Ένα κομμάτι αφράτο, λαχταριστό κέικ είναι η απάντηση σε όλα.
Αναμφισβήτητα, αποτελεί comfort food, aka φαγητό παρηγοριάς. Μια μπουκιά μαζί με λίγο καλό καφέ μπορεί να σου δώσει τη θαλπωρή και τη δύναμη που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.
Το κέικ, όμως, δεν παύει να είναι γλυκό, δηλαδή να έχει ζάχαρη και άλλα συστατικά με αρκετές θερμίδες.
Τα καλά νέα είναι ότι πλέον τα περισσότερα αγαπημένα μας γλυκά έχουν και υγιεινή εκδοχή, τα οποία μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς ενοχές.
Δοκιμάσαμε την πεντανόστιμη συνταγή της Ντίνας Νικολάου για κέικ σοκολάτας, χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο και ξετρελαθήκαμε. Πρόκειται για ένα αφράτο, σοκολατένιο κέικ χωρίς περιττές θερμίδες και τύψεις.
Είναι ιδανικό σνακ για το γραφείο αλλά και για τα παιδιά στο σχολείο.
Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
600 γρ. νερό
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
90 γρ. ελαιόλαδο
65 γρ. κακάο, σε σκόνη
1 κ.γ. ξίδι (με απαλή γεύση)
8 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
100 γρ. τριμμένα φουντούκια (στο μούλτι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το αλεύρι, το λάδι, το κακάο, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και λείο μείγμα.
Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε λίγο ακόμα, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Τέλος, ρίχνουμε τα τριμμένα φουντούκια και χτυπάμε καλά, μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και τη βάζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε το κέικ για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 5 λεπτά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Έτοιμο! Καλή απόλαυση!