ΚΡΗΤΗ
Ξεσηκωμός για τις - δια της πλαγίας οδού - αυξήσεις στα φάρμακα!
"Οι λιανικές τιμές των φαρμάκων μειώνονται, αλλά αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων" επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί στην Κρήτη
Μπροστά σε μια... απρόσμενη αύξηση βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες όσοι επιχείρησαν να αγοράσουν φάρμακα, ενώ καμία γνώση, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους, δεν είχαν για τις εξελίξεις και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.
Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί το τοπίο, η Διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι όλα ξεκίνησαν από μια "αιφνιδιαστική και χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές" εφαρμογή, από 12/02/2024 νέου τρόπου υπολογισμού των συμμετοχών που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τις συνταγές φαρμάκων.
Αυτό, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, έχει ως συνέπεια "αυξήσεις για τα ποσά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις σε 1700 φάρμακα, και σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις αυτές είναι υπερβολικές".
Στην ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ακόμα:
"Μετά από τις λογικές και εύλογες διαμαρτυρίες από συναδέλφους φαρμακοποιούς και πολίτες για τις αυξήσεις που εφαρμόστηκαν στις συμμετοχές, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει την αντίθεσή του για αυτές τις πολιτικές οι οποίες επιβαρύνουν άδικα, τους άνεργους, τους άπορους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μισθωτούς και γενικότερα όλους τους ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας.
Καλούμε τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν την απόφαση της αύξησης των συμμετοχών, και ταυτόχρονα να εφαρμόσουν διαφορετικές πολιτικές στον κλάδο του φαρμάκου, οι οποίες θα λαμβάνουν σοβαρά την αντίληψη ότι το φάρμακο είναι πρωτίστως κοινωνικό αγαθό, το οποίο η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες, με μεγαλύτερη ευαισθησία για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Καλούμε τους συμπολίτες μας να δείξουν κατανόηση απέναντι στους επιστήμονες φαρμακοποιούς, δεδομένου ότι δεν ευθύνονται για τις αυξήσεις".
"Τα παράπονα στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ"
Ιδιαίτερα καυστική είναι η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, για το ίδιο πρόβλημα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου.
Αναλυτικά αναφέρει:
- Με την εφαρμογή νέων κανονισμών από το Υπουργείο Υγείας, προκύπτει αυξημένη επιβάρυνση στην συμμετοχή που πληρώνετε σε πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμα και αν επιλέγετε γενόσημο.
- Τα ποσοστά 0/10/25 % δεν ισχύουν.
- Οι λιανικές τιμές των φαρμάκων μειώνονται, αλλά αυξάνεται η συμμετοχή σας με το νέο τρόπο υπολογισμού.
- Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν με κανένα τρόπο να επηρεάσουν το ποσό που πληρώνετε, αυτό προκύπτει αυτόματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
- Μπορείτε να απευθύνεστε στο υπουργείο υγείας για παράπονα αλλά και στον ΕΟΦ για το επιπρόσθετο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.
Σε γραπτή του δήλωση για το ζήτημα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρει:
"Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει το “μαύρο-άσπρο”, το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων επιβαρύνει με νέες αυξήσεις τους ασθενείς οι οποίοι ήδη πληρώνουν πανάκριβα την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Πρόκειται για καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο αφού προβλέπει μείωση της “ασφαλιστικής τιμής” που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και αύξηση της διαφοράς της από τη “λιανική τιμή” των φαρμάκων την οποία πληρώνουν πάλι οι ασθενείς.
Είναι το γνωστό “κόλπο” που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονταν, οι ασθενείς αντί να πληρώνουν λιγότερα, πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί αντίστοιχα η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των φαρμάκων και να ευνοηθούν ξανά οι φαρμακοβιομήχανοι με την απαλλαγή τους από τη θεσμοθετημένη υποχρεωτική επιστροφή μέρους των κερδών τους (Clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ.
Η επίκληση δε, του Αδ. Γεωργιάδη της ευθύνης των ασθενών για να μην επιβαρύνονται να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο για μια νόσο, διότι όλες οι δραστικές ουσίες έχουν την ίδια δράση, είναι επικίνδυνη. Το φάρμακο δεν μπορεί να το επιλέξει ο ασθενής, αλλά ο γιατρός που έχει την επιστημονική γνώση και ευθύνη ποιο φάρμακο και ποια δραστική ουσία αντιστοιχεί στις ανάγκες του ασθενή.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι όσο η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού θα αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για πολλούς.
Γι’ αυτό τώρα απαιτείται από το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα η διεκδίκηση της πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης με κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές των φαρμάκων. Να χρηματοδοτηθεί η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολογία του κεφαλαίου μεταξύ του οποίου και των φαρμακοβιομηχάνων»".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη