ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακίνητα: Μια «βόμβα» 176 δισ. ευρώ απειλεί την αγορά real estate στην Ευρώπη
Τα δάνεια για κτίρια γραφείων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του προβλεπόμενου ελλείμματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE
Αντιμέτωπη με μια πολύ ισχυρή απειλή βρίσκεται η αγορά real estate στην Ευρώπη, καθώς ένα τεράστιο έλλειμμα χρέους ύψους 176 δισ. ευρώ στα ακίνητα θα καταστεί ληξιπρόθεσμο τα επόμενα τέσσερα χρόνια και περισσότερο από το 1/4 αυτού ενδέχεται να μην αναχρηματοδοτηθεί.
Σύμφωνα με την CBRE Group Inc, μεταξύ των εκτιμώμενων δανείων ύψους 640 δισ. ευρώ (690 δισ. δολάρια) που θα χορηγηθούν τα έτη 2019 έως 2022 και του ποσού που είναι τώρα διαθέσιμο για την αναχρηματοδότησή τους, υπάρχει ένα κενό που φτάνει τα 176 δισ. ευρώ, έδειξε ανάλυση του μεσίτη.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αξίες των ακινήτων έχουν συρρικνωθεί και το χρέος έχει γίνει τόσο σπάνιο όσο και ακριβότερο, ανέφερε η CBRE σε έκθεσή της, η οποία εξέτασε την κλίμακα του δυνητικού ελλείμματος κατά τα έτη 2024 έως 2027.
Οι τράπεζες έχουν περιορίσει τη χορήγηση δανείων λόγω της κατακόρυφης πτώσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και της αύξησης του αριθμού των προβληματικών δανείων ακινήτων στους ισολογισμούς τους. Αυτό επιδεινώνει το ήδη δύσκολο περιβάλλον για τους δανειολήπτες, οι οποίοι είδαν τη σχετική τους υπερχρέωση να αυξάνεται καθώς οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων μειώνονται. Ενώ ορισμένοι μπόρεσαν να εισφέρουν νέα ίδια κεφάλαια για να εξασφαλίσουν νέα δάνεια, άλλοι αναγκάζονται να πουλήσουν, αν μπορούν.
«Οι ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων βίωσαν μια δύσκολη περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης και συνέχισαν: «Οι συνθήκες της αγοράς ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τους επενδυτές με μόχλευση».
Τα δάνεια για κτίρια γραφείων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του προβλεπόμενου ελλείμματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE.
Το προβλεπόμενο κενό βασίζεται στην τρέχουσα τιμολόγηση και τη διαθεσιμότητα χρέους, αλλά αυτό θα μπορούσε να μειωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου εάν τα επιτόκια σταθεροποιηθούν και οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν όπως αναμένεται επί του παρόντος.
Αυτό θα οδηγούσε σε κάποια ανάκαμψη των κεφαλαιακών αξιών και βελτίωση των όρων χρηματοδότησης, μειώνοντας το χάσμα κατά περίπου 35%, σύμφωνα με την ανάλυση της CBRE.