ΑΑΔΕ - Τα ελαιοτριβεία της φοροδιαφυγής: Έκρυβαν έσοδα πάνω από 80 εκατ. ευρώ

Newsroom
Newsroom

Οι 30 αυτές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 60 συναλλαγές

Ένα πολύπλοκο δίκτυο πραγματικών και ανύπαρκτων συναλλαγών, που συνδέει νόμιμες επιχειρήσεις με άδειες εταιρείες, ερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ύστερα από καταγγελία πολίτη. Στην καταγγελία αναφέρονται δύο άτομα – ένας επιχειρηματίας και ένας διαχειριστής νομικών προσώπων, που φέρονται ως διακινητές εικονικών τιμολογίων ελαιόλαδου.

Οι έλεγχοι βασίζονται στα στοιχεία του myDATA, σε αρχεία που κατασχέθηκαν κατά τις επιδρομές στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και σε τραπεζικές κινήσεις τους. Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι στο εν λόγω κύκλωμα, κατά την περίοδο 2022-2023, συμμετέχουν πάνω από 30 επιχειρήσεις. Από αυτές, τουλάχιστον 14 έχουν ιδρυθεί με σκοπό την έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων, προκειμένου να δημιουργήσουν πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ και να επιστρέψουν καταχρηστικά φόρους από πραγματικές λήπτριες επιχειρήσεις.

Από την έρευνα προκύπτει ότι επιχείρηση με ημερομηνία έναρξης το 2021 δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, και δεν καταγράφηκαν αγορές σύμφωνα με τα δεδομένα του myDATA. Ειδικότερα, δεν φάνηκε ότι είχε δηλώσει έσοδα από πωλήσεις τρίτων προμηθευτών, ενώ δεν προέκυψαν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις.

Ωστόσο, από την ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών και του myDATA, διαπιστώθηκε ότι εκδόθηκαν 15 φορολογικά στοιχεία προς ατομική επιχείρηση μέλους του κυκλώματος, συνολικής καθαρής αξίας 200.000 ευρώ. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μερικός επιτόπιος έλεγχος στην ατομική επιχείρηση που ασχολείται με το εμπόριο ελαιολάδου, όπου βρέθηκαν επιπλέον φορολογικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η λήπτρια εταιρεία κατέγραψε συνολικά 32 τιμολόγια αξίας 700.000 ευρώ.

Τα εν λόγω τιμολόγια εξοφλήθηκαν μέσω e-banking, ενώ για αυτά που δεν αναρτήθηκαν στο myDATA, η εξόφληση έγινε με επιταγές από φυσικά πρόσωπα που δεν φάνηκε να έχουν καμία επιχειρηματική σχέση με την ΙΚΕ. Αυτοί οι εκδότες κλήθηκαν για εξηγήσεις χωρίς ωστόσο να ανταποκριθούν.

Οι 30 αυτές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 60 συναλλαγές, εκδίδοντας πάνω από 1.700 εικονικά τιμολόγια συνολικής καθαρής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ. Από τις μέχρι τώρα έρευνες, 4 εκδότες έχουν εκδώσει 1.632 φορολογικά στοιχεία αξίας 33,17 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ 4,32 εκατ. ευρώ, τα οποία εξοφλούνταν κυρίως μέσω τραπεζικού συστήματος.

Πέρα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, οι εμπλεκόμενοι κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις, δεδομένου ότι η έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων συνιστά έγκλημα φοροδιαφυγής. Η έρευνα στους υπόλοιπους εκδότες και λήπτες συνεχίζεται.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ