LIFESTYLE
Smoothie: Ποια υλικά να αποφύγετε για λιγότερες θερμίδες
Τα smoothies περιέχουν υγιεινά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, βούτυρο ξηρών καρπών, γάλα, πρωτεΐνη σε σκόνη, σπόρους κ.λπ.
Όταν θέλουμε ένα σνακ γρήγορο, βολικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, τα smoothies είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ειδικά όταν τα φτιάχνουμε με τα χέρια μας με υλικά που έχουμε διαλέξει εμείς, τότε το αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο ποιοτικό.
Τα smoothies περιέχουν υγιεινά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, βούτυρο ξηρών καρπών, γάλα, πρωτεΐνη σε σκόνη, σπόρους κ.λπ. Μπορούμε να φτιάξουμε smoothies σε άπειρους συνδυασμούς, με φρούτα ή λαχανικά και να τα απολαύσουμε κάθε εποχή.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες προσθήκες που είναι ανθυγιεινές υποβαθμίζοντας έτσι τα διατροφικά οφέλη του ροφήματος.
Τέτοια συστατικά είναι για παράδειγμα είναι τα γλυκαντικά, το παγωτό, ο συσκευασμένος χυμός φρούτων κ.α. που έχουν σαν αποτέλεσμα ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λιπαρά, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
Για να φτιάξουμε τα δικά μας κρεμώδη, νόστιμα, θρεπτικά smoothies στο σπίτι, κάναμε μια λίστα από όλα αυτά που πρέπει να αποφύγουμε και μαθαίνουμε πώς καθαρίζουμε το μπλέντερ με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για μεγαλύτερη ευκολία.
Ετοιμάζουμε smoothie με χουρμάδες για ενέργεια όλη μέρα ή ένα δροσερό αβοκάντο-μπανάνα. Για τα παιδιά ετοιμάζουμε 5 θρεπτικά smoothies που είναι σούπερ υγιεινά και δεν ξεχνάμε ότι τα προτιμάμε αντί για σνακ με φρούτα και λαχανικά για ευεξία όλη μέρα!
Γιαούρτι με γεύσεις ή χωρίς λιπαρά
Για κρεμώδη υφή συνηθίζουμε να βάζουμε γιαούρτι. Τα απλά γιαούρτια με πολλή πρωτεΐνη και λίγη πρόσθετη ζάχαρη κάνουν τα ροφήματά μας σαφώς πιο υγιεινά και πιο χορταστικά. Όμως το λάθος γιαούρτι μπορεί να τα μετατρέψει εύκολα σε βόμβα ζάχαρης. Έτσι, αποφεύγουμε αυτά που βγαίνουν σε γεύσεις (αρωματισμένα) γιατί είναι φορτωμένα με πρόσθετα σάκχαρα. Ετοιμάζουμε ένα απλό smoothie με μπανάνα, γάλα, γιαούρτι και το απολαμβάνουμε μέχρι την τελευταία σταγόνα.
Φρούτα σε κονσέρβα
Τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορεί να φαίνονται ως η πιο γρήγορη, φθηνή και πιο βολική επιλογή αλλά τα περισσότερα είναι συσκευασμένα σε σιρόπια γεμάτα ζάχαρη.
Προτιμάμε τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων ακόμα και των κατεψυγμένων αφού είναι ακόμα καλύτερα για smoothies γιατί διατηρούν τη θρεπτική τους αξία και προσθέτουν μια πιο κρεμώδη υφή στα smoothies.
Έτσι, βρίσκουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσουμε φρούτα όπως τα βερίκοκα για να τα χρησιμοποιήσουμε όταν τα χρειαστούμε.
Άλειμμα πραλίνας
Πριν ρίξουμε μια κουταλιά άλειμμα πραλίνας στο smoothie μας, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και τα άλλα συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι το smoothie μας θα είναι ισορροπημένο και υγιεινό. Για παράδειγμα αν χτυπήσουμε ένα smoothie που περιέχει ήδη φυστικοβούτυρο, το να προσθέσουμε άλειμμα πραλίνας φουντουκιού, θα μας δώσει μια έκρηξη γλυκιάς γεύσης, όμως αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ή πρέπει να μειώσουμε τα σάκχαρα και τα λίπη για λόγους υγείας, τότε καλύτερα να παραλείψουμε αυτό το συστατικό.
Πρόσθετα γλυκαντικά
Πριν αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη στο smoothie μας με κάτι πιο φυσικό πρέπει να σκεφτούμε ότι αν και το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου είναι λιγότερο επεξεργασμένα εξακολουθούν να προσθέτουν αρκετά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο ρόφημά μας. Για παράδειγμα, μόνο μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει 17 γραμμάρια ζάχαρη, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σιροπιού έχει 12 γραμμάρια ζάχαρης. Τελικά η ζάχαρη έχει και τα καλά της…
Συσκευασμένος χυμός
Αν και οι φυσικοί χυμοί φημίζονται για τα οφέλη τους αφού πάνε κόντρα στις ιώσεις, οι συσκευασμένοι δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Το μόνο που θα κάνει ο χυμός στο smoothie είναι απλώς να αυξήσει την ποσότητα της ζάχαρης. Αποφεύγουμε συσκευασμένους χυμούς αφού δεν είναι τίποτα άλλο από νερό, ζάχαρη και συμπυκνωμένος χυμό φρούτων και άρα η θρεπτική τους αξία είναι χαμηλή έως ανύπαρκτη. Αν θέλουμε μια υγρή βάση καλύτερα να βάλουμε το γάλα που μας αρέσει, αφού περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνη Α, D, χολίνη, ασβέστιο και κάλιο. Αν δεν τρώμε γαλακτοκομικά μπορούμε να προτιμήσουμε υποκατάστατα όπως το γάλα αμυγδάλου.
Παγωτό
Παρά το γεγονός ότι στο olivemagazine.gr υπάρχουν 10 γλυκά που αγαπάμε περισσότερο από το παγωτό, ξέρουμε καλά πόσο δελεαστικό είναι το να προσθέσουμε παγωτό ή frozen yogurt στο smoothie μας. Φυσικά το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να πιούμε ένα περιποιημένο milkshake με έξτρα δόσεις θερμίδων και ζάχαρης. Αν θέλουμε το smoothie να έχει παγωμένη και κρεμώδη υφή παίρνουμε γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και το παγώνουμε. Μετά είναι έτοιμο για να μπει στο smoothie μας.
Υπερβολικές ποσότητες υγιεινών συστατικών
Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που είναι πολύ υγιεινά όπως τα βούτυρο ξηρών καρπών, το αβοκάντο και το λάδι καρύδας, τα οποία παράλληλα μας δίνουν μια έκρηξη από χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να το παρακάνουμε και καλό είναι να προσέχουμε τις ποσότητες. Για παράδειγμα τα αβοκάντο αποτελούνται από υγιή μονοακόρεστα λίπη, τα οποία έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των επιπέδων χοληστερόλης, όμως ένα αβοκάντο έχει 22 γραμμάρια λίπους, που είναι πολλά για ένα μόνο συστατικό smoothie.