ΚΡΗΤΗ

Τον τίτλο του πρεσβευτή επιστημών φέρει καθηγητής του Ηρακλείου!

Ο φυσικός του Λυκείου Γαζίου, υπεύθυνος στο 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου, κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης, μιλά στο Cretalive για την διάκρισή του.

No profile pic

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Ένα πολύ ξεχωριστό ρόλο, ανέθεσε ο οργανισμός Science On Stage Europe στο φυσικό του Λυκείου Γαζίου και αυτό τον καιρό, με θητεία, υπεύθυνο του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, κ. Αστρινό Τσουτσουδάκη  τιμώντας τον για τη συνολική συνεισφορά του σε σύγχρονες εκπαιδευτικές ιδέες και πρακτικές μέχρι σήμερα. Από την περασμένη εβδομάδα και για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια τα καθήκοντα του, αυτά του διεθνή πρεσβευτή ή αλλιώς International Science On Stage Ambassador που συνοδεύουν αυτή την σπουδαία διάκριση θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις σε ημερίδες και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, με σκοπό την προώθηση της φιλοσοφίας του οργανισμού.

Το Science On Stage Europe είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία μιας ομάδας οραματιστών καθηγητών από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και σήμερα έφτασε να αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως καθηγητών STE(Α)M από 34 χώρες. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της προώθησης των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας καθώς και της εξάλειψης του ψηφιακού αναλφαβητισμού προκειμένου η νέα γενιά να εφοδιάζεται με τις κατάλληλες δεξιότητες που χρειάζεται για να βρει μια καλύτερη δουλειά και να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο μέλλον για τους ίδιους αλλά και τον πλανήτη στον οποίο ζούμε.

Στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ της Επιστήμης επί Σκηνής, όπως είναι η μετάφραση του ονόματος του οργανισμού στα ελληνικά, συγκεντρώνονται κάθε δύο περίπου χρόνια και σε διαφορετική πόλη, περισσότεροι από 450 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρουσιάζουν, για τους συναδέλφους τους και κοινό, καινοτόμες δράσεις που συνδυάζουν από τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά μέχρι την τέχνη και τις γλωσσικές ικανότητες.

Ο κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης αναφέρει στο Cretalive, «δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω τη χαρά και τον ενθουσιασμό μου όχι μόνο επειδή αυτή τη στιγμή είμαι ο 3ος κατά σειρά καθηγητής που έχει αυτό τον τίτλο αλλά και επειδή θα βρεθώ σε μια ομάδα κορυφαίων εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα εξαιρετικών φίλων, του Marco Nicolini από την Ιταλία και της Liliana Fernandes από την Πορτογαλία που είναι οι άλλοι δύο πρεσβευτές του οργανισμού. Όσον αφορά τις νέες μου υποχρεώσεις, δεν με φοβίζουν καθόλου αφού απλά θα συνεχίσω τα ίδια που έκανα ως τώρα».

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι η εθνική μας αντιπροσωπεία, μια υπέροχη ομάδα καταπληκτικών ανθρώπων, αυτή των Ελλήνων καθηγητών του Science On Stage Greece, με επικεφαλής την αεικίνητη και ακούραστη κ. Τζένη Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη, φυσικό και πρώην υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αιγάλεω, αποτελεί ομάδα αναφοράς στα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά πράγματα και απολαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό σε όλες τις διοργανώσεις λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας των κατασκευών που παρουσιάζει κάθε φορά.

Στο παρελθόν μάλιστα έχουν αποσπάσει βραβεία οι πολύ γνωστοί για την προσφορά τους στην εκπαιδευτική κοινότητα καθηγητές του Πρότυπου Λυκείου Ηρακλείου κ. Αντώνης Μαργαρίτης, χημικός και Γιώργος Μαράκης, φυσικός ενώ ο Μιχάλης Ορφανάκης, φυσικός από την Ιεράπετρα έχει βραβευτεί σε δύο συνεχόμενα φεστιβάλ, το 2017 και 2019. Ακόμα τα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί μας είχαν προσκληθεί το Δεκέμβριο του 2019 στο προεδρικό μέγαρο όπου και τιμήθηκαν από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης είναι μεταξύ των συγγραφέων του εγχειριδίου Coding in STEM education ενώ αυτό τον καιρό αναπτύσσει διδακτικές ενότητες για το On-line εκπαιδευτικό υλικό Sustainability in STEM Education που είναι ακόμα στη φάση της εξέλιξης. Στο παρελθόν έχει λάβει μέρος  με ομάδες μαθητών του στους 8ους , 9ους και 10ους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με αντίστοιχες διακρίσεις που του επέτρεψαν να συμμετάσχει στα 2017, 2019 European SonS Festivals στην Ουγγαρία και Πορτογαλία αντίστοιχα. Πρόσφατα μάλιστα η ομάδα CURIE-osity, στην οποία είχε την ευθύνη συντονισμού και επιστημονικής καθοδήγησης κατάφερε να βρεθεί στην δεκάδα του τελικού του διαγωνισμού Code League.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη και Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση