ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: "Αγκάθι" για την οικονομία ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παρέμεινε και τον Φεβρουάριο ο δείκτης της διατροφής

Ακρίβεια: "Αγκάθι" για την οικονομία ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα

Παρά την σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού που έχει υποχωρήσει στο μισό σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Ιούνιο, εντούτοις η ακρίβεια στα είδη διατροφής παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και προκαλεί αλλεπάλληλα σοκ σε οικονομία και κοινωνία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι από το επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών στα είδη διατροφής, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα έχουμε μείωση τιμών, παρά μόνο επιβράδυνση των αυξήσεων.

Επίσης αναφέρουν ότι η επιμονή των υψηλών τιμών στην διατροφή, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην ενέργεια έχουν υποχωρήσει σημαντικά σημαίνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν ήταν απόρροια μόνο της ενεργειακής κρίσης, αλλά ήταν περισσότερο ένα περίπλοκο δομικό πρόβλημα.

Και αυτό φαίνεται από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τόσο το ρεύμα, όσο και τα καύσιμα εμφανίζονται ιδιαίτερα μειωμένα σε σχέση με πέρυσι και ανοδικά κινείται μόνο το φυσικό αέριο.

Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα 

Αντίθετα σημαντική είναι η άνοδος 14,8% που καταγράφεται σε ετήσια βάση στο κόστος των τροφίμων.

Ειδικότερα, οι τιμές των κρεάτων εμφανίζουν άνοδο 20%, του ψωμιού 16,8% ενώ άνοδος άνω του 25% καταγράφεται σε γαλακτοκομικά και αυγά. Αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 22,9% το κόστος των ελαίων ενώ άνοδος άνω του 13% καταγράφεται επίσης στις κατηγορίες λοιπά τρόφιμα και καφές-κακάο-τσάι.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 6,1% τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις για τον Φεβρουάριο εντοπίζονται στις εξής κατηγορίες:  

Διατροφή: Άνοδος 14,8% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά - παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Ενδυση – υπόδηση: Άνοδος 7,1%, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Διαρκή αγαθά: Άνοδος 10,5% στην ομάδα διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Τα μοντέλα των αναλύσεων, δείχνουν ότι αξιοσημείωτες μειώσεις τιμών θα πρέπει να αναμένονται από το καλοκαίρι και μετά, όταν και θα συμπληρωθεί 12μηνος κύκλος ανόδου των τιμών στα τρόφιμα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να αφομοιωθούν από την αγορά και ειδικά από την βιομηχανία η μείωση των τιμών στην ενέργεια. Όλα τα παραπάνω βέβαια υπό την προϋπόθεση βέβαια δεν θα διαφοροποιηθεί η τάση στο κομμάτι της ενέργειας.

Πηγή:imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση