ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακύκλωση συσκευών: Οδηγός εξοικονόμησης ενέργειας – Πώς θα κάνετε την αίτηση
Πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουν οι καταναλωτές ανάλογα με τη συσκευή που θα επιλέξουν και τι πρέπει να προσέξουν σε βάθος χρόνου
Με στόχο την αντικατάσταση πάνω από 380.000 οικιακών συσκευών, άνοιξε χθες (21/06/2022) η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικής συσκευής. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις συσκευές: κλιματιστικό, ψυγείο και καταψύκτη.
Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση μιας ενεργοβόρας ηλεκτρικής συσκευής με μια σύγχρονη ήταν ανέκαθεν μια οικονομικά συμφέρουσα λύση, αφού η μείωση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος γινόταν χειροπιαστή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποσβένοντας το κόστος της επένδυσης. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, η οποία είναι πια γεγονός, κάνει την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών πιο επείγουσα από ποτέ.
Υπενθυμίζεται πως το ύψος της επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% και τα ανώτατα όρια επιδότησης είναι από 135 έως 710 ευρώ βάσει διαφόρων κριτηρίων (εισόδημα, τύπος κατοικίας, χαρακτηριστικά συσκευής κ.λπ.).
Πώς θα υπολογίσετε βήμα-βήμα τι θα εξοικονομήσετε σε χρήματα
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες που θέλουν να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
- Μαθαίνουμε τι ενέργεια καταναλώνει σε ετήσια βάση η συσκευή που θέλουμε να αντικαταστήσουμε. Τη βασική πληροφορία την παίρνουμε βλέποντας την ενεργειακή ταμπέλα πάνω στη συσκευή μας. Μάλιστα, στην αγορά κυκλοφορούν συσκευές μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος (ονομάζονται μετρητές κατανάλωσης ρεύματος και κοστίζουν από 10 έως 50 ευρώ), οι οποίες μπορούν να μας δώσουν την εικόνα του τι καίει η συσκευή που θέλουμε να αντικαταστήσουμε.
- Μετά από προσεκτική έρευνα αγοράς μαθαίνουμε και τι θα καίει η νέα συσκευή. Αυτή τη στιγμή οι πιο αποδοτικές συσκευές και οι καλύτερες στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι αυτές που φέρουν τη σήμανση Α+++.
- Στη συνέχεια, αφαιρούμε από την «παλιά» (κατ’ εκτίμηση) ετήσια κατανάλωση ρεύματος την «καινούργια» και πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με την τρέχουσα μέση τιμή της κιλοβατώρας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου 0,25 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, η διαφορά που προκύπτει από την κατανάλωση ενέργειας των δύο συσκευών (παλιάς και νέας) είναι 300 κιλοβατώρες τον χρόνο, τότε ο πολλαπλασιασμός με τη μέση τιμή της κιλοβατώρας μάς δίνει 75 ευρώ λιγότερα τον χρόνο.
- Το πόσο γρήγορα θα αποσβέσουμε τα χρήματα που θα χρειαστεί να πληρώσουμε από την τσέπη μας για να αγοράσουμε τη νέα συσκευή εξαρτάται από την ποιότητα αυτής. Αν, για παράδειγμα, επενδύσουμε σε ένα μηχάνημα υψηλής ενεργειακής κλάσης και υψηλής απόδοσης και το ποσό που θα πληρώσουμε έξτρα είναι 500 ευρώ, τα μαθηματικά λένε πως η απόσβεση θα γίνει σε επτά χρόνια, όμως επί της ουσίας επειδή ένα πολύ καλό κλιματιστικό ή ψυγείο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, η απόσβεση θα μειωθεί τελικά στο 50% του παραπάνω χρόνου -πόσω μάλλον σε μια εποχή που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ακριβύνει κατά τουλάχιστον 100%.
- Είναι εύλογο ότι όσοι επενδύσουν σε αντικατάσταση τριών συσκευών θα έχουν και το τριπλάσιο όφελος.
Συμβουλές για ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση και τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά των συσκευών
Η αντικατάσταση μιας παλιάς, ενεργοβόρας συσκευής είναι ένα βασικό βήμα για να δούμε διαφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος, όπως όμως εξηγεί στο kathimerini.gr ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, στην ουσία είναι ο μισός δρόμος. Ο κ. Χαραλαμπίδης μάς έδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι άλλο πρέπει να προσέξουμε.
- Κατ’ αρχάς, τόσο το ψυγείο όσο και το κλιματιστικό είναι συσκευές που δουλεύουν σχεδόν ασταμάτητα, οπότε η αντικατάσταση μιας ενεργοβόρας συσκευής με μια νέα υψηλής απόδοσης είναι σε κάθε περίπτωση πολύ συμφέρουσα, οπότε και το τρέχον πρόγραμμα εύστοχο.
- Ακόμα και η υψηλότερη ενεργειακή κλάση χρειάζεται ορθολογική χρήση. Αυτό έχει να κάνει με τους καταναλωτές και όχι με τις συσκευές. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε λογικά τις συσκευές και να τις «φροντίζουμε». Στα κλιματιστικά, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συντήρησή τους. Η ετήσια συντήρηση στο κλιματιστικό, το οποίο πια χρησιμοποιείται και τους 12 μήνες του χρόνου, αφορά και τα ολοκαίνουργια κλιματιστικά, όσο ακριβά και καλά κι αν είναι. Αν το κλιματιστικό μείνει ασυντήρητο, η απόδοσή του πέφτει αυτόματα. Επίσης, ένα άριστο κλιματιστικό αν δουλεύει στους 18 βαθμούς Κελσίου σε συνθήκες ζέστης και με ανοιχτά παράθυρα, τότε θα καταναλώσει πολύ ηλεκτρική ενέργεια. Η παράλληλη εξασφάλιση φυσικής σκίασης και δροσιάς είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε, αν θέλουμε να… βγάλει τα λεφτά του το νέο μηχάνημα. Μάλιστα, αν το κλιματιστικό εργάζεται σε λογική θερμοκρασία και ταυτόχρονα δουλεύει και ένας ανεμιστήρας, τότε καταναλώνεται ακόμα λιγότερη ενέργεια. Άλλωστε, η αίσθηση που πρέπει να έχουμε όταν έξω επικρατεί καύσωνας, για παράδειγμα, δεν είναι η ατμόσφαιρα εντός του χώρου να είναι 12 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη. Η οδηγία που έδωσε το υπουργείο τα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα να δουλεύουν στους 24 βαθμούς δεν είναι τυχαία.
- Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το ψυγείο, το οποίο δεν πρέπει να παραφορτώνουμε ή να αφήνουμε για μεγάλη διάρκεια την πόρτα του ανοιχτή.
- Δεδομένου ότι οι τιμές στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών είναι πολλές και πολύ ανταγωνιστικές, ο καταναλωτής πρέπει να είναι σίγουρος ότι το brand στο οποίο θα επενδύσει είναι αξιόπιστο και θα συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Οι μεγάλες και γνωστές εταιρείες θεωρούνται πιο αξιόπιστες.
Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όσα πρέπει να ξέρετε
Ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε πάντως ότι μεγάλη σημασία (όχι για την τσέπη μας, αλλά συνολικά για το περιβάλλον) έχει και ο τρόπος που θα απομακρυνθούν οι παλιές συσκευές. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Τα ψυκτικά αέρια που χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά είναι εξαιρετικά δραστικά αέρια του θερμοκηπίου, πολύ πιο δραστικά από το διοξείδιο του άνθρακα, ακόμα και από το μεθάνιο. Η διαδικασία απομάκρυνσης θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο, με ανάκτηση του αερίου που υπάρχει μέσα στην παλιά συσκευή και αδρανοποίησή του. Θα πρέπει να μάθουμε τι θα γίνει με τις χιλιάδες συσκευές που θα αποσυρθούν. Πού θα πάνε και πότε;».
Στο kathimerini.gr μίλησαν και εργαζόμενοι από τον χώρο πώλησης και τοποθέτησης κλιματιστικών, οι οποίοι μας έδωσαν και τις εξής δύο συμβουλές:
- Στα κλιματιστικά, το σωστό είναι η εξωτερική μονάδα να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που αερίζεται επαρκώς, ενώ είναι σημαντικό να προστατεύεται και από την ακτινοβολία του ήλιου (κάτι που τις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε να τηρείται). Στην καλύτερη λειτουργία βοηθάει και η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας λίγο πιο χαμηλά από τη μονάδα που βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο.
- Ένα στοιχείο στο οποίο πρέπει να δώσουμε βαρύτητα είναι η χρονική διάρκεια εγγύησης της νέας συσκευής. Αυτή τη στιγμή, στην αγορά, οι εγγυήσεις των συσκευών έχουν μεγάλο εύρος και ξεκινούν από τα 2 έτη για να φτάσουν ακόμα και στα 10. Το θεμιτό είναι η εγγύηση να είναι μεγάλης διάρκειας και αυτό είναι και ένα δείγμα της αξιόπιστης λειτουργίας της συσκευής. Επίσης, κάποιες εγγυήσεις έχουν αστερίσκους -περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μόνο το μοτέρ, αλλά όχι την εξωτερική μονάδα.
Πώς θα κάνετε την αίτηση για το voucher
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να πάτε στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr όπου θα βάλετε τους κωδικούς Taxisnet και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας σας. Δεν χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά.
Σημειώνεται ότι θα γίνεται μια αίτηση ανά κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια, οι δύο γονείς μπορούν να κάνουν δύο χωριστές αιτήσεις για διαφορετικές κατοικίες ο καθένας.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε μια συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία. Στα vouchers θα αναγράφεται ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα και ΑΦΜ του ωφελουμένου, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.
Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών, θα καταρτιστεί μια λίστα με τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να είναι ενεργειακής κλάσης Α2+ και πάνω.
Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά και στο κινητό τηλέφωνο έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.