ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

121 δισ. δολ. προσείλκυσαν οι ευρωπαϊκές startups

Eντυπωσιακή αύξηση παρατηρείται στα επενδυτικά κεφάλαια που συγκεντρώνουν φέτος οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες

No profile pic

Eντυπωσιακή αύξηση παρατηρείται στα επενδυτικά κεφάλαια που συγκεντρώνουν φέτος οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της εταιρείας καινοτομικών επενδυτικών κεφαλαίων Atomicο, τα οποία φθάνουν τα 121 δισ. δολάρια και είναι σχεδόν τριπλάσια από τα 41 δισ. του 2020. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ευρωπαϊκές νεοφυείς μονάδες στη Γηραιά Ηπειρο έχουν σωρεύσει μέσα σε ένα και μόνο έτος άνω των 100 δισ. δολαρίων. Και αυτό φανερώνει το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ταχέως αναπτυσσόμενη υψηλή τεχνολογία εκεί, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC.

«Αυτή η χρονιά είναι καθοριστική για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη», παρατηρεί ο Τομ Γουεμάγιερ, διευθυντής μελετών στην Αtomico. «Πιστεύω πως αυτό που μας λένε οι αριθμοί είναι πως ο ευρωπαϊκός κλάδος υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί αποδόσεις για τους επενδυτές πιο γρήγορα από ποτέ».

Η συνολική αξία των νεοφυών εταιρειών, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση των κεφαλαίων Atomico, τόσο των εισηγμένων όσο και των μη, έχει πρώτη φορά φέτος ξεπεράσει τα 3 τρισ. δολάρια. «Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες για να έχουμε σε χρηματιστηριακή αξία το πρώτο τρισεκατομμύριο δολάρια από τον ευρωπαϊκό κλάδο υψηλής τεχνολογίας», επισημαίνει ο κ. Γουεμάγιερ. «Ο στόχος επιτεύχθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2018, και μετά σε διάστημα δύο ετών φθάσαμε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και φέτος τα 3». Μάλιστα, το τελευταίο τρισεκατομμύριο προσετέθη σε περίοδο οκταμήνου. Σήμερα η Γηραιά Ηπειρος φιλοξενεί 321 εταιρείες «μονόκερους», εκ των οποίων οι 98 συγκροτήθηκαν φέτος. Και οι εταιρείες αυτές έλαβαν τον τίτλο του «μονόκερου» διότι εκάστη αποτιμάται τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Πέραν των προαναφερθεισών, λειτουργούν και άλλες 26, οι οποίες αποτιμώνται σε 10 δισ. δολάρια και πλέον αποκαλούνται «δεκάκεροι», και σε αυτές συγκαταλέγονται οι Klarna, Revolut και Checkout.com.

Σχεδόν τριπλάσια τα επενδυτικά κεφάλαια που συγκέντρωσαν φέτος σε σύγκριση με το 2020.

Επιπλέον, ο κ. Γουεμέγιερ διευκρίνισε ότι οι τεχνολογικές νεοφυείς μονάδες ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι, διαρκούσης της πανδημίας, οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά σε διαδικτυακές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση.

Συν τοις άλλοις, στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη υπάρχει ανακύκλωση ταλέντων από την προηγούμενη επιτυχημένη εταιρεία στην επόμενη, γεγονός που εν μέρει εξηγεί και τη ζωηρή ανάπτυξή του. «Οι άνθρωποι από τη μια γενιά επιχειρήσεων μετακινούνται σε εκείνες οι οποίες πρόκειται να διαμορφώσουν την επόμενη, είτε με το να τις ιδρύουν, είτε με το να τις συγκροτούν, είτε με το να επενδύσουν σε αυτές», τονίζει ο κ. Γουεμάγιερ. Εξάλλου, το τρέχον έτος θεωρείται έτος-ρεκόρ και για συγχωνεύσεις, εξαγορές και για αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας και της ψηφιακής οικονομίας στη Γηραιά Ηπειρο.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων επιχειρηματικών κινήσεων, τέλος, αναφέρονται η εισαγωγή της εταιρείας χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας Wise και η πώληση της φινλανδικής εταιρείας διανομής φαγητού Wolt στην αμερικανική ανταγωνίστριά της DoorDash αντί 8,1 δισ. δολαρίων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση