LIFESTYLE

Στρείδια, παγωτό και... 70.000 λίρες - Στο «σφυρί» ένα από τα τελευταία μενού του Τιτανικού

Ποιες λιχουδιές σερβίρονταν στην τραπεζαρία του, μόλις τρεις ημέρες πριν προσκρούσει σε παγόβουνο και βυθιστεί

Στρείδια, παγωτό και... 70.000 λίρες - Στο «σφυρί» ένα από τα τελευταία μενού του Τιτανικού

Δεν ήταν το τελευταίο δείπνο για τους επιβάτες πρώτης θέσης στον Τιτανικό, αλλά από τα τελευταία. Το μοναδικό μενού του μοιραίου πλοίου που διασώθηκε και κρατάει από τις 11 Απριλίου 1912 και βγαίνει "στο σφυρί", αποκάλυψε τις λιχουδιές που σερβίρονταν στην τραπεζαρία του, μόλις τρεις ημέρες πριν προσκρούσει σε παγόβουνο και βυθιστεί στο παρθενικό του ταξίδι στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

Το ιστορικό αυτό κειμήλιο το οποίο αναμένεται να πουληθεί έως και 70.000 λίρες στερλίνες, φέρνει στο προσκήνιο και ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα, μεταξύ αυτών, ποιο άτομα από τους επιβάτες σκέφτηκε να αρπάξει ένα μενού ενώ προσπαθούσε να σώσει τη ζωή του επιβιβαζόμενο σε μια από τις σωσίβιες λέμβους και τι είναι η πουτίγκα Victoria…

Το δεύτερο ερώτημα απαντάται πιο εύκολα. Πρόκειται για ένα βραστό επιδόρπιο, που προσφερόταν με συνοδεία βερίκοκων και γαλλικού παγωτού εκείνο το βράδυ, και που φτιάχνεται ανακατεύοντας αλεύρι, αυγά, μαρμελάδα, κονιάκ, μήλα, κεράσια, ζάχαρη και μπαχαρικά. Στις 11 Απριλίου, το μενού περιλάμβανε στρείδια, σολομό, μοσχαρίσιο κρέας, squab, πάπια και κοτόπουλο, σερβιρισμένο με πατάτες, ρύζι και πουρέ παστινάκι..

Το μενού για τους επιβάτες, που… δεν απόλαυσαν ποτέ

Το μενού περιγράφει λεπτομερώς το γεύμα που θα σερβίρονταν την ημέρα μετά την αναχώρηση του πλοίου από το Κουίνσταουν της Ιρλανδίας, με προορισμό τη Νέα Υόρκη, και πωλείται από τον Henry Aldridge & Son of Wiltshire, μαζί με άλλα σπάνια κειμήλια που διασώθηκαν από τον Τιτανικό. Το μενού βρέθηκε σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ από τη δεκαετία του 1960 που κάποτε ανήκε στον Len Stephenson, έναν ιστορικό της κοινότητας στο Dominion της Νέας Σκωτίας.

Ο Andrew Aldridge, διευθυντής του οίκου δημοπρασιών, πιστεύει ότι ενώ μερικά άλλα μενού πρώτης κατηγορίας διασώθηκαν από το ναυάγιο που οδήγησε στο θάνατο 1.500 ανθρώπων, κανένα μενού της μοιραίας νύχτας δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας. «Έχω μιλήσει με πολλά μουσεία παγκοσμίως και έχω μιλήσει με αρκετούς από τους συλλέκτες του Τιτανικού», είπε, αλλά «δεν μπορώ να βρω άλλο πουθενά».

Για τον Χάρι Μπένετ, αναπληρωτή καθηγητή Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, τα αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανασύρθηκαν από τα σώματα των θυμάτων θέτουν «ένα ζήτημα προσωπικής ηθικής». «Αυτά τα αντικείμενα είναι πραγματικά καλύτερα να εκτίθενται σε μουσεία παρά να τα κατέχουν ιδιώτες, επειδή τουλάχιστον δημιουργούν ένα είδος πλαισίου για εκείνη την εποχή», όπως είπε στους New York Times.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση