ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άλμα στον κλάδο του Airbnb το καλοκαίρι!
Με αύξηση της ζήτησης κατά 61,8% σε σχέση με πέρυσι ολοκληρώθηκε το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα. Mία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.
Με ετήσια αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά 61,8% ολοκληρώθηκε το φετινό καλοκαίρι για την ελληνική αγορά, επίδοση που την κατατάσσει στην υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης και καταδεικνύει την ανάκαμψη που σημείωσαν ο κλάδος «Airbnb» και συνολικά ο τουρισμός φέτος. Σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, κατά το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου οι κρατήσεις στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 61,8%, πίσω μόνο από τη Νορβηγία, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 71,2%, και την Ουγγαρία, με αύξηση 65,8%.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ξεπέρασε με άνεση τις επιδόσεις του 2019. Ειδικότερα, οι κρατήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 24,1% έναντι του καλοκαιριού του 2019, υστερώντας μόνο σε σχέση με τη Γερμανία, όπου η αύξηση ήταν της τάξεως του 24,8%. Η εξέλιξη συνηγορεί υπέρ της πρόβλεψης στελεχών της AirDNA, νωρίτερα εντός του έτους, ότι τα φετινά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ζήτηση τον φετινό Αύγουστο αυξήθηκε κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 0,2%. Ως εκ τούτου, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 30,1% σε σχέση με πέρυσι αλλά και κατά 16,7% σε σχέση με το 2019, λόγω του ότι οι τιμές ήταν υψηλότερες φέτος, ενώ άνοδο κατά 4,3% σημείωσε και η μέση πληρότητα, καθώς ανήλθε σε 76,5%. Στην ελληνική αγορά, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 2% τον φετινό Αύγουστο, αλλά συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 14%.
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι όμως και η σημαντική βελτίωση της ζήτησης στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, με βάση την εικόνα των κρατήσεων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, προέκυπτε ότι κατά την περίοδο των τεσσάρων τελευταίων μηνών του 2022 (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) στην Αθήνα παρατηρείται αύξηση κατά 125% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Πρόκειται για μια επίδοση που ακολουθεί την πανευρωπαϊκή τάση σταδιακής επιστροφής των ξένων επισκεπτών και στα μεγάλα αστικά κέντρα, πέραν των δημοφιλών τουριστικών προορισμών του θέρους. Ετσι, στο Μόναχο σημειώνεται αύξηση κατά 164% χάρη στο φετινό «Octoberfest», το πρώτο που θα γίνει από το 2019, ενώ υψηλές «πτήσεις» σημειώνουν επίσης και άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως, π.χ., η Λισσαβώνα με 144,7%, η Φλωρεντία με 158,6% και η Βενετία με 149,6%.
Σε προηγούμενη ανάλυσή της η AirDNA ανέφερε ότι κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το 2019 σημείωσε με 101% η Κως, ενώ αύξηση κατά 60% σημειώνεται και στην Τήνο. Στη Σαντορίνη οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 58,3%, στην Κέρκυρα κατά 57,2%, στη Ζάκυνθο κατά 51,7% και στη Νάξο κατά 51,5%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Μήλος με άνοδο 50,4%, η Ρόδος με αύξηση 44,7%, ενώ στη Μύκονο η αύξηση συγκριτικά με το 2019 άγγιξε το 38,8%, έχοντας όμως ανακάμψει ήδη σε μεγάλο βαθμό από το περυσινό καλοκαίρι. Στη δε Αττική οι κρατήσεις έχουν επανέλθει στο επίπεδο του 2019, αυξημένες και κατά 164,3% από το περυσινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, ανάλογη ανοδική τάση παρατηρείται και στον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων. Σύμφωνα με την AirDNA, σε πανελλαδικό επίπεδο τον φετινό Αύγουστο λειτούργησαν 133.575 ακίνητα ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 20% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός υπολείπεται κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ομως, αυτά τα στοιχεία δεν καλύπτουν όλες τις πλατφόρμες, παρά μόνο την Airbnb και τη VRBO.
Ετσι, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του STAMA Greece (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων), σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν 182.971 καταλύματα. Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 25% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 και ασφαλώς καταδεικνύει την τάση επιστροφής αρκετών κατοικιών στη βραχυχρόνια μίσθωση, ιδίως μάλιστα στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές. Σημειωτέον ότι αυτό το μέγεθος είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, καθώς η Transparent καταγράφει τις καταχωρίσεις καταλυμάτων σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως Airbnb, Booking, VRBO και Trip Advisor, αφαιρώντας τις διπλοεγγραφές αλλά και τα παράνομα ακίνητα που δεν έχουν αριθμό μητρώου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Στην Αττική, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχονται σε 11.328.