Τουριστικός απολογισμός στην Κρήτη: Φόβοι, αγωνία αλλά και κρυφές προσδοκίες !

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Τα νήματα τα κινεί ο αόρατος καταλυτικός παράγοντας με τα ορατά και απτά αποτελέσματα: Ο κορωνοϊός

Του Αντώνη Παντινάκη 

Σχέδια επί χάρτου, βασισμένα σε καλά και κακά σενάρια, κάνουν οι ξενοδόχοι και οι λοιποί τουριστικοί φορείς της Κρήτης. Η κατάσταση από νομό σε νομό ποικίλλει, αν και όλα είναι σχετικά και ευκόλως... ανα(σ)τρέψιμα! Τα νήματα τα κινεί ο αόρατος καταλυτικός παράγοντας με τα ορατά και απτά αποτελέσματα: Ο κορωνοϊός.

Οι αρχικές προβλέψεις που είχε κάνει ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής:

“Είμαστε περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι. Ο Ιούλιος άρχισε σαν Μάρτιος του 2019 και καταλήγει σαν Απρίλιος του 2019".

Ο φόβος του πισωγυρίσματος

Ο Αύγουστος, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και “δεν έχουμε πισωγύρισμα”, δείχνει ότι “θα είναι περίπου 50% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 – πιστεύουμε να τα καταφέρουμε να είναι έτσι και ο Σεπτέμβριος, εάν δεν έχουμε κανένα πισωγύρισμα” υπολογίζει ο κ. Βλατάκης.

Όπου "πισωγύρισμα" προσθέστε το απευκταίο σενάριο μιας πιθανής έξαρσης της πανδημίας.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, ούτως ή άλλως, θα κλείσουν με ... έλλειμμα– όσο μικρότερο θα είναι αυτό, τόσο το καλύτερο: “Θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν έχουμε την ελάχιστη δυνατή ζημιά” υποστηρίζει ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, παρατηρώντας πως “προς το παρόν” η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού είναι ελεγχόμενη και ενθαρρυντική: “Οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται δείχνουν ότι έχουν εξασθενημένα φορτία και έχουμε λίγα θετικά κρούσματα. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό”.

Για τον ίδιο, έχει μεγάλη σημασία “να τηρούμε με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα οποία εκπαιδευτήκαμε, εμείς – οι άνθρωποι του τουρισμού - στην Κρήτη, όσο κανείς άλλος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Να προχωρήσουμε βήμα βήμα με μεγάλη προσοχή και σύνεση”.

Ο κ. Βλατάκης εξετάζει και από μία διαφορετική, πιο μακροπρόθεσμη οπτική διάσταση, τα όσα συμβαίνουν: “Ο,τι κάνουμε το κάνουμε για την πατρίδα, τον τουρισμό, τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες οι οποίοι τολμούν με αυτές τις συνθήκες. Ένας προορισμός που δεν θα άνοιγε, θα’ ταν καταδικασμένος για τις επόμενες χρονιές. Όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι μία αλυσίδα που, για το καλό του τουρισμού και του προορισμού, έπρεπε και πρέπει να προσέξουμε!".

“Μέσα” με... τα τσαρούχια!

Σε παράταση της... σεζόν, για να καλυφθεί – όσο γίνεται – η χασούρα ελπίζουν οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου. Για τον μήνα Ιούλιο, οι πληρότητες κυμάνθηκαν από 10-15%. Ταβάνι “τρύπησαν” μεμονωμένες περιπτώσεις, που άγγιξαν το 25%!

“Για τον Αύγουστο περιμένουμε να πάνε κάπως καλύτερα τα πράγματα. Αλλά δεν είμαστε και σίγουροι, δεδομένου ότι έχουμε κρατήσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής” δηλώνει στο Cretalive ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνου.

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό υπάρχει, εντούτοις για την ώρα οι επίδοξοι παραθεριστές φαίνεται πώς έχουν... κολλήσει. Ίσως τους... τρενάρει ο φόβος για ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Κρατήσεις δεν γίνονται, κι αυτό “μας ανησυχεί σφόδρα” επισημαίνει ο κ. Τσακαλάκης, που δίνει τη δική του ερμηνεία για το “πάγωμα” εκ μέρους των εν δυνάμει ταξιδιωτών: “Ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά υπάρχει και φόβος. Ίσως φοβούνται ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα του ιού”. Για να επεκταθεί η σεζόν θα πρέπει να ευνοήσουν οι συνθήκες. Το ...Σύμπαν θα πρέπει να συνωμοτήσει υπέρ μας, διότι χρειάζεται και τύχη - εκτός από την αυξημένη επαγρύπνηση για ατομική και συλλογική ευθύνη, της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την οποία οφείλουμε να έχουμε όλοι-ες μας.

Ο κ. Τσακαλάκης βεβαίως, κι άλλοι συνάδελφοί του, έχουν διακηρύξει από την αρχή, και σε όλους τους τόνους, τη θέση τους: “Η σεζόν είναι χαμένη”. Ωστόσο, “αν κυλήσουν ομαλά τα πράγματα, θα μπορέσει να παραταθεί και η σεζόν. Το θέλουν και οι tour operators για να μειώσουν κι αυτοί τη χασούρα τους”.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων του Ρεθύμνου στέκεται στο “πατριωτικό μας καθήκον”, το οποίο επιτελέστηκε με την ανταπόκριση στο πρωθυπουργικό κάλεσμα: “Ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας, γνωρίζοντας ότι θα μπούμε μέσα. Ενδόμυχα όμως πιστεύαμε ότι θα έχουμε πληρότητες της τάξεως του 40-50% που η χασούρα δεν θα ήταν πολύ μεγάλη. Ένα ξενοδοχείο για να βγάλει τα έξοδά του θα πρέπει να έχει από 65% μέχρι 70% πληρότητα. Μπαίνουμε όμως μέσα με τα τσαρούχια. Περιμένουμε αυτή τη φορά με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να μας στηρίξουν, ούτω ώστε να κρατήσουμε και τις θέσεις εργασίας, και το μήνυμα που θα δώσουμε προς τα έξω είναι ότι είμαστε ένας προορισμός ανοιχτός. Ο πιο φρόνιμος ξενοδόχος, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να μην ανοίξει καθόλου, για να μην έχει χασούρα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μέριμνα και για όσους δεν άνοιξαν”.

Όσοι ανέβασαν τα ρολά εφέτος και την ... πάτησαν, με το ταμείο τους να είναι μείον, “του χρόνου θα είναι πιο προσεκτικοί. Δεν θα αντέχουν δεύτερη χρονιά το ίδιο πράγμα” εκτιμά ο κ. Τσακαλάκης, που θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ “να δοθεί από εφέτος το μήνυμα στήριξης, αλλιώς του χρόνου θα ανοίξουν λιγότεροι”.

Ο κ. Τσακαλάκης “βλέπει” ήδη ότι για το 2021 έχει “χαθεί ήδη το 20% των κρατήσεων και το 30% του τζίρου. Στο χέρι μας είναι να μην έχουμε κι άλλη χασούρα”. Εξηγεί επ’ αυτού: “Ορισμένοι tour operators έχουν πιέσει συναδέλφους, οι οποίοι έχουν χαμηλώσει τις τιμές και για του χρόνου. Γι’ αυτό υπάρχει διαφορά αφίξεων και τζίρου”. Για τους πιο αισιόδοξους, η άκρη του τούνελ τοποθετείται στο 2023, για τους πιο... απαισιόδοξους δύο χρόνια μετά, το 2025.

“Ελπίζουμε, επιμένουμε και ο επιμένων ... Ελληνικά. Θα παλέψουμε για το καλό όλων μας” είναι το μόνο που μπορεί να δεσμευτεί ο κ. Τσακαλάκης, ενώ σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά και τον αντίκτυπό τους στον τουρισμό, θα πει: “Μέχρι στιγμής δεν επηρεάζουν τις κρατήσεις. Εάν όμως συνεχιστεί η ένταση, σίγουρα θα επηρεαστεί το τουριστικό προϊόν”.

"Δεν παλεύεται αυτή η κατάσταση, είναι πρωτόγνωρη!"

Πανομοιότυπη είναι η εικόνα και στα ξενοδοχεία του Λασιθίου: Οι πληρότητες είναι μικρές και τα έξοδα δεν βγαίνουν.

Όλα είναι ρευστά, αν και η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων ολοένα και εξατμίζεται.

“Δεν παλεύεται αυτή η κατάσταση, είναι πρωτόγνωρη! Ανοίξαμε με την ελπίδα και την προσδοκία να έχουμε κάποιες πληρότητες, που θα έφταναν το 40%. Όλα κινούνται όμως πολύ χαμηλά. Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε πληρότητες που φτάνουν το 15-20%, έχουμε ρίξει και τις τιμές μας” υπογραμμίζει ο κ. Μανώλης Βαρκαράκης, πρόεδρος των Ξενοδόχων νομού Λασιθίου.

Η χρονιά θεωρείται “τελειωμένη” από τον κ. Βαρκαράκη, που φοβάται ότι “θα έχουμε πρόβλημα και το 2021. Το θεωρώ πολύ πιθανό”.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και ξενοδοχεία της Ελούντας, τα οποία ως επί το πλείστον δουλεύουν με Ρώσους και Αμερικανούς. Όσο οι δύο αυτές αγορές παραμένουν κλειστές, τόσο θα εντείνεται η ανασφάλεια και η αγωνία...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ