Τρισδιάστατη εκτύπωση, κατασκευαστικές τεχνολογίες και βιοεκτύπωση στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ

Newsroom
Newsroom

Το Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής καινοτομεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) πρωτοπορεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στις κατασκευαστικές τεχνολογίες και στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Το Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής, με διευθυντή τον Δρ. Μηχανολόγο Μηχανικό Νεκτάριο Βιδάκη, Καθηγητή, καινοτομεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά, μέσω του εξοπλισμού που διαθέτει στην κορυφή της τεχνολογικής στάθμης.

Ο εξοπλισμός αφορά σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής, όπως εργαλειομηχανές αριθμητικού ελέγχου (CNC, 5 αξόνων, οι μοναδικές στην Κρήτη), για κατασκευή τεμαχίων από μέταλλο με μεγάλη ακρίβεια (1 χιλιοστό του χιλιοστού), τρισδιάστατους εκτυπωτές για κατασκευή τεμαχίων από πολυμερή πλαστικά με απεριόριστη πολυπλοκότητα στη γεωμετρία, σε διάφορα μεγέθη και με δυνατότητα κατασκευής με διαφορετικές τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης (Στερεολιθογραφία - stereolithography, εκτύπωση με εξώθηση νήματος – Fused Filament Fabrication) και πλήθος άλλων κατασκευαστικών τεχνολογιών (laser κοπής, κλπ.).

A large room with several machines

Description automatically generated

Στο Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής του ΕΛΜΕΠΑ έχει πρόσφατα επίσης εγκατασταθεί μια υπερσύγχρονη υποδομή για βιοεκτύπωση, μοναδική όσον αφορά στις τεχνικές της προδιαγραφές στον ελληνικό χώρο και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη. Η βιοεκτύπωση παρέχει τη δυνατότητα εκτύπωσης βιοσυμβατών υλικών που μπορούν χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα σε μοσχεύματα, ή ακόμα και στην τρισδιάστατη εκτύπωση ζωντανών κυττάρων σε ιατρικές εφαρμογές για αποκατάσταση βλαβών σε ασθενείς μέσω εξατομικευμένων μοσχευμάτων. Ο εξοπλισμός αυτός λειτουργεί σε σύγχρονο, νέο καθαρό χώρο (clean room) ISO 7 που έχει κατασκευαστεί για αυτό τον σκοπό.

A room with a large machine

Description automatically generated

Το Εργαστήριο δραστηριοποιείται ερευνητικά κυρίως στην τρισδιάστατη εκτύπωση για την ανάπτυξη σύνθετων πολυμερών υλικών με βελτιωμένες ιδιότητες. Στον τομέα αυτό κατατάσσεται στα κορυφαία Εργαστήρια στην Ελλάδα, με περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η έρευνα που διεξάγεται στο Εργαστήριο έχει οδηγήσει στην αύξηση της μηχανικής αντοχής των υλικών καθιστώντας πιο αποδοτική μια κατασκευή, συντελεί στη μείωση του βάρους της, της ποσότητας υλικού που χρησιμοποιείται κ.α. Εκτός της βελτίωσης της μηχανικής αντοχής των υλικών, τα ερευνητικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο Εργαστήριο αφορούν και άλλες εντυπωσιακές ιδιότητες σύνθετων πολυμερικών υλικών, όπως ηλεκτρικά αγώγιμα σύνθετα πλαστικά υλικά ή υλικά με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Με τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης κατασκευάζονται διαφορετικές γεωμετρίες/επιφάνειες και τα βακτήρια που έρχονται σε επαφή με αυτές σκοτώνονται ή αδρανοποιούνται, δίχως να υπάρχει κάποια δυσμενής επίπτωση για τον άνθρωπο. Για να επιτευχθούν όλα αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα αξιοποιούνται οι σύγχρονες κατασκευαστικές τεχνολογίες / τρισδιάστατη εκτύπωση και η νανοτεχνολογία. Στο Εργαστήριο παράγονται από πρώτη ύλη σύνθετα πολυμερή με νανοσωματίδια διαφόρων ειδών, μεταξύ των οποίων κάποια προέρχονται από φυσικούς πόρους, άλλα είναι μεταλλικά, κεραμικά, κ.λπ. Ο χαρακτηρισμός των ιδιοτήτων των υλικών γίνεται συνήθως στο ίδιο το Εργαστήριο ή/και σε συνεργασία με άλλα Εργαστήρια και φορείς. Η σημαντική αυτή τεχνολογική υποδομή και ερευνητική δραστηριότητα είναι προσβάσιμη σε όλους τους φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ, καθώς έχει ενταχθεί στα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. 

Close-up of a machine with plastic tubes

Description automatically generated

Στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου συμμετέχουν επίσης οι Καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ: Πετούσης Μάρκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μουτσοπούλου Αμαλία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ντιντάκης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Σακκάς Νικόλαος, Καθηγητής, Γεωργίου Ευστράτιος, Καθηγητής και φυσικά πλήθος προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών, που πλαισιώνουν την ερευνητική ομάδα και συμμετέχουν ως συν-συγγραφείς στις επιστημονικές δημοσιεύσεις του Εργαστηρίου ακόμα και από το προπτυχιακό επίπεδο. 

A group of metal boxes

Description automatically generated

A red metal box with glass doors

Description automatically generated

A hand holding a microscope

Description automatically generated

A hand holding a handful of dirt

Description automatically generated

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ