«Ακριβά» τα τελευταία πακέτα στην Κρήτη

Πιάνει ταβάνι ο τουρισμός, ελπίδες για αύξηση των εσόδων - Μόνο οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και υποδομές θα προσελκύσουν υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες

Με τους τουριστικούς προορισμούς της πρώτης γραμμής να πιάνουν «ταβάνι» τον Αύγουστο κορυφώνεται η εφετινή σεζόν, χαρίζοντας χαμόγελα τουλάχιστον στο σκέλος της τουριστικής κίνησης.

Αυτό που μένει να φανεί είναι σε τι επίπεδα θα κυμανθούν τα έσοδα από μια χρονιά που ξεκίνησε πολύ δυνατά σε προκρατήσεις με ανάλογες εκπτώσεις, υψηλή φορολογία στα τουριστικά καταλύματα και γεωμετρική αύξηση στις μισθώσεις κατοικιών. Ταυτόχρονα, σε φάση ολοκλήρωσης μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις συμβολαίων με τους tour operators για το 2018, με τη δυναμική του ασφαλούς προορισμού να δίνει ώθηση στη ζήτηση για Ελλάδα, αλλά και αιχμές τον φόρο διαμονής και τα ποσοστά αύξησης στα συμβόλαια και το εύρος των προκρατήσεων.

Οι διεθνείς αφίξεις στο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 10,5%, με τις κρατήσεις και τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό (+8,5% για το 2017) να δείχνουν, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ότι εφέτος υπάρχει η δυνατότητα για σημαντική αύξηση των αφίξεων από τα 24,8 εκατ. του 2016 και ενίσχυση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό στα 14,2 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. ευρώ που περιορίστηκαν πέρυσι. Ειδικότερα τον Ιούλιο εκτιμάται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 6,7% (200.000 θέσεις) και τον Αύγουστο 6,6% (201.000 θέσεις).

Οι δαπάνες

Ωστόσο, στο πεντάμηνο με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εισπράξεις ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,9% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 2,067 δισ. ευρώ, με την ταξιδιωτική κίνηση να ενισχύεται κατά 2,4% και τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να συνεχίζει και εφέτος την πτωτική της πορεία κατά 1,5%, φθάνοντας στα 430 ευρώ. Σύμφωνα δε με την πρόσφατη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η εποχικότητα – με τα τρία τέταρτα των διανυκτερεύσεων να αφορούν την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου – και η ποιότητα τουριστικού μείγματος στη χώρα είναι δύο παράγοντες που εμποδίζουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων. Απαιτούνται λοιπόν επενδύσεις σε ξενοδοχεία και σε λοιπές τουριστικές υποδομές (έξι δισ. ευρώ και 16 δισ. ευρώ αντίστοιχα) για να προσελκύσουν υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε πλέον αυτόν τον όγκο των τουριστών χωρίς υποδομές» 
υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, χαρακτηρίζοντάς τες «τραγικές», ενώ επισημαίνει την «τεράστια παραοικονομία και παραξενοδοχεία».

«Η σεζόν είναι καλή όπως αναμενόταν», με τον «Αύγουστο να έχει οριακή αύξηση, μιας και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανόδου» αλλά «και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος πάνε καλά σε κίνηση» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.

Επισημαίνει όμως ότι «όσα πακέτα δεν πουλήθηκαν για την Κρήτη νωρίτερα, πλέον θεωρούνται ακριβά και ο κόσμος αναζητεί φθηνότερες εναλλακτικές». Εκφράζει δε προβληματισμό για τα επόμενα χρόνια καθώς το έστω «δειλό» άνοιγμα σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία δημιουργεί νέους συσχετισμούς. «Ολα εξαρτώνται από το αν θα βελτιώσει την ποιότητά του ο ξενοδόχος προς τους ξένους.Υπάρχει αυτή η διάθεση αλλά όχι από όλους» υπογραμμίζει.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια που υπογράφονται για το 2018 έχουν «λογικές» αυξήσεις από 3% έως 5%. «Υπάρχουν όμως και κάποιοι ξενοδόχοι οι οποίοι πατώντας στην έντονη ζήτηση διεκδικούν αύξηση 10%». «Είχαμε αύξηση 21% στην κίνηση του αεροδρομίου στο Ακτιο το πρώτο εξάμηνο» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, αρμόδιος για τον τουρισμό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Στράτος Ιωάννου, «όταν το 2016 η ετήσια αύξηση ήταν 20% σε σχέση με το 2015».

Το αεροδρόμιο του Ακτίου δίνει πρόσβαση σε Λευκάδα, Πρέβεζα, Πάργα και Σύβοτα, περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε τουριστική κίνηση.

«Οι πτήσεις έχουν αυξηθεί από όλες τις παραδοσιακές αγορές που επισκέπτονται την περιοχή», κυρίως τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και από Αυστρία, Βρετανία, ενώ αυξημένες είναι και οι οδικές αφίξεις από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Πολωνία και Αλβανία.

Πηγή: money-tourism.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ