LIFESTYLE
Eurovision: Στο χείλος του αποκλεισμού η Ολλανδία, ενώ η Ισπανία "τα βάζει" με EBU λόγω Ισραήλ
Η αντιπαράθεση γίνεται ακόμα πιο έντονη μετά τον ισχυρισμό ενός Ισπανού δημοσιογράφου ότι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι του επιτέθηκαν επειδή φώναζε «Free Palestine».
Νωρίτερα σήμερα και κατά τη διάρκεια της πρώτης πρόβας, ο Joost Klein εκπρόσωπος της Ολλανδίας, δεν ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision προς μεγάλη έκπληξη όλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του SVT, υπήρξε χειροδικία μεταξύ του καλλιτέχνη και ενός φωτογράφου και αυτό οδήγησε στην άρνηση του Joost να εμφανιστεί σήμερα.
Επιπροσθέτως, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα βίντεο στο οποίο, ο Ολλανδός τοποθέτησε στο κεφάλι του μια κόκκινη σημαία, καθώς εικάζεται πώς δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί με την Εντέν Γκολάν, την φετινή αποστολή του Ισράηλ στην Eurovision, διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα
Όμως, τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι.
Τι συμβαίνει;
Στην αιτιολογία που έδωσε η EBU αναφέρθηκε ένα περιστατικό στα παρασκήνια, ενώ τα αίτια και οι συνέπειες της άρνησης του Joost να εμφανιστεί στις πρόβες είναι ακόμη άγνωστα.
Σύμφωνα με την EBU, η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Διεξάγονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και της AVROTROS, της ολλανδικής συμμετέχουσας ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας.
«Στα έντεκα χρόνια που καλύπτω τη Eurovision δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο ανασφαλής στο φεστιβάλ. Αρκετοί Ισραηλινοί δημοσιογράφοι αποφάσισαν να με εκφοβίσουν και να με «μαλώσουν» επειδή φώναξα #FreePalestine μετά την πρόβα Ισραήλ», έγραψε ο Juan. «Δεν πρόκειται να μας τρομάξουν. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν»
Σύμφωνα με την Daily Mail όμως, ο Ολλανδός ήθελε να κάνει μια δήλωση, αλλά δεν του το επέτρεψαν.
Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, η EBU αποφάσισε ότι ο Joost Klein δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της Dress Rehearsal 2 του διαγωνισμού.
Η Ραδιοτηλεοπτική Ένωση της Eurovision (EBU) ακύρωσε επίσης μια συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλι Αλεξάντερ και τα άλλα acts που δεν χρειάστηκε να διαγωνιστούν στον ημιτελικό, αφού ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας ενημερώθηκε νωρίτερα ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβες.
Πολλά τα σενάρια
Επιπροσθέτως, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η στάση που κράτησε ο Joost Klein απέναντι στην ισραηλινή τραγουδίστρια, χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των συμμετεχόντων που προκρίθηκαν στον τελικό, φαίνεται να οδήγησε σε ρίξη με τους διοργανωτές της Eurovision, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι σε ότι θυμίζει παλαιστινιακό σύμβολο, καθώς δήλωσαν ότι θα απομακρύνουν σημαίες και αντικείμενα.
Επιπροσθέτως, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα βίντεο στο οποίο, ο Ολλανδός τοποθέτησε στο κεφάλι του μια κόκκινη σημαία, καθώς εικάζεται πώς δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί με Εντέν Γκολάν, την φετινή αποστολή του Ισράηλ στην Eurovision, διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Κατά την διάρκεια μάλιστα, της συνέντευξης τύπου, η ισραηλινή τραγουδίστρια ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο, εάν θεωρεί ότι ρωτήθηκε «αν πιστεύει πως η παρουσία της στην φετινή Eurovision ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των αποστολών. Στην Εντέν Γκολάν, δόθηκε η επιλογή να μην απαντήσει αν δεν θέλει και τότε, ο Ολλανδός καλλιτέχνης αναφώνησε: «Γιατί όχι;».
Ο Joost Klein είναι ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας στη Eurovision 2024 με τη συμμετοχή του «Europapa». Ο Joost έλαβε ένα από τα δέκα εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό και υποτίθεται ότι θα εμφανιστεί πέμπτος.
«Λευτερία στην Παλαιστίνη»
Η αντιπαράθεση γύρω από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision γίνεται ακόμα πιο έντονη μετά τον ισχυρισμό ενός Ισπανού δημοσιογράφου ότι εκφοβίστηκε από Ισραηλινούς δημοσιογράφους.
Σήμερα [Παρασκευή, 10 Μαΐου], ο Ισπανός δημοσιογράφος και ακτιβιστής Juan Mafdez μοιράστηκε ένα ανησυχητικό βίντεο στο X, ή αλλιώς στο Twitter, παραδεχόμενος στη λεζάντα του ότι «ποτέ δεν είχε νιώσει τόσο ανασφαλής» στη Eurovision στα έντεκα χρόνια εμπειρίας του στην κάλυψη της διοργάνωσης.
«Στα έντεκα χρόνια που καλύπτω τη Eurovision δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο ανασφαλής στο φεστιβάλ. Αρκετοί Ισραηλινοί δημοσιογράφοι αποφάσισαν να με εκφοβίσουν και να με «μαλώσουν» επειδή φώναξα #FreePalestine μετά την πρόβα Ισραήλ», έγραψε ο Juan. «Δεν πρόκειται να μας τρομάξουν. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν».
Ο Juan εξήγησε τη χειρονομία του στο βίντεό του, αναφέροντας: «ως πολίτης, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί». Όταν φώναξε «Λευτερία στην Παλαιστίνη», τρεις Ισραηλινοί δημοσιογράφοι τον εκφόβισαν, διατάζοντάς τον να φύγει από τον χώρο.
Αυτό ήταν αρκετό για την ισπανική αντιπροσωπεία της Eurovision να εκδώσει επίσημη δήλωση υποστήριξης του δημοσιογράφου, αφού απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης. «Η ισπανική αντιπροσωπεία της @eurovision_tve μετέφερε στο @EBU_HQ τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και απαίτησε από την @Eurovision [αυτά] να διασφαλιστούν».
Η είδηση ακολουθεί το σκάνδαλο στα παρασκήνια, αφού ο Ολλανδός Joost Klein λέγεται ότι βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης. Ο Joost εθεάθη κατά τη διάρκεια του flag parade την Παρασκευή, αλλά εξαφανίστηκε αργότερα, αποτυγχάνοντας να ερμηνεύσει το τραγούδι του στη σκηνή.
Νωρίτερα μάλιστα, διέγραψε όλες τις δημοσιεύσεις από την συμμετοχή του στο Eurovision και έκανε unfollow το επίσημο προφίλ της διοργάνωσης.
Με πληροφορίες από: in.gr, skynews, eurovisionfans, dailymail