LIFESTYLE
Netflix: Πληθώρα αντιδράσεων με την «μαύρη» Κλεοπάτρα
Η θρυλική Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου παρουσιάζεται ως έγχρωμη
Πληθώρα αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων έχει ξεσηκώσει το νέο ντοκιμαντέρ της συνδρομητικής πλατφόρμας Netflix για την Κλεοπάτρα το οποίο θα παιχτεί στις 10 Μάϊου. H διαστρέβλωση της ιστορίας σχετικά με την καταγωγή και την εμφάνιση της Κλεοπάτρας προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και στην Αίγυπτο, με τους χρήστες των social media να... υπενθυμίζουν στην πλατφόρμα την πραγματικότητα.
Στο πόστερ και το τρέιλερ του εν λόγω ντοκιμαντέρ στο Netflix η θρυλική βασίλισσα Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου παρουσιάζεται ως έγχρωμη, κόντρα στην ιστορία και τις μέχρι τώρα απεικονίσεις στην Τέχνη.
Ποια ήταν η πραγματική Κλεοπάτρα και γιατί είναι φουλ το Netflix
Η Κλεοπάτρα θεωρείται εδώ και αιώνες απόλυτη femme fatale, ο ορισμός της μοιραίας γυναίκας και το σημαντικότερο μία ιδιοφυΐα, που μπόρεσε να καταφέρει όσα ήθελε και να ανατρέψει αποφάσεις για το καλό του λαού της.
Η περίοδος βασιλείας της Κλεοπάτρας ήταν πολύ σημαντική στην ιστορία, όχι μόνο για την ταραχώδη ζωή και τις αποφάσεις της, αλλά και επειδή ο θάνατός της σηματοδότησε το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην Αίγυπτο, η οποία είχε γίνει πλέον επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η Κλεοπάτρα, γεννημένη το 69 π.Χ., έγινε Κλεοπάτρα Ζ΄, βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΒ΄, το 51 π.Χ., ο αδελφός της έγινε ο βασιλιάς Πτολεμαίος ΧΙΙΙ την ίδια εποχή, και τα αδέρφια κυβέρνησαν την Αίγυπτο με τον επίσημο τίτλο του συζύγου. Η Κλεοπάτρα και ο Πτολεμαίος ήταν μέλη της Μακεδονικής δυναστείας που κυβέρνησε την Αίγυπτο από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ.
Real Cleopatra VS the blαςκwashed version by Netflix 🤡🤡🤡#Egypt #egyptology #Cleopatra #afrocentrism pic.twitter.com/oF1FoVhHcE
— Egyptian History Defenders 🇪🇬𓆎𓅓𓏏𓊖 (@EHD_Group) April 12, 2023
Αν και η Κλεοπάτρα δεν είχε αιγυπτιακό αίμα, έμαθε μόνη της αιγυπτιακά. Για να ενισχύσει την επιρροή της στον αιγυπτιακό λαό, ανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρε, του αιγυπτιακού θεού του ήλιου. Η Κλεοπάτρα σύντομα έπεσε σε διαμάχη με τον αδελφό της και ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε το 48 π.Χ.
Η Ρώμη, η μεγαλύτερη δύναμη στον δυτικό κόσμο, κατακλυζόταν επίσης από εμφύλιο πόλεμο εκείνη την εποχή. Την ώρα που η Κλεοπάτρα ετοιμαζόταν να επιτεθεί στον αδελφό της με έναν μεγάλο αραβικό στρατό, ο ρωμαϊκός εμφύλιος επεκτάθηκε στην Αίγυπτο. Ο Μέγας Πομπήιος, νικημένος από τον Ιούλιο Καίσαρα στην Ελλάδα, κατέφυγε στην Αίγυπτο αναζητώντας παρηγοριά αλλά δολοφονήθηκε αμέσως από πράκτορες του Πτολεμαίου ΙΓ`. Ο Καίσαρας έφτασε στην Αλεξάνδρεια αμέσως μετά και, βρίσκοντας τον εχθρό του νεκρό, αποφάσισε να αποκαταστήσει την τάξη στην Αίγυπτο.
Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία της Κυριακής: Κλεοπάτρα, η πρώτη femme fatale της ιστορίας