ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακατάσχετος λογαριασμός: Η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενεργοποίηση από τον Σεπτέμβριο

Το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ, που ισχύει σήμερα για όσους χρέη στο Δημόσιο, θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές

Ακατάσχετος λογαριασμός: Η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενεργοποίηση από τον Σεπτέμβριο

Οι συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου που πληρώνουν κανονικά στην ώρα τους τις ρυθμισμένες οφειλές τους θα διαπιστώσουν αύξηση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, εφόσον η εφορία είχε προχωρήσει σε κατάσχεσή του. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού από τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της φορολογικής ενημερότητας για τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία. Το μέτρο έχει ψηφιστεί από το 2019, αλλά εξαιτίας της πανδημίας και τους παγώματος των κατασχέσεων δεν εφαρμόστηκε, κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της φορολογικής διοίκησης για το επόμενο έτος, θα ενεργοποιηθεί ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, αφού προηγουμένως επιλυθούν διάφορα προβλήματα που υπάρχουν με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο, το οποίο θα βελτιωθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση, προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ, που ισχύει σήμερα για όσους χρέη στο Δημόσιο, θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα "χτίζεται" ως εξής:

– Ο φορολογούμενος, αφού υπαχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασμό.

– Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500×3), από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

Με την πάροδο του χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις που έχουν ρυθμιστεί, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ θα έχει συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500 x 3,8).

Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων, η αύξηση του πολλαπλασιαστή που θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει. Όσο πλησιάζει ο χρόνος για την πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο ποσό θα φτάνει στο ανώτατο όριο με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5. Τα όρια του ακατάσχετου θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για έναν μήνα. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης απoλέσει τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο, αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Τι ισχύει σήμερα
Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3,97 εκατομμύρια. Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 74.498 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε οφειλέτες του Δημοσίου από την ΑΑΔΕ, ενώ συνολικά αναγκαστικά μέτρα έχουν ληφθεί για 1.487.215 φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 500 ευρώ.

Όλοι αυτοί, εφόσον έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, διασφαλίζουν ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα μείνει στον λογαριασμό τους δεν θα είναι μικρότερο των 1.250 ευρώ. Εφόσον στους λογαριασμούς κατατίθενται χρηματικά ποσά άνω των 1.250 ευρώ, κατάσχονται από την εφορία για να αποπληρωθεί το χρέος τους, ενώ την ίδια στιγμή έχει δοθεί εντολή σε λογιστήρια των εταιρειών όπου πιθανόν να εργάζονται ή ακόμα και σε ενοικιαστές να αποδίδουν τα χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι μικροί ρυθμίζουν
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι μικροί οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως 10.000 ευρώ είναι αυτοί που προσπαθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, ρυθμίζοντας το ποσό που χρωστούν. Από το ποσό των 20.000 ευρώ και πάνω τα ποσοστά αποπληρωμής οφειλών ή ένταξης σε ρύθμιση είναι πολύ μικρά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, πολλοί από τους οφειλέτες με χρέη από 10.000 έως 100.000 ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, ενώ, αντίθετα, οι έχοντες χρέη άνω των 200.000 ευρώ ρυθμίζουν τα χρέη τους σε πολύ μικρό ποσοστό.

Σημειώνεται ότι πάνω από 1.000.000 ευρώ οφείλουν 9.198 φορολογούμενοι, με το χρέος τους να ξεπερνά τα 81,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό που έχουν ρυθμίσει ανέρχεται μόλις σε 100 εκατ. ευρώ.

Η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου έγκειται σε πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, στην Ακρόπολης Χρηματιστηριακή έχουν επιβληθεί πρόστιμα που σήμερα, μετά και τις προσαυξήσεις, έχουν φτάσει τα 13,2 δισ. ευρώ. Το χρέος αυτό δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθεί. Επίσης, υπάρχουν και οφειλέτες που έχουν αποβιώσει ή επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Τα χρέη των αποβιωσάντων προφανώς τα έχουν αποποιηθεί οι κληρονόμοι, ενώ για όσες έχουν βάλει λουκέτο δεν πρόκειται οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι να πληρώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται σήμερα μεγάλα πρόστιμα ως επί το πλείστον κλείνουν, μην καταβάλλοντας, και σε αυτή την περίπτωση, τα χρέη προς το Δημόσιο. Επιπλέον, μεταξύ των μεγάλων οφειλετών βρίσκονται ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα, η Ολυμπιακή κ.λπ..

Σημειώνεται ότι εντός του 2023 διαγράφηκε χρέος του ΟΣΕ ύψους 10,4 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση