαφοροποιημένων τοπικών προϊόντων.
4. Mειωση της χρήσης φαρμάκων στην διαχείριση νοσημάτων των ζώων και κατ’ επέκταση μείωση της ύπαρξης καταλοίπων στο κρέας και στα προϊόντα του.
5. Προστιθέμενη αξία στα σφάγια και στο κρέας των τοπικών αμνοεριφίων.
6. Μεταφορά τεχνογνωσίας και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.