LIFESTYLE
Το αυθεντικό ιταλικό παγωτό της Βιέννης
Αρχικά το παγωτό ήταν για τους πλούσιους, όμως οι πρόγονοι του Σίλβιο Μόλιν - Πράντελ το έφεραν στον απλό κόσμο
SHARE:
Βιέννη, δέκα το πρωί. Ο παγωτατζής Σίλβιο υποδέχεται τους πρώτους πελάτες της ημέρας στο κατάστημα της πλατείας Σουηδίας. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1886. Αρχικά το παγωτό ήταν για τους πλούσιους, όμως οι πρόγονοι του Σίλβιο το έφεραν στον απλό κόσμο.
«Η κοιλάδα από την οποία καταγόμαστε ονομάζεται Val di Zoldo. Βρίσκεται στους Δολομίτες. Τη δεκαετία του 1880 υπήρχε μεγάλη φτώχεια και ο κόσμος έψαχνε να βρει τι να κάνει για να επιζήσει», εξηγεί ο Σίλβιο Μόλιν - Πράντελ.
Η οικογένεια του Σίλβιο μετακόμισε στη Βιέννη και άρχισε να φτιάχνει παγωτό. Στην αρχή η πώληση γινόταν με καρότσια στο δρόμο, και μετά έφτιαξαν καταστήματα.
Ποιο είναι όμως το μυστικό για ένα πεντανόστιμο ιταλικό «τζελάτο»;
«Ένα καλό ιταλικό παγωτό φτιάχνεται με φυσικά προϊόντα. Χρησιμοποιούμε βιολογικό γάλα. Αγοράζουμε το γάλα, το βούτυρο, την κρέμα, το γιαούρτι και τα φρούτα κάθε μέρα, για να είναι πολύ φρέσκα», λέει ο Σίλβιο.
Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν πρόσβαση στο αυθεντικό ιταλικό παγωτό, πριν εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Βιέννη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα παγωτατζίδικων στην Ευρώπη. Συνολικά, λειτουργούν 367 στην Αυστρία των 9 εκατομμυρίων κατοίκων.