Η κούρσα των τιμών στην ενέργεια, τα μεταφορικά αλλά και τις πρώτες ύλες τροφοδοτεί το σπιράλ αυξήσεων σε βασικά αγαθά θέτοντας σε κίνδυνο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ακρίβεια.
«Συνολικά το πακέτο ανέρχεται στα 500εκ. που όμως αφαιρούν πόρους από αλλού αλλά προστατεύουν νοικοκυριά. Ουσιαστικά όπως είναι αντιληπτό, αναπροσαρμόζονται οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής αλλά κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Μεσαία τάξη
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες, τα εισοδηματικά κριτήρια, ειδικά για το επίδομα θέρμανσης, που λειτουργεί καταλυτικά για την απόσβεση αυξήσεων στο μέτωπο της ενέργειας, αυξάνονται ως εξής:
-Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
-Σε περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
-Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
-Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.
Ωστόσο το ράλι στο φυσικό αέριο, για τα μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά, που δε θα λάβουν επίδομα θέρμανσης, βάζει πραγματική «θηλιά». Εάν ένα νοικοκυριό πχ, που πλήρωνε για θέρμανση για φυσικό αέριο, πέρυσι, 200 ευρώ το μήνα, φέτος θα κληθεί να καταβάλλει ποσά άνω των 400 ευρώ, καθώς με βάση την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση είναι στο 108,5% σε σχέση με πέρυσι. Μόνη ελπίδα, η προσπάθεια μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας να «κουρευτεί» σε ποσοστό 15% η όποια αύξηση. Δηλαδή να επωφεληθεί ένα ποσό κοντά στα 50 ευρώ, σε μηνιαία βάση.
Κι όλα αυτά όταν σε σχέση, πάντα με πέρυσι, βασικά αγαθά έχουν εκτιναχθεί. Π.χ. τα νωπά λαχανικά έχουν ανέβει κατά 21,4%, το κρέας από αρνί ή κατσίκι 17,5, το νωπό ψάρι 7,9%, τα ελαιόλαδο 18,4%. Μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανατιμήσεις υπήρξαν στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Φυσικό αέριο (12,8%), Ελαιόλαδο (11,8%), Αρνί και κατσίκι (7,3%), Λαχανικά νωπά (6,9%), Ψωμί (2,5%), Φρούτα νωπά (2,2%), Ψάρια νωπά (2,1%), Οικιακές υπηρεσίες (1,9%)
Καμπανάκι κινδύνου
Στο φόντο αυτό κι ενώ οι προβολές δείχνουν τη συνέχιση της ίδιας πορείας στο μέτωπο των τιμών η ανησυχία εντείνεται. «Ενδεχόμενη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσει πιέσεις για αντισταθμιστικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο παρατεταμένος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και άρα σε άνοδο του κόστους δανεισμού που θα επηρεάσει αρνητικά τον ρυθμό μεγέθυνσης» ανέφερε χτες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τοποθέτησή του για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Βιομηχανία κι επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα η απουσία παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού «ράλι» οδηγεί αναπόφευκτα σε μια αλυσίδα αυξήσεων. Να σημειωθεί ότι με βάση αναφορές από τον κλάδο της μεταποίησης είναι θέμα εβδομάδων το πότε θα περάσει ένα μεγάλο κύμα αυξήσεων στην αγορά. Συνδέεται κυρίως με την εξάντληση ήδη τιμολογημένων αποθεμάτων, αλλά και τη γενικότερη πορεία των τιμών στο μέτωπο των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Δεν επαρκούν τα μέτρα
Στο φόντο αυτό, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι οι ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια, με υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση κατά 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κάνουν πρόδηλη την αναγκαιότητα δραστικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση, η «Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας έχει επισημάνει εδώ και μήνες το πρόβλημα και τις συνέπειες που θα είχαν και στην ελληνική αγορά οι ανατιμήσεις στην ενέργεια τις πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει πλέον να εξετάσει σοβαρά και χωρίς καθυστερήσεις την μείωση των Ειδικών Φορών Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Οι ανακοινώσεις για αύξηση της επιδότησης ρεύματος για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης και για το φυσικό αέριο μόνο στα νοικοκυριά είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά του βάρους των ανατιμήσεων» καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ.