ΚΡΗΤΗ
Το Τμήμα Χημείας φέρνει νομπελίστες στην οθόνη μας
Πρόκειται για μία δράση που ξεκίνησε σε εποχή πανδημίας και ήδη θεωρείται επιτυχημένη. Στόχος είναι να μείνει «ζωντανό» το ενδιαφέρον των φοιτητών για την επιστήμη τους, ακόμα και όσο μένουν μακριά από τα αμφιθέατρα.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Την εποχή του κορωνοϊού, οι καθηγητές του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης καταφέρνουν να κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον των φοιτητών τους. Η αρχή έγινε τις προηγούμενες βδομάδες με τον κάτοχο βραβείου Nobel Χημείας 1987 Jean- Marie Lehn (University of Strasbourg Institute for Advanced Study), ο οποίος είχε αναγορευτεί δύο χρόνια αργότερα σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος.
Πραγματοποίησε ανοιχτή διαδικτυακή ομιλία με τίτλο «Steps Towards Life: Chemistry! (Βήμα προς τη ζωή: Χημεία)»
Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα
ανοικτή διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Opening Doors Worldwide through Medical Science (Η επιστήμη ανοίγει πόρτες σε όλο τον κόσμο)» με ομιλητή τον βραβευμένο με Νόμπελ Χημείας καθηγητή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Malaria Research Institute Bloomberg School of Public Health, Peter Agre.
Στον Peter Agre απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας μαζί με τον Roderick MacKinnon το 2003 για την καινοτόμο έρευνά τους πάνω στα κανάλια νερού των μεμβρανικών πρωτεϊνων.
Η διάλεξη απευθύνεται σε φοιτητές-μεταπτυχιακούς-ερευνητές χημείας, ιατρικής αλλά και σε ευρύτερο κοινό.
Μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου στο YouTube: https://youtu.be/QymwMCyfDFE .
«Πηγή έμπνευσης για τους φοιτητές»
Ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Γιώργος Φρουδάκης, αναφέρει στο Cretalive πως, παραδοσιακά στο Τμήμα γίνονται σεμινάρια κάθε βδομάδα. Φέτος, λόγω κορωνοϊού δεν επιτρέπονται μετακινήσεις καθηγητών και ερευνητών. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνουν ομιλίες διαδικτυακά, κάτι που εξυπηρετεί από άποψη χρόνου και κόστους.
Οι δύο νομπελίστες δέχτηκαν με πολλή χαρά να μιλήσουν και η πρώτη διάλεξη είχε 600 ακροατές και από άλλα τμήματα σε όλη την χώρα.
«Είναι πηγή έμπνευσης για τους φοιτητές, δημιουργείται άλλη ατμόσφαιρα και κλίμα», αναφέρει ο κ. Φρουδάκης.
Την οργάνωση των διαλέξεων έχει αναλάβει ο επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Νεοχωρίτης. Ο ίδιος αναφέρει πως πρόκειται για μία δράση που στόχο έχει να κρατήσει «ζωντανή» την επαφή των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, φοιτητών με την επιστήμη τους και το Τμήμα.
«Η επιστήμη ανοίγει πόρτες σε όλο τον κόσμο»
Το μεγαλύτερο μάθημα στην 40 χρόνων καριέρα του καθηγητή Agre είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο τόπο. Ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του John Hopkins, εργάστηκε σε ένα διεθνές περιβάλλον πάνω σε σημαντικές ασθένειες, το οποίο του έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ερευνητές από όλο τον κόσμο. Εν συνεχεία, ως καθηγητής στο John Hopkins ανακάλυψε τις υδροπορίνες (aquaporines) το οποίο οδήγησε και στην απονομή του βραβείου Nobel. Αυτό πυροδότησε πολλαπλές συνεργασίες με ερευνητές από όλο τον κόσμο, από ΩΡΛ της Δανίας, νευροεπιστήμονες της Νορβηγίας μέχρι δομικούς βιολόγους της Ελβετίας και Ιαπωνίας. Την τελευταία δεκαετία συνεργάζεται με Αφρικανούς επιστήμονες σχετικά με την καταπολέμηση της ελεονοσίας στην Ζάμπια, Ζιμπάμπουε και Κονγκό. Έτσι, η επιστήμη αποτελεί πρέσβειρα και μέσο ανάδειξης κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων σε αυτές τις χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Agre είναι ενεργός στην «διπλωματία της επιστήμης» και έφερε σε επαφή επιστήμονες των ΗΠΑ με καθεστώτα όπως της Κούβας, Ιράν και Βόρειου Κορέας. Αυτή η δυνατότητα της επιστήμης πρέπει να συνεχίσει και αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα σε αυτόν τον ταραχώδη πλανήτη.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Unsplash