ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακρίβεια: Καλπάζουν οι τιμές στα τρόφιμα - Τα στοιχεία και η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ
Η ακρίβεια καλά κρατεί στην Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία της Eurostat και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται
Μέχρι πρόσφατα η ακρίβεια ήταν εμφανής στην Ελλάδα, αλλά είχε ως σύμμαχο τους αριθμούς, αφού αυτοί κατέτασσαν την χώρα μας ψηλά στην σχετική λίστα, με τον χαμηλότερο πληθωρισμό.
Πλέον η εικόνα αυτή έχει αναστραφεί σε όλα τα επίπεδα και έτσι τόσο ο συνολικός πληθωρισμός, όσο και αυτός των τροφίμων που «καίει» τους καταναλωτές είναι σε υψηλότερα επίπεδα, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και από πολλές άλλες χώρες.
Αυτό όπως είναι φυσικό απασχολεί έντονα την κυβέρνηση που φαίνεται να ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να περιορίσει την ακρίβεια και μάλιστα διαφορετικούς από εκείνους που μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιήσει, αφού όπως φαίνεται δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.
Εκτιμήσεις μάλιστα των παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, αφού υπάρχουν φόβοι ότι η ακρίβεια όχι μόνο δεν θα μειώσει ταχύτητα, αλλά το αντίθετο, θα πατήσει γκάζι, αναφέρει το imerisia.gr.
Τα τρικ που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα και ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα και σε καμία περίπτωση δεν κάνουν ευκολότερη την ζωή των καταναλωτών, για τους οποίους η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ συνεχίζει να παραμένει μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία.
Πλησιάζει η επιταγή ακρίβειας για τα Χριστούγεννα
Ως εκ τούτου μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η χορήγηση της επιταγής ακρίβειας για τα Χριστούγεννα, όπως με απόλυτη σαφήνεια αφήνουν πιθανολογούν, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έκανε ένα πραγματικό άλμα και από 2,4% τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 3,9%. Αντίθετα στην Ευρωζώνη από 4,3% «βούτηξε» στο 2,9%. Βέβαια θα περιμένουμε και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί η τάση. Και αυτό διότι με βάση τα προηγούμενα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός ήταν στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο.
Με τα στοιχεία του Οκτωβρίου «πέφτει» στην 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης με τους βραδύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών, ενώ στις «καλές ημέρες» ήταν στην 3η θέση.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα και αυτά έρχονται από το μέτωπο του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος είναι και ο δείκτης που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ και όλους τους οικονομικούς θεσμούς. Έτσι, στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο ο πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, των καπνών και του αλκοόλ, ο ρυθμός αύξησης «έπεσε» στο 3,6% από 4,2% τον Σεπτέμβριο. Αυτή μάλιστα είναι και η δεύτερη συνεχής επιβράδυνση από 5,4% τον Αύγουστο.
Καλπάζουν οι τιμές στα τρόφιμα
Οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν, και τον Οκτώβριο, να αποτελούν «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά. Ο δείκτης της Eurostat, που μετρά τις τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, επιτάχυνε στο 9,3% από 8,2% τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η κατηγορία των τροφίμων «απογυμνωμένη» από τα άλλα στοιχεία, «έτρεξε» με ρυθμό 9,7% από 10,3% προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο ένας ιδιαίτερα αυξημένος ρυθμός ανόδου.
Τέλος να σημειωθεί ότι από τις χώρες της Ευρωζώνης, ταχύτερα κινήθηκαν οι τιμές στην Σλοβακία με 7,8%, στην Κροατία κατά 6,7% και Σλοβενία με 6,6%, ενώ αντίθετα στο Βέλγιο και την Ολλανδία καταγράφεται αποπληθωριστικές κινήσεις στο -1,7% και -1% αντίστοιχα, ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε ετήσια αύξηση 1,9%.
Φωτογραφία από Ferdinand Herndler από το Pixabay