LIFESTYLE
Διαστάσεις διεθνούς debate παίρνει η μαύρη Κλεοπάτρα του Netflix
O "πόλεμος" στα social media ξεκίνησε αμέσως μόλις βγήκε στον "αέρα" το τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ της δημοφιλούς πλατφόρμας
Τo 1963 η εκθαμβωτική Ελίζαμπεθ Τέιλορ υποδύθηκε τη βασίλισσα Κλεοπάτρα στο ομώνυμο, βραβευμένο με τέσσερα Οσκαρ, φιλμ του Τζόζεφ Μάνκεβιτς, που προβάλλεται σταθερά μέχρι και σήμερα στην τηλεόραση, συνήθως τις μέρες του Πάσχα.
Η μελαχρινή ομορφιά της Τέιλορ καθόρισε στο εξής την κινηματογραφική εικόνα της θρυλικής βασίλισσας, οδηγώντας (για παράδειγμα) και στην επιλογή της Μόνικα Μπελούτσι στο «Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα» του 2002.
Εδώ και λίγες ημέρες έχει ανοίξει ένα διεθνές ντιμπέιτ με αφορμή την κυκλοφορία του τρέιλερ της νέας σειράς δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Βασίλισσα Κλεοπάτρα». Ο λόγος; Η ηθοποιός Αντέλ Τζέιμς, που θα υποδυθεί τη βασίλισσα της Αιγύπτου, είναι μαύρη.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και από πιο επίσημα χείλη, όπως του πρώην υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, ο οποίος έκανε λόγο για «παραποίηση των γεγονότων». Οπου γεγονότα εννοείται η ελληνική καταγωγή της Κλεοπάτρας, η οποία ως γνωστόν ήταν η τελευταία στη γραμμή διαδοχής των Πτολεμαίων και θεωρείται ιστορικά απίθανο τα φυλετικά χαρακτηριστικά της να ήταν αφρικανικά.
Η παραγωγή του Netflix, ωστόσο, επικεφαλής της οποίας είναι η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ (σύζυγος του Γουίλ Σμιθ), δείχνει έτοιμη να υποστηρίξει ακριβώς μια τέτοια εκδοχή. Σε ένα σημείο του τρέιλερ, μάλιστα, βλέπουμε μια από τις ομιλήτριες να αναφέρει: «Η γιαγιά μου έλεγε “δεν με νοιάζει τι σας μαθαίνουν στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη”», ενώ κάποιος άλλος σημειώνει: «Τη φαντάζομαι να έχει κατσαρά μαλλιά όπως εγώ και παρόμοιο χρώμα δέρματος».
Αυτό που έχει επίσης αξία να δούμε είναι το πώς θα σκιαγραφηθεί η σχέση της Κλεοπάτρας με τους Ρωμαίους κατακτητές της Αιγύπτου. «Υπήρχε μια εποχή που οι γυναίκες κυβερνούσαν με ασύγκριτη δύναμη, σαν πολεμίστριες, βασίλισσες και μητέρες εθνών.
Η πιο εμβληματική ανάμεσά τους ήταν η Κλεοπάτρα», ξεκινάει το τρέιλερ. Αυτή η εικόνα… μητριαρχίας στις αρχές της πρώτης χιλιετίας μ.Χ. είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, παρόλο που δεν έχει καμία ιστορική υπόσταση.
Κάτι το οποίο θα ήταν απολύτως θεμιτό αν επρόκειτο για μυθοπλασία, όπως έχει γίνει με τόσες και τόσες εντυπωσιακές χολιγουντιανές αφηγήσεις («Τροία», «300» κ.ο.κ.)· όταν όμως μπροστά μπαίνει η «ταμπέλα» του ντοκιμαντέρ, είναι λογικό και ο θεατής να περιμένει κάποια ιστορική τεκμηρίωση.
Οπως και να έχει, η σειρά θα κυκλοφορήσει στις 10 Μαΐου στην πλατφόρμα και «αν σε κάποιον δεν αρέσει το κάστινγκ, μπορεί να μην τη δει», όπως (ορθά) επισήμανε στον λογαριασμό της η πρωταγωνίστρια, έπειτα από τον καταιγισμό αρνητικών μηνυμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Netflix: Πληθώρα αντιδράσεων με την «μαύρη» Κλεοπάτρα
Η ιστορία της Κυριακής: Κλεοπάτρα, η πρώτη femme fatale της ιστορίας