ΚΡΗΤΗ

Ζ. Ράπτη στο Cretalive: Το Υπουργείο αναζητά πόρους για την απόκτηση του νέου ερευνητικού σκάφους του ΕΛΚΕΘΕ

Η υφυπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, στις Γούρνες Πεδιάδος.

Ζ. Ράπτη στο Cretalive: Το Υπουργείο αναζητά πόρους για την απόκτηση του νέου ερευνητικού σκάφους του ΕΛΚΕΘΕ

Της Κατερίνας Μυλωνά


Πόρους ούτως ώστε το ΕΛΚΕΘΕ να αποκτήσει- επιτέλους- ένα νέο ωκεανογραφικό σκάφος αναζητά το Υπουργείο Ανάπτυξης.


Το παραπάνω δήλωσε στο Cretalive η υφυπουργός, κ. Ζωή Ράπτη, η οποία βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών.


Συζήτησε με στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ για τις δραστηριότητες του κέντρου και για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ενώ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών των και το Ενυδρείο Κρήτης.
Σε δηλώσεις της στο Cretalive, ανέφερε πως με χαρά είδε τα έργα που είναι σε εξέλιξη, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο με πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ράπτη
Πρόκειται για κτηριακά έργα στην Κρήτη, ύψους 8 εκ ευρώ, που θα βοηθήσουν τις ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου. Όπως είπε, στόχος του Υπουργείου είναι να ενισχυθεί και με τεχνολογικό εξοπλισμό και με τα σκάφη που απαιτούνται για να γίνεται η θαλάσσια έρευνα. 
Σε σχετική ερώτηση, απάντηση πως θα εξεταστεί η δυνατότητα, σε σχέση με την κατάσταση του σκάφους που θα βρεθεί και θα πρέπει να ανασκευαστεί, το νέο ωκεανογραφικό να αποκτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από το ΕΣΠΑ.

Η κ. Ράπτη είπε πως τα τελευταία χρόνια, το ΕΛΚΕΘΕ έχει ενισχυθεί με 26 ερευνητές και δήλωσε περήφανη για τη δουλειά που γίνεται στο Κέντρο που αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για την έρευνα στη χώρα μας.


Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Αντώνης Μαγουλάς, ανέφερε πως συζητήθηκαν τα προβλήματα του Κέντρου που αφορούν και όλα τα ερευνητικά κέντρα, όπως είναι η ανάγκη για τη δημιουργία νέων θέσεων ερευνητικού και λοιπού προσωπικού.

ράπτη
Το μεγαλύτερο βάρος, όμως, έπεσε στο νέο ωκεανογραφικό καθώς το υπάρχον, το ΑΙΓΑΙΟ, «είναι πεπαλαιωμένο, έχουμε συνεχείς βλάβες, βρίσκεται διαρκώς στο ναυπηγείο και έχουμε δυσκολίες στο να βρούμε ανταλλακτικά, έχουμε ακυρώσεις πλόων, δεν ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες που έχουμε αναλάβει με βάση συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων ενώ αμαυρώνεται το όνομα και η φήμη του ΕΛΚΕΘΕ», περιέγραψε ο Δρ. Αντώνης Μαγουλάς και πρόσθεσε πως εκκρεμεί το κομμάτι της εθνικής συνεισφοράς στη χρηματοδότηση του σκάφους.


Αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες, όταν το ΑΙΓΑΙΟ έκανε μελέτες για πόντιση καλωδίου μεταξύ Λέσβου και Χίου και δημιουργήθηκε θέμα με σκάφος του λιμενικού της Τουρκίας που εξέδωσε ειδοποίηση ότι το ΑΙΓΑΙΟ βρίσκεται σε θέση αμφισβητούμενων υδάτων. Ευτυχώς, το ΑΙΓΑΙΟ είχε ήδη ολοκληρώσει την έρευνά του.
Αυτό, όμως, αποδεικνύει τη σημασία που έχει το σκάφος και για εθνικά θέματα.

 

Δείτε επίσης:

Επίσκεψη της Ζωής Ράπτη και του Τάσου Γαϊτάνη στο ΙΤΕ - Φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση