Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, του ανώτατου εταιρικού οργάνου της ΑΕ, είναι ενδεχόμενο να είναι ελαττωματικές. Διακρίνονται, τότε, σε ακυρώσιμες, άκυρες και ανυπόστατες. Μας απασχόλησαν, ήδη, οι ακυρώσιμες αποφάσεις της ΓΣ. Εδώ θα μας απασχολήσουν οι άκυρες αποφάσεις της και, πιο συγκεκριμένα, οι (περιοριστικά αναφερόμενοι στον νόμο) λόγοι ακυρότητάς τους.
Οι Λόγοι Ακυρότητας: Γενικά
Πρώτος Λόγος: Λήψη Απόφασης Χωρίς Προηγούμενη Σύγκληση Της ΓΣ
Τυχόν διαδικαστικές πλημμέλειες στη λήψη αποφάσεων της ΓΣ καθιστούν τις τελευταίες ακυρώσιμες. Ενδεχόμενη, όμως, μη σύγκλησή της (παρότι διαδικαστική πλημμέλεια), επάγεται ακυρότητα.
Η Έννοια Της Σύγκλησης
Τρία είναι τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύγκληση της (όχι καθολικής) ΓΣ: (α) η προέλευση της πρόσκλησής της από την ΑΕ, (β) η πλήρωση του ελάχιστου περιεχομένου της πρόσκλησης (:ημερομηνία και τόπος της ΓΣ) και (γ) η δημοσίευση της πρόσκλησης σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό. Ειδικότερα:
(α) Πρόσκληση Προερχόμενη Από Την Εταιρεία
Κατά την ισχύουσα ρύθμιση, ως προερχόμενη από την ΑΕ θεωρείται η πρόσκληση, που έλαβε χώρα από το ΔΣ ή μέλος του ή από τον ελεγκτή της εταιρείας ή από μέτοχο, που άσκησε το σχετικό δικαίωμα μειοψηφίας.
Η πρόσκληση από τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα είναι, κατά την ορθότερη άποψη, ενδεικτική. Ειδικότερες ρυθμίσεις καθιστούν αρμόδια και άλλα, εκτός από τα προαναφερθέντα, πρόσωπα να συγκαλέσουν ΓΣ-υπό συγκεκριμένες, όμως, συνθήκες και προϋποθέσεις. Ενδεικτικά: τα όργανα στα οποία απονέμονται εξουσίες του Πτωχευτικού Κώδικα (λ.χ.: εκκαθαριστής, σύνδικος, ειδικός εντολοδόχος και ειδικός διαχειριστής).
(β) Πρόσκληση Περιλαμβάνουσα Τουλάχιστον Ημερομηνία Και Τόπο ΓΣ
Απαραίτητο στοιχείο για το υποστατό της σύγκλησης της ΓΣ είναι η αναφορά στην πρόσκληση της ΓΣ της (αληθούς) ημερομηνίας (όχι κατ’ ανάγκη της ώρας) και του τόπου (:διεύθυνσης) διεξαγωγής της. Επί ελλείψεως των λοιπών στοιχείων που ο νόμος προβλέπει η επακόλουθη απόφαση της ΓΣ θα είναι ακυρώσιμη.
(γ) Πρόσκληση Δημοσιευμένη Σύμφωνα Με Τον Νόμο & Το Καταστατικό
Τελευταία, αναγκαία επίσης, προϋπόθεση για το υποστατό της σύγκλησης της ΓΣ συνιστά η ευθυγράμμιση με όσα ο νόμος και όσα (επιπροσθέτως) το καταστατικό αξιώνουν αναφορικά με τη δημοσίευση της πρόσκλησης της ΓΣ.
Δεύτερος Λόγος: Λήψη Απόφασης Με Περιεχόμενο Αντίθετο Στον Νόμο ή Το Καταστατικό
Στην περίπτωση που το περιεχόμενο της απόφασης της ΓΣ αντίκειται στον νόμο ή το καταστατικό, η απόφαση καθίσταται άκυρη. Διευκρινίζεται ότι τυχόν αντίθεση της απόφασης της ΓΣ στον νόμο ή το καταστατικό πρέπει να αφορά στο περιεχόμενό της (λ.χ. μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κάτω από το ελάχιστο νόμιμο) και όχι στη διαδικασία λήψης της. Επί διαδικαστικών πλημμελειών, ως συνέπεια επέρχεται η ακυρωσία.
Θα έλεγε κανείς πως οι δύο, μόνον-περιοριστικά αναφερόμενοι στον νόμο, λόγοι για την ακυρότητα μιας ΓΣ (:έλλειψη σύγκλησής της ή περιεχόμενο απόφασης ενάντια στον νόμο ή το καταστατικό) δεν αποτελούν ορατό κίνδυνο για το κύρος της. Οι κίνδυνοι όμως καθίστανται απολύτως άμεσοι και απτοί όταν αβλεψίες, ιδίως (και όχι κατ’ ανάγκην ενέργειες ή σκόπιμες παραλείψεις), παρεισφρύουν στη διαδικασία σύγκλησης ή στο περιεχόμενο των αποφάσεων της. Τόσο η ΑΕ, οι πλειοψηφούντες και μειοψηφούντες μέτοχοι όσο και, ιδίως, οι νομικοί παραστάτες αμφοτέρων θα πρέπει να τελούν σε συνεχή εκγρήγορση.-
Managing Partner
Koumentakis and Associates Law Firm
Σημ.1: Σε πλήρη μορφή το παρόν άρθρο με τίτλο «Ακυρότητα Αποφάσεων Γενικής Συνέλευσης: Λόγοι Ακυρότητας».
Σημ.2: Το παρόν άρθρο αποτελεί τμήμα ευρύτερης ενότητας αρθρογραφίας της Δικηγορικής μας Εταιρείας για τις ΑΕ. Στην ενότητα αυτή επιχειρούμε την ανάλυση, άρθρο προς άρθρο, του νόμου για τις ΑΕ (:ν. 4548/2018)-με business view, πάντα, προσέγγιση.