ΚΡΗΤΗ
Ξεκίνησαν οι μελέτες για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης
Η αναφορά Δένδια στη Βουλή όπου εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία επί της αρχής η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο
SHARE:
Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης αποτελεί το επόμενο βήμα του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τον κ. Νίκο Δένδια ο οποίος υπογράμμισε στην Βουλή πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές μελέτες χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο κ. Δένδιας επισήμανε «για να ακουστεί εκτός της Βουλής και κυρίως εκτός, η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως για την άσκηση του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή Νότια της Κρήτης. Γίνονται απ’ αυτού οι σχετικές μελέτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης και στο Αιγαίο» για να υπενθυμίζει και τις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ.
«Επεδείχθη εθνική ομοψηφία»
Αναφορικά με την ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση που συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για την επέκταση των υδάτων στο Ιόνιο, ο υπουργός δήλωσε ότι «Επεδείχθη εθνική ομοψυχία. Δεν υπήρξε το σύνηθες κλίμα αντεγκλήσεων» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «είναι εξαιρετική η σημερινή ημέρα για την Βουλή. Ημέρα εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας» ενώ πρόσθεσε ότι εντάσσει στο πλαίσιο της εθνικής συναίνεσης και την στάση του ΚΚΕ που θα δηλώσει «παρών».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η πολιτική της τμηματικής διευθέτησης του ζητήματος δεν αποτελούσε πάγια εθνική γραμμή, ωστόσο διαμορφώθηκε ως προϊόν εσωτερικής διαδικασίας του υπουργείου Εξωτερικών και του πολιτικού συστήματος συνολικά.
Στην συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων η ενημέρωση για τις διερευνητικές
Αναφορικά με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών παραπέμποντας στην ενημερωτική συνάντηση που θα διεξαχθεί με εκπροσώπους κομμάτων την ερχόμενη Δευτέρα.
«Πάντα ακολουθώ τον κανόνα να ενημερώνω τα κόμματα επί κινήσεων τακτικής του υπουργείου Εξωτερικών» είπε για να προσθέσει «Άρα ερωτήσεις για το πλαίσιο της επανέναρξης διερευνητικών επαφών θα έχουμε χρόνο να τις συζητήσουμε και να απαντήσω στην συνάντηση στο υπουργείο».
Με ευρύτατη πλειοψηφία η έγκριση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο επιβεβαιώθηκε το κλίμα ευρύτατης συναίνεσης.
Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 θα ψηφίσουν επι της αρχής «υπέρ» ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών». Επιμέρους επιφυλάξεις για το άρθρο 4 που αφορά την αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.
Υπό αυτά τα δεδομένα το κρίσιμο νομοσχέδιο που αυξάνει την ελληνική επικράτεια κατά περίπου 13.000 km2 αναμένεται να λάβει την στήριξη 284 βουλευτών κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προκαλεί μεταβολή – αύξηση των ορίων της επικράτειας και με βάση το Σύνταγμα απαιτείται η διαπίστωση της σύμφωνης γνώμης της απόλυτης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου (151 βουλευτών).
«Παραφωνία» από Ζουράρι
Ως «παραφωνία» από την «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το κλίμα που διαμορφώνεται στο κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο «το μόνο που κάνει είναι να επεκτείνει μια τρύπα στο νερό». «Είμαστε νικημένη χώρα. Νικημένος ο ελληνικός λαός από το 1922 αλλεπάλληλα και το νομοσχέδιο δείχνει το φόβο μας. Δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα η επέκταση. Υπάρχει μια βελτίωση που είναι κολοβή που φαίνεται στους τούρκους και την διεθνή γνώμη. Δείχνουμε ότι με αυτή την προσπάθεια επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας εξακολουθούμε να φοβόμαστε την Τουρκία» είπε ο κ. Ζουράρις.
Πέραν αυτού από τις τοποθετήσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέα Λοβέρδου (ΚΙΝΑΛ) φαίνεται ότι υπάρχει και ευρύτερη συναίνεση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για το μόνο θέμα που απαιτεί επίλυση.