ΚΡΗΤΗ

Υπερεργασία, ανασφάλιστη εργασία, σεξουαλική παρενόχληση "βραχνάς" στον επισιτισμό

"Εφιάλτης" για τους εργαζομένους, πίσω από τη λάμψη του τουρισμού

Υπερεργασία, ανασφάλιστη εργασία, σεξουαλική παρενόχληση "βραχνάς" στον επισιτισμό

Εκρηκτικό είναι το μείγμα για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις επισιτισμού της Κρήτης, αφού πίσω από το λαμπερό "περιτύλιγμα" του τουρισμού κρύβεται η... "κόλαση", όπως συμπεραίνεται από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Στη μεγάλη έρευνα συμμετείχαν 1.900 εργαζόμενοι, σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επισιτισμού από όλους τους κλάδους, σε διάστημα ενός μήνα για λογαριασμό του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού,  προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τις εργασιακές συνθήκες και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του κλάδου.

Τα συμπεράσματα είναι άκρως απογοητευτικά και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν δυσάρεστη έκπληξη, εφόσον αναδεικνύονται ζητήματα υπερεργασίας, ανασφάλιστης εργασίας και ανειδίκευτου προσωπικού. Όπως προκύπτει, υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς ρεπό αλλά και καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

«Τα κύρια προβλήματα που αναδεικνύονται είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, όταν 70% των εργαζομένων δηλώνει ότι παίρνει ένα με δύο ρεπό το μήνα. Το 17% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν παίρνει κανένα ρεπό το μήνα. Ένα άλλο μεγάλο φαινόμενο είναι αυτό της ανασφάλιστης εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης.

"Επίσης δεν τηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κάτι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους κλάδους. Μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις τηρούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενώ οι υπόλοιπες προσπαθούν να "εξοικονομήσουν" χρήματα", αναφέρει ο ίδιος.

Αλλά το φαινόμενο που καταδεικνύει ότι η εστίαση στέκει σε ξύλινα πόδια, όπως επανειλημμένως τόνισε εμφατικά κατά την παρουσίαση της έρευνας ο κ. Ριζικιανάκης, είναι ότι «βλέπουμε φαινόμενα με ρατσιστικές και σεξουαλικές συμπεριφορές που αναδεικνύουν ότι ο κλάδος έχει πολλά πράγματα να λύσει».

"Το φαινόμενο αυτό κυρίως αποτυπώνεται στα κλειστά τμήματα, κυρίως στις κουζίνες, κάτι που ήταν εντελώς παράδοξο για εμάς, καθώς θεωρούσαμε ότι υπήρχε σεξουαλική παρενόχληση στα "μπροστινά" τμήματα όπου υπάρχει μεγαλύτερη μάζα και από εργαζόμενους και από πελάτες αλλά δυστυχώς τα "κλειστά" τμήματα, όπως οι κουζίνες, είναι οι πρωταθλητές του φαινομένου", σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου.

«Δυστυχώς, η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που γίνονται τόσο από τα Συνδικάτα όσο και από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με τους εργαζόμενους να καλούνται ακόμα και να επιστρέψουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.

«Πλέον, με τη βούλα της επιστήμης καταγράφονται τα φαινόμενα παραβατικότητας που εμείς καταγγέλλουμε ενώ σε ποσοστό πάνω από 50% δεν εφαρμόζεται η ΣΣΕ που γενικώς είναι υποχρεωτική. Μέσω αυτής της έρευνας θα πάρουμε αποφάσεις και μέτρα στήριξης των εργαζομένων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού -Τουρισμού, Νίκος Κοκολάκης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα κοινοποιηθούν στην Περιφέρεια Κρήτης, τα Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού καθώς και στους αντίστοιχους εργοδοτικούς φορείς με προτάσεις για κάθε αντίστοιχο πρόβλημα που ανέδειξε η έρευνα.

Δείτε επίσης:

"Να τελειώνουμε με τη λογική του πάμε κι όπου βγει" - Αύριο παρουσιάζεται η έρευνα για εστίαση - τουρισμό

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση