ΚΡΗΤΗ
Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ η σκόνη ... ακόμη και του 2006!
Ενενήντα τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο μετρήθηκε η συγκέντρωση σκόνης σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ!
Της Ελένης Βακεθιανάκη
Τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται. Αυτό ισχύει, δυστυχώς, και στην περίπτωση της αφρικανικής σκόνης που κυριολεκτικά εξαφάνισε, την Πέμπτη, όλη την Κρήτη.
Ενενήντα τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο μετρήθηκε η συγκέντρωση σκόνης σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ!
«Αυτή τη φορά τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά στο Ηράκλειο. Είναι ένα επεισόδιο σκόνης που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με περίπου 100 μg/m3, δυο φορές άνω των ορίων συναγερμού, για 24ωρες μέσες τιμές, και έφτασε από τις 3 μ.μ και μετά τα 3000 μg/m3 ενώ περίπου στις 5.30 απογειώθηκε στα 4.700! Δηλαδή 94 φορές πάνω από το όριο».
«Τέτοιες συγκεντρώσεις ερημικής σκόνης δεν έχουμε μετρήσει ποτέ στο παρελθόν στην Κρήτη. Τα προηγούμενα μεγάλα επεισόδια σκόνης είχαν καταγραφεί στα τέλη Φλεβάρη του 2006 με 3000 μg/m3, εξήντα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και τον Απρίλιο του 2005 πάνω 2500, όταν τεράστιες ποσότητες σκόνης μεταφέρθηκαν από τη Σαχάρα. Στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο μετρήθηκαν 4000 μg/m3 ενώ η σκόνη έχει αρχίσει να προχωρεί προς ανατολικά με τις ενδείξεις στον Φινοκαλιά να δείχνουν τα 3500 μg/m3» επισήμανε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης 92,1 η υπεύθυνη του Σταθμού Περιβαλλοντικών Ερευνών στον Φινοκαλιά Λασιθίου, δ/ντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κανακίδου.
Το φαινόμενο έχει διάρκεια και με βάση τις προγνώσεις για τα επεισόδια σκόνης από το διεθνές Σύστημα Πρόγνωσης μεταφοράς ερημικής σκόνης που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Ισπανία, η σκόνη θα αρχίσει να απομακρύνεται από αύριο το πρωί, δηλαδή θα υπάρχει ακόμα αρκετά έντονο και το βράδυ.
«Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει από πού ήρθε η σκόνη και τι περιέχει, κάτι που θα μπορέσουμε να απαντήσουμε το επόμενο διάστημα αφού κάνουμε τις ανάλογες αναλύσεις των φίλτρων. Αν πέρασε πάνω από πόλεις τις βόρειας Αφρικής θα έχει μαζέψει και όλους τους ρύπους που υπήρχαν οπότε δεν είναι και τόσο ακίνδυνη» πρόσθεσε η κ. Κανακίδου.