Υποψήφια Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης η Κρήτη!

Newsroom
Newsroom

Με ιδιαίτερα "θερμά" λόγια μίλησαν για την Κρητική υποψηφιότητα τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης μεταφέροντας την κουλτούρα και την τεχνοτροπία τους

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Ατλαντίς", η υποψηφιότητα της Κρήτης ως γαστρονομική περιφέρεια για το 2026 από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού. Μάλιστα, για αυτό το λόγο, αυτές τις μέρες βρέθηκε στην Κρήτη η Επιτροπή Αξιολόγησης της υποψηφιότητας με εξειδικευμένους συνεργάτες του Ινστιτούτου (IGCAT), οι οποίοι είχαν συνομιλίες και πραγματοποίησαν επαφές με εκπροσώπους φορέων.

Στην παρουσίαση σήμερα, το "παρών" έδωσαν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής "Πλοηγός", πρόεδροι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων, Δήμαρχοι και φυσικά η διοργανώτρια Περιφέρεια Κρήτης. 

ga

Επίσης παρευρέθηκαν αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκαδάκης κι εκπρόσωποι εργαζομένων.

gastr

Γαστρονομική Περιφέρεια

"Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την ανακήρυξη της Κρήτης ως γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης" - είπε από το βήμα ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας τα μέλη της Επιτροπής για την αγαστή τους συνεργασία.

gas

Γαστρονομική Περιφέρεια

Η ανακοίνωση του ΟΑΚ

Στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης επισημαίνονται τα εξής:

"Η Περιφέρεια Κρήτης πληροί τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε «Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια για το 2026» καθώς μετά από έναν πλήρη φάκελο που υπέβαλε, αξιολογήθηκε θετικά και είναι έτοιμη για να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που αφορά τη διεθνή αναγνώριση της «Κρητικής Γαστρονομίας.  

Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη του 2023 με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών & Τουρισμού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism - IGCAT).

OAK γαστρονομική περιφέρεια

Την Παρασκευή 31/05/2024, στο ξενοδοχείο Atlantis του Ηρακλείου, ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, έγινε ένας εκ των τριάντα δύο [32] συνολικά νέων φορέων του νησιού, που θα εργαστούν από κοινού, για το σκοπό αυτό.

ΟΑΚ γαστρονομική περιφέρεια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης, υπέγραψε – μαζί με τους εκπροσώπους των υπολοίπων νέων φορέων που εντάχθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, το «Πρωτόκολλο Συμφώνου Συνεργασίας» με τον IGCAT, ενώ αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης, ανέφερε σε σχετική του δήλωση:

«Η Κρητική γαστρονομία έχει τεράστιες δυνατότητες και η διασύνδεση της, με τον βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, τον τουριστικό κλάδο, μπορεί να μας οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πως θα συνεργαστούμε. Βασική επιδίωξη  αυτής της προσπάθειας, είναι να συνενώσει και να οργανώσει τους φορείς που υπογράψαμε το σχετικό Πρωτόκολλο, με στόχο την προώθηση του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού, σε ολόκληρο τον πλανήτη»".

 

Δείτε επίσης:

Στα σκαριά η ανακήρυξη της Κρήτης ως «Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας 2026»

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ