ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Αμάρι, η THALIS και η αναβάθμιση της διαχείρισης αποβλήτων στην Κρήτη

Με αφορμή τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η γενική διευθύντρια της THALIS, Θεοδοσία Μπαντουβά - Παπαζήση μιλά στο Cretalive για το μεγάλο αυτό έργο, για τον ρόλο της εταιρείας στην αναβάθμιση της διαχείρισης αποβλήτων στο νησί, αλλά και για την πρόσφατη εξαγορά από τον Όμιλο MOTOR OIL

Το Αμάρι, η THALIS και η αναβάθμιση της διαχείρισης αποβλήτων στην Κρήτη

Ως ένα "έργο πνοής" για την Κρήτη, που έρχεται να συμβάλει στη βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, έχει χαρακτηριστεί η Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Αμάρι Ρεθύμνου. 

Με αφορμή τα εγκαίνια, η κ. Θεοδοσία Μπαντουβά - Παπαζήση, Γενική Διευθύντρια της THALIS, την εταιρίας που κατασκεύασε το έργο, μίλησε στο Cretalive για τη σημασία της νέας εγκατάστασης στη διαχείριση των αποβλήτων στην Κρήτη.
Η κ. Μπαντουβά - Παπαζήση αναφέρεται στο ζήτημα της μετάβασης στην κυκλική οικονομία και τις επιλογές που - πολύ νωρίς - είχε προβλέψει και εφαρμόσει ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλης Παπαζήσης. Τονίζει ακόμα τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται για την αναβάθμιση της διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, καθώς και τις κοινοτικές οδηγίες.
Η ίδια δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις εξελίξεις που δρομολογεί η εξαγορά της THALIS από τον Όμιλο MOTOR OIL. 

Διαβάστε αναλυτικά της συνέντευξη της Γενικής Διευθύντριας της Thalis κ. Θεοδοσίας Μπαντουβά - Παπαζήση: 

Εγκαίνια λοιπόν για ένα εμβληματικό για το νησί έργο, τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι την οποία η εταιρία σας κατασκεύασε. Τι νέο φέρνει η συγκεκριμένη εγκατάσταση στη διαχείριση των αποβλήτων στην Κρήτη;

Το έργο περιλαμβάνει 13 διακριτές μονάδες και κτίρια με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί στο Αμάρι ένα εξαιρετικά σύγχρονο και αποδοτικό συγκρότημα διαχείρισης αποβλήτων που ενσωματώνει πολλές αυτοματοποιημένες διεργασίες. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας θα ανακτώνται ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά ενώ θα παράγονται και δύο κατηγορίες κόμποστ προς αξιοποίηση. Ειδικότερα, επιτυγχάνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων άνω του 26%, υπόλειμμα μικρότερο από 30% και εκτροπή από τη ταφή  οργανικών αποβλήτων άνω του 85%. Οι νέες εγκαταστάσεις είναι ανοικτές σε αναβαθμίσεις και επεκτάσεις ανάλογα με τις εξελίξεις στη τεχνολογία και τις απαιτήσεις ενός εξελισσόμενου σχεδιασμού. 

Ο σχεδιασμός του συγκροτήματος έχει πραγματοποιηθεί από εσάς;

Βεβαίως, εξ ολοκλήρου. Επενδύσαμε σε ανθρώπινους πόρους και αναπτύξαμε περαιτέρω την τεχνογνωσία μας με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση σήμερα να υλοποιήσουμε ακόμα πιο σύνθετα έργα. Αυτή την επιλογή είχε σχεδιάσει και εφαρμόσει ο Βασίλης Παπαζήσης γιατί αφενός είχε αντιληφθεί έγκαιρα τις απαιτήσεις μετάβασης στην κυκλική οικονομία και αφετέρου διέβλεπε ότι οι εταιρίες του κλάδου πρέπει να αναβαθμιστούν επιχειρησιακά και τεχνολογικά. Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής επιλογής είναι ήδη ορατά.

Αμαρι επεξεργασία απορριμμάτων

Τι άλλες ενέργειες πρέπει να αναληφθούν για να αναβαθμιστεί η διαχείριση και να είναι σύμφωνη με τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό καθώς και με τις κοινοτικές οδηγίες;

Είναι σκόπιμο και αναγκαίο να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτο, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου σχεδιασμού και να ενισχυθούν οι δυνατότητες ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών για να καταλήξουμε σε ταφή υπολείμματος κάτω από 10%. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ουδετερότητας των υποδομών επεξεργασίας με την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μηδένιζε το ενεργειακό κόστος και θα μείωνε δραστικά γενικότερα το κόστος λειτουργίας των μονάδων με αποτέλεσμα να ωφεληθούν τελικά οι πολίτες. Δεύτερο, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ξεχωριστή συλλογή στην πηγή όλων των προβλεπόμενων ρευμάτων με προτεραιότητα στα βιολογικά απόβλητα. Αυτό αποτελεί κρίσιμη μεταρρύθμιση που απαιτεί την ενημέρωση και συνεργασία των πολιτών. Η διαλογή στην πηγή ωφελεί τα νοικοκυριά, διασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα στην ανακύκλωση και στηρίζει την ταχύτερη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Είναι μια επιλογή win -win για όλους αλλά απαιτεί μια συστηματική προετοιμασία.

Αμαρι επεξεργασία απορριμμάτων

Αναφερθήκατε στην ενεργειακή ουδετερότητα που αναμφισβήτητα μειώνει εκτός από το κόστος και το αποτύπωμα άνθρακα των εγκαταστάσεων. Πως η κυκλική οικονομία συμβάλλει γενικότερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, μέσω της αποτελεσματικής και πιο κυκλικής χρήσης υλικών σε μόλις τέσσερα βασικά βιομηχανικά υλικά (τσιμέντο, χάλυβας, πλαστικά και αλουμίνιο), μπορεί να επέλθει μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2050. Και αν σε αυτό συμπεριλάβουμε επίσης και αυξημένη κυκλικότητα στο σύστημα των τροφίμων, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε έως και 49% μειώσεις στις παγκόσμιες εκπομπές συνολικά. Είναι λοιπόν κρίσιμο να επενδύσουμε, σε τοπικό επίπεδο, στην ξεχωριστή συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των βιολογικών αποβλήτων και γενικότερα να ανακτήσουμε μεγαλύτερους όγκους ανακυκλώσιμων. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε υλικά τόσο λιγότερο χρειάζεται να συνεχίζουμε την εξόρυξη πρώτων υλών που είναι γενικότερα επιβαρυντική για το περιβάλλον. 

Πρόσφατα η THALIS εξαγοράστηκε από τον Όμιλο MOTOR OIL. Τι αλλαγές θα φέρει αυτή η εξέλιξη στις δραστηριότητες της εταιρίας;

Καταρχήν, να επισημάνω ότι ο Όμιλος, όπως και η THALIS, έχει τις ρίζες του στην Κρήτη. Ο ιδρυτής της THALIS, Βασίλης Παπαζήσης, είχε ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις πριν 3 χρόνια καθώς πίστευε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο τομέα του περιβάλλοντος απαιτούν ισχυρές συμμαχίες. Η THALIS θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τόσο στο τομέα των στερεών αποβλήτων όσο και στον κύκλο του νερού. Ο νέος μέτοχος, με την αξιοπιστία και το κύρος του, αναβαθμίζει το επιχειρηματικό μας προφίλ και στηρίζει την διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας. Για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία θα απαιτηθούν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις ειδικά στην παραγωγή δευτερογενών υλικών από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων. Σε αυτό το κρίσιμο πεδίο υπάρχουν πλέον αυξημένες δυνατότητες ανάληψης νέων πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν αξίες στις τοπικές οικονομίες και πράσινες θέσεις εργασίας. 

Αμαρι επεξεργασία απορριμμάτων

Amari THALIS
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση