Μια κουβέντα στο facebook μεταξύ φίλων που έγραψαν χιλιόμετρα διαδρομής στο ...clubbing της δεκαετίας του '90, ήταν η άκρη του νήματος για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των αναμνήσεων και η νοσταλγία να οδηγήσει σε μια μεγάλη διαδικτυακή παρέα, που «μετρά» ήδη χιλιάδες μέλη από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η ομάδα «90s Golden Clubbing Society», που ξεκίνησε -εν μέσω καραντίνας- από την αγάπη κάποιων φίλων για τη μουσική και τη διασκέδαση της «χρυσής» εκείνης δεκαετίας, έχει ήδη 14.000 μέλη και αποτελεί μια εναλλακτική οπτικοακουστική μορφή διασκέδασης, όπου τον πρώτο λόγο έχουν η μουσική των '90s αλλά και οι αναμνήσεις από ξέγνοιαστες στιγμές διασκέδασης και χαράς, που αποτυπώνονται στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ανασύρθηκαν, ύστερα από χρόνια, από τα συρτάρια.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Νίκος Δραγούμης, εκ των δημιουργών της ομάδας, περιγράφει πώς γεννήθηκε η ομάδα αλλά και την αποδοχή του κόσμου που απ' άκρη σ' άκρη της γης «βούτηξαν», μέσω της οθόνης του υπολογιστή ή του κινητού τους, στα άδυτα της νυχτερινής ζωής μιας άλλης εποχής.
«Στην 43η μέρα της καραντίνας, τότε που ασχολούμασταν παραπάνω με τα social media κλεισμένοι στο σπίτι, σε μια συνομιλία στο προφίλ ενός φίλου αρχίσαμε την κουβέντα για τη νύχτα της δεκαετίας του '90. Είπαμε, λοιπόν, να κάνουμε μια ομάδα στο facebook, να βάλουμε αναμνήσεις και να μαζέψουμε τις παρέες εκείνης της εποχής. Αυτό σιγά σιγά γιγαντώθηκε και σήμερα έχει φανατικούς φίλους σε όλον τον κόσμο», εξηγεί.
Η ομάδα «90s Golden Clubbing Society» συσπείρωσε τους clubbers που βίωσαν στη Θεσσαλονίκη μια εποχή για τη νυχτερινή διασκέδαση όπου μεσουράνησε η techno, η trance, η acid και η house, και σύντομα βγήκαν από ντουλάπες και συρτάρια, παλιές φωτογραφίες, flyers, αξεσουάρ, βινύλια, κασέτες. Η απήχηση ήταν, μάλιστα, τέτοια που ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές παγκοσμίως της δεκαετίας εκείνης τούς χτύπησε την πόρτα.
«Ένα εκπληκτικό που συνέβη ήταν πως μας βρήκε ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές στο MTV, ο Steve Blame, που παρουσιάζει εκπομπές με ηλεκτρονική μουσική, ένας άνθρωπος που έχει πάρει συνέντευξη σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής όπως η Μαντόνα. Μας έστειλε δικό του βίντεο, μας παρακολουθούσε όπως μας είπε και μάλιστα μας χαιρέτησε στα ελληνικά», λέει ο Νίκος Δραγούμης.
Οι διαχειριστές της ομάδας προκειμένου να κρατήσουν ενεργά τα μέλη, μέσω του πρότζεκτ synTHESSize κάνουν live streaming με djs και μουσικές των 90s, επιλέγοντας διάφορες γωνιές της πόλης ως σκηνικό ώστε κατ' αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τις ομορφιές της και να «ντύσουν» την ηλεκτρονική μουσική με εικόνες όπως ένα ηλιοβασίλεμα με «άρωμα» Θεσσαλονίκης.
Οι περισσότεροι εκ των νοσταλγών των «ηλεκτρονικών βραδιών» έχουν κάποια δραστηριότητα είτε ως dj's είτε ως εργαζόμενοι σε άλλα πόστα τη δεκαετία του 90, αλλά αρκετοί είναι απλώς πελάτες - λάτρεις της διασκέδασης που ξαναβρίσκονται αντί για τα clubs της εποχής σε μια οπτικοακουστική διαδικτυακή πύλη. «Το ενδιαφέρον είναι πως δεν παίζουμε απλώς μουσική αλλά παρουσιάζουμε και στους νεότερους την αρχή μιας μουσικής επανάστασης, εκεί που ξεκίνησαν όλα στα 90s που έγινε το τεράστιο ...μπαμ, σημειώνει ο κ. Δραγούμης.