ΚΡΗΤΗ
Ζητούν 15 μέρες για προτάσεις για τη Χρυσή
Καλαντζάκης: Ζητάμε 15 ημέρες για να κάνει συνολικά η Ιεράπετρα κι άλλες προτάσεις για τη Χρυσή
SHARE:
Στα συμπεράσματα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος στη Χρυσή και την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και το πως ο Δήμος Ιεράπετρας θα εμπλακεί τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι.
Ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε πως το σημαντικότερο ζήτημα που έχει προκύψει πλέον είναι η προσωπική εμπλοκή του Υπουργού και γενικά του Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο για πρώτη φορά πλησιάζει τόσο κοντά στα προβλήματα της Χρυσής, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό αφού όλες οι παρεμβάσεις που συζητούνται απαιτούν πολύπλοκες αδειοδοτήσεις, υπάρχει αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, και έτσι είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως μετά τη χθεσινή σύσκεψη ζήτησε από τον Υπουργό να μην βιαστεί να υπογράψει το διαχειριστικό σχέδιο και να δώσει ένα περιθώριο 15-20 ημερών ώστε να υπάρξει μια επεξεργασία όλων των νέων δεδομένων που προέκυψαν το τελευταίο διήμερο, να ενημερωθούν οι δημοτικές παρατάξεις στην Ιεράπετρας και τελικά όσα αποφασιστούν να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμα.
Βασικότερο και άμεσης προτεραιότητας ζήτημα για τον ίδιο είναι η συνεχής φύλαξη της Χρυσής επί2 24ωρου βάσεως και 12 μήνες το χρόνο, κάτι το οποίο συζητήθηκε χθες και φάνηκε πως μόνη αρμόδια υπηρεσία είναι η διεύθυνση Δασών, οπότε ζητούμενο είναι το πως θα χρηματοδοτηθεί ώστε να διαθέσει τα κατάλληλα άτομα για τη συγκεκριμένη δράση, κάτι το οποίο φάνηκε πως έχει περιθώρια υλοποίησης.
Ένα από τα ζητήματα που ενδέχεται να ξεκινήσει να υλοποιείται από φέτος με ενεργή εμπλοκή του Δήμου Ιεράπετρας είναι η διαμόρφωση ενός νέου μονοπατιού από το νότιο στο βόρειο τμήμα, το οποίο θα πρέπει να γίνει πιο δυτικά και εκτός του κεδρόδασους, όπως προβλέπεται στη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Για την κατασκευή της προβλήτας δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Υπουργείο και πλέον τη μελέτη αναλαμβάνει ο Δήμος Ιεράπετρας.
Ο κ. Καλαντζάκης τόνισε πως τα βασικά προβλήματα της Χρυσής παραμένουν η ξήρανση των κέδρων, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι αρχαιολογικές ζώνες, οι υποδομές που πρέπει να γίνουν ώστε να εξυπηρετούνται επισκέπτες αλλά και προσωπικό και επιστήμονες κατά την παραμονή τους στη Χρυσή, και η εμπλοκή της Κτηματικής Υπηρεσίας με τις παραλίες για τα οποία έγινε συζήτηση, περιγράφονται στο σχέδιο διαχείρισης και ζητούμενο είναι η σωστή υλοποίησή τους.