ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ο νέος «χάρτης» του Real Estate – Ποιοι….«φεύγουν» και ποιοι έρχονται

Τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των ξένων επενδυτών κατέχουν Κινέζοι και Ρώσοι, όμως οι διεθνείς εξελίξεις, ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η φθορά στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, φέρνουν σημαντικές αλλαγές.

Ακίνητα: Ο νέος «χάρτης» του Real Estate – Ποιοι….«φεύγουν» και ποιοι έρχονται

Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος της ζήτησης στο ελληνικό Real Estate προέρχεται από ξένους επενδυτές, που βλέπουν τη χώρα μας ως «χρυσή» ευκαιρία επένδυσης, καθώς οι τιμές στα ακίνητα είναι χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο τουρισμός ανθεί, ενώ και η ανάπτυξη της αγοράς και της χώρας συνολικά δημιουργεί προϋποθέσεις για κέρδη.

Τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των ξένων επενδυτών κατέχουν Κινέζοι και Ρώσοι, όμως οι διεθνείς εξελίξεις, ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η φθορά στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, φέρνουν σημαντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι Ρώσοι ψάχνουν πλέον ευκαιρίες είτε εκτός της Ε.Ε., είτε ειδικότερα σε χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει ή δεν τηρούν με αυστηρότητα τις κυρώσεις στους Ρώσους. Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι μείωσαν συνολικά αυτού του είδους τις επενδύσεις μετά την πανδημία, όμως η «επιστροφή» τους, που έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2022, φαίνεται να γίνεται κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Για να καταλάβουμε πόσο επηρεάζουν οι εξελίξεις την ελληνική αγορά ακινήτων, οδηγός μας είναι τα τελευταία στοιχεία με τους «μόνιμους επενδυτές» από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στις κορυφαίες εθνικότητες που έχουν λάβει άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή με το πρόγραμμα Golden Visa (στοιχεία Μαΐου 2023), πρώτοι είναι οι Κινέζοι με 36%, δεύτεροι οι Ρώσοι με 18% και τρίτοι οι Τούρκοι με 11%.

Από εκεί και πέρα, η πίτα μοιράζεται πολύ, με τους Αιγύπτιους να έχουν το 5%, τους Ιρανούς, τους Λιβανέζους και τους Ιρακινούς από 4% και τους Ουκρανούς το 3%. Βλέπουμε ότι Κινέζοι και Ρώσοι έχουν συνολικά το 54% του συνόλου, άρα είναι πάνω από τους μισούς ξένους επενδυτές που έρχονται μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Πρέπει να αναφερθεί ότι πραγματοποιούνται πολλές και αρκετές μεγάλες επενδύσεις από επενδυτές εντός Ε.Ε., που δεν φαίνονται σε αυτή τη κατανομή.

Τιμές

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι, αν η μεγάλη ζήτηση από Ρώσους και Κινέζους ήταν από τους βασικούς μοχλούς αύξησης των τιμών στα ελληνικά ακίνητα, μήπως τώρα, που πολλοί αποχωρούν ή σταματούν τις νέες επενδύσεις, οι τιμές πέσουν;

Δυστυχώς για πολλούς, ευτυχώς για άλλους, οι μεσίτες εκτιμούν ότι οι τιμές δεν θα πέσουν. Η ζήτηση, εγχώρια και εξωγενής, παραμένει ισχυρή, ενώ η προσφορά ποιοτικών ακινήτων παραμένει μικρή. Συν το γεγονός πως δεν μένει κάποιο επενδυτικό κενό. Πολλοί Ρώσοι και Κινέζοι φαίνεται να έδειξαν ενδιαφέρον για να προλάβουν τη «φτηνή» Visa των 250.000 ευρώ, άρα μέσα στο 2023 οι επενδύσεις συνεχίστηκαν.

Από εδώ και πέρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι «όταν κάποιοι φεύγουν, κάποιοι έρχονται». Οι γνώστες της αγοράς εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο ότι οι λόγοι που έκαναν τους ξένους επενδυτές να προτιμούν τη χώρα μας παραμένουν, απλά τώρα έχει φουντώσει το ενδιαφέρον από άλλες εθνικότητες. Από Τουρκία, Λίβανο και Ισραήλ είναι οι περισσότεροι επενδυτές «εν αναμονή», ενώ επενδύσεις πραγματοποιούνται και μέσω εταιρειών με μετόχους πολλών εθνικοτήτων.

Πάντως, αν και οι επαγγελματίες του κλάδου επιμένουν ότι δεν θα δούμε πτώσεις τιμών, δίνουν χώρο στο σενάριο μιας μικρότερης αύξησης μέχρι η αγορά να έρθει σε ισορροπία.

Τέλος, οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στην Κύπρο, με πολλές τουριστικές επενδύσεις, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί που φεύγουν από την Ευρώπη καταλήγουν ή Τουρκία ή Ντουμπάι. Ειδικά στο Ντουμπάι, ο ρωσικός πληθυσμός που αποτελείται κυρίως από υπερπλούσιους, έχει ρυθμό αύξησης άνω του 400%. Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με την εταιρία ακινήτων Juwai IQI, κοιτούν προς Αυστραλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φαίνεται να παραμένουν «μαγνήτες» για ξένα κεφάλαια.

 

φωτογραφία αρχείου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση