ΚΡΗΤΗ

Τζανάκης για αφρικανική σκόνη: "Να αποφύγουμε τις δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους"

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ συνέστησε αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε την μεγάλη έκθεση στους εξωτερικούς χώρους.

Τζανάκης για αφρικανική σκόνη: "Να αποφύγουμε τις δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους"

Η αφρικανική σκόνη έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένονται νέα τις επόμενες ημέρες.

Η κατάσταση μαζί με την ζέστη είναι αποπνικτική και οι ευπαθείς ομάδες, όπως συστήνουν οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Πνευμονολόγοι ο ένας μετά τον άλλον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ ανακοίνωση για την συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα εξέδωσε προ ημερών και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Για το θέμα μίλησε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης ο οποίος, μεταξύ άλλων, συνέστησε αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε την μεγάλη έκθεση στους εξωτερικούς χώρους.

 

 

Ποιοι κινδυνεύουν λόγω του «κοκτέιλ» σκόνης και ζέστης

 

«Προκαλεί προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες, κυρίως σε όσους έχουν άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Δευτερογενώς και σε όσους έχουν βαριές καρδιοπάθειες, καθώς αυξάνεται να υποστούν ένα επεισόδιο που οι γιατροί το ονομάζουν παρόξυνση και αυτό το επεισόδιο να τους οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επομένως θα έλεγα ότι το νέφος αυτό, τουλάχιστον ως προς τις βραχυχρόνιες επιπτώσεις του, θα πρέπει να το περιορίσουμε στους ευπαθείς ανθρώπους και όχι στους υγιείς, οι οποίοι υφίστανται μια ταλαιπωρία και μια μείωση της ποιότητας ζωής τους λόγω βήμα και φτερνισμάτων. Όλοι θα υποστούν μια ταλαιπωρία», είπε αρχικά ο κ. Τζανάκης.

«Τα παιδιά ταλαιπωρούνται περισσότερο, ιδίως τα μικρότερα γιατί συνήθως είναι κρυολογημένα. Καλό θα είναι θα αποφύγουμε τις δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους αυτές τις ημέρες όσο βλέπουμε ότι η ατμόσφαιρα έχει αυτήν την πορτοκαλί μουντή εμφάνιση», πρόσθεσε.

Για το εάν βοηθά η μάσκα απάντησε: «Δεν νομίζω ότι αυτοί που είναι υγιείς και εργάζονται στην ύπαιθρο πως μπορούν να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες. Επομένως έχοντας υπόψιν μας ότι αυτό το επεισόδιο δεν θα είναι της ίδιας έντασης όπως για παράδειγμα με τον Μάρτιο του 2018 νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να δουλέψουν κανονικά».

 

φωτογραφία imageonline

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση