ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Airbnb: Τα νέα στέκια που μαγνητίζουν τους τουρίστες
Η ραγδαία αύξηση του Airbnb αλλάζει άρδην τα μέχρι πρότινος δεδομένα και φαίνεται ότι προκαλεί τεκτονικού χαρακτήρα μετακινήσεις τουριστών.
«Εκτοξεύθηκαν» φέτος το καλοκαίρι οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τους τουρίστες να προτιμούν τη λύση τύπου Αirbnb ως αποτέλεσμα της γενικότερης αύξησης του κόστους ζωής.
Η ραγδαία αύξηση του Airbnb αλλάζει άρδην τα μέχρι πρότινος δεδομένα και φαίνεται ότι προκαλεί τεκτονικού χαρακτήρα μετακινήσεις τουριστών.
Ο μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως η οικονομική ύφεση σε ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, επιδρούν σημαντικά στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν.
Οι μέσες τιμές των ξενοδοχείων σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι αυξημένες ενώ οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εκτινάχθηκαν σε υψηλό πενταετίας. Εν μέσω ακρίβειας οι ταξιδιώτες έκλεισαν τις διακοπές τους με γνώμονα το κόστος και το 80% προτίμησε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) έναντι των ξενοδοχείων.
Οι δέκα περιοχές
Όπως αποκαλύπτει ο πίνακας οι τουρίστες προτιμούν την Αττική και ειδικότερα δέκα περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας.
Ως δημοφιλέστερες περιοχές για τη φιλοξενία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης προβάλλουν το Κουκάκι, το Θησείo, η Πλάκα, το Κολωνάκι και το Σύνταγμα.
Σε περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως ο Ν. Κόσμος, η Καλλιθέα και η Γλυφάδα, η τάση είναι επίσης ανοδική, ενώ εντυπωσιακή επίδοση καταγράφει και ο Πειραιάς.
Η τιμή ανά διανυκτέρευση σε κατάλυμα της Airbnb στις παραπάνω περιοχές κυμαίνεται από 40 ευρώ έως 260 ευρώ και αφορά διαμέρισμα με σαλόνι, υπνοδωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο.
Είναι γεγονός ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί λύση για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο budget.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) παραμένει ισχυρή καθιστώντας τον κλάδο ατμομηχανή για την προσέλκυση νέων τουριστών στην χώρα.
«Τα τελευταία χρόνια καθίσταται σαφές», συνεχίζει ο κ. Χίου, «ότι η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να πρωταγωνιστεί στο νέο μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού».
Αποκαλυπτικά είναι όμως και τα στοιχεία από την εταιρεία AirDNA στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%.
Την ίδια ώρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης, αυξήθηκε κατά 18% και σκαρφάλωσε στα 227 ευρώ, που αποτελεί την πιο ακριβή τιμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, η Ελλάδα – στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι
Νέο ρεκόρ
Σε υψηλές ταχύτητες κινήθηκε ο τουρισμός το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου του 2023, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αρχή του έτους.
Όπως αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη της, η Εθνική Τράπεζα, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα κατά το εαρινό τρίμηνο ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά 10% και οι εισπράξεις κατά 19% (2,8 δις. ευρώ).
Κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι «παραδοσιακές» αγορές, με αύξηση του μεριδίου τους στο 42% (από 39% το 2019), και την αγορά των ΗΠΑ να ξεχωρίζει με σχεδόν διπλασιασμό αφίξεων σε σχέση με το 2022 και σταθερά υψηλές δαπάνες ανά άφιξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Ιούλιο ξεπέρασε τους 3 εκατ. ταξιδιώτες.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία τον Ιούλιο καταγράφηκε ολική επαναφορά στα προ πανδημίας νούμερα, με την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας να απογειώνεται στα 3,29 εκατ., αυξημένη κατά 16,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 10,5% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.
Φωτογραφία από inno kurnia από το Pixabay
Πηγή: ot.gr