ΚΡΗΤΗ
Ζητούν δημόσιο διάλογο για την ανάπλαση του Πάρκου Γεωργιάδη
Το Ηράκλειο είναι πρωταθλήτρια πόλη στην έλλειψη πρασίνου με αναλογία μόλις 1,2μ² ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο διεθνής μέσος όρος είναι 10μ² ανά κάτοικο.
SHARE:
Ανακοίνωση για την
Το πάρκο Γεωργιάδη είναι ο σημαντικότερος πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο μιας πόλης που υποφέρει σοβαρά από έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους αναψυχής που χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες πολίτες και εκεί φιλοξενούνται δεκάδες δραστηριότητες όλο το χρόνο, όπως η αγορά βιολογικών προϊόντων, πολυήμερες γιορτές όπως το "Εν Οίκω", εκδηλώσεις και πολλά άλλα.
Τον Απρίλιο του 2017 μάθαμε από δελτίο τύπου του Δήμου Ηρακλείου ότι αξιολογήθηκε θετικά μια πρόταση για την ανάπλαση του Πάρκου Γεωργιάδη και ότι θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 1 εκ. ευρώ από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Η αδρή περιγραφή του έργου έδειχνε ότι πρόκειται για μια ευρεία παρέμβαση βελτίωσης του γερασμένου πάρκου σε όλα τα επίπεδα: πράσινο, λειτουργικότητα και πρόσβαση. Τον Νοέμβριο του 2017 αναρτήθηκε ο διαγωνισμός ανάθεσης του έργου και μπορέσαμε να διαβάσουμε τη σχετική μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, η χωροταξία του πάρκου διατηρείται ως έχει σήμερα, προβλέπεται η αντικατάσταση του τσιμέντου και της ασφάλτου στους διαδρόμους με υδατοπερατό σκυρόδεμα αλλά και "σταθεροποιημένο" χώμα σε μερικά σημεία, η δημιουργία προσβάσεων για ΑμΕΑ και η αντικατάσταση του φθαρμένου εξοπλισμού. Προβλέπεται επίσης η προσθήκη και βελτίωση του γόνιμου εδάφους, η φύτευση νέων φυτών στα οποία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός ιθαγενών ειδών, η αντικατάσταση ή το κλάδεμα γερασμένων ή ξερών δέντρων. Δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι μεμπτό στην μελέτη και όλα δείχνουν, τουλάχιστον στα χαρτιά, ότι όταν παραδοθεί το έργο και όταν θα έχουν αναπτυχθεί τα νέα φυτά θα έχουμε ένα ανανεωμένο και λειτουργικό πάρκο.
Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα;
- Στο γεγονός ότι παρά τη μεγάλη σημασία του έργου για την πόλη, δεν προβλέφθηκε από τον Δήμο καμία ενημέρωση και καμία διαβούλευση πριν την μελέτη και την ανάθεση του έργου.
- Στο γεγονός ότι ενώ ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, ανέλαβε εργολάβος που θα εγκατασταθεί στο πάρκο τον προσεχή Μάρτιο και το έργο θα διαρκέσει περίπου 24 μήνες (!), δεν προβλέφθηκε από τον Δήμο καμία συζήτηση και συνεννόηση με τις συλλογικότητες και τους πολίτες που χρησιμοποιούν το πάρκο ώστε να βρεθούν άλλες λύσεις ισοδύναμων χώρων και να μην παρεμποδιστούν ή να ακυρωθούν αυτές οι πολύ σημαντικές για την πόλη εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Αυτή η τακτική αγνόησης των πολιτών, σε συνδυασμό με τη διαχρονική εικόνα που έχουμε για τη σχέση του Δήμου με το πράσινο, όπως τα καταστροφικά κλαδέματα ή τις κοπές δέντρων και τη χρόνια εγκατάλειψη χώρων, έχει ως εύλογο αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των δημοτών οι οποίοι σήμερα αμφισβητούν τη μελέτη, αμφιβάλουν για την ικανότητα του Δήμου να εξασφαλίσει την καλή εκτέλεση του έργου και θέλουν με κάθε τρόπο να προστατέψουν το πάρκο και τη λειτουργικότητά του.
Αυτό που ζητάμε από τον Δήμο είναι:
1) να γίνει με πρωτοβουλία του Δήμου, έστω και τώρα, μια δημόσια παρουσίαση του έργου και αμέσως μετά ο διάλογος και η απαραίτητη συνεννόηση με τις ομάδες των δημοτών που χρησιμοποιούν το πάρκο,
2) να τηρηθούν ορθά οι όροι της μελέτης και να γίνει βέβαιο ότι θα αποκλειστεί κάθε χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στα πάρκα και το πράσινο της πόλης.
3) οι εργασίες για την ανάπλαση του πάρκου να μην αποκλείσουν τη χρήση του από τους πολίτες για όλη την περίοδο των έργων (εκτιμάται σε 24 μήνες), αλλά να γίνονται τμηματικά, όπως και στα άλλα έργα μέσα στην πόλη.
Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου πανηγυρίζει το γεγονός ότι η νομολογία του ΣτΕ γλύτωσε το πάρκο Γεωργιάδη από το να μετατραπεί σε πάρκινγκ και αναγνωρίζει τα θετικά της μελέτης ανάπλασης. Η ΟΠΗ παρακολουθεί και στηρίζει κάθε άλλη προσπάθεια του Δήμου για τον πολλαπλασιασμό, ανάπλαση, προστασία και συντήρηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και του πρασίνου στην πόλη. Ωστόσο η κατάσταση στον ευρύτερο οικιστικό ιστό του Δήμου Ηρακλείου είναι πολύ κακή. Το Ηράκλειο είναι πρωταθλήτρια πόλη στην έλλειψη πρασίνου με αναλογία μόλις 1,2μ² ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο διεθνής μέσος όρος είναι 10μ² ανά κάτοικο. Χρειάζεται περισσότερη βούληση, αλλαγή προτεραιοτήτων και γενναίες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
[email protected],
www.opi.org.gr