ΚΡΗΤΗ

Τι θα γίνει με τη φετινή δακοκτονία - Σε αναζήτηση νέου προγράμματος η Περιφέρεια Κρήτης

Για πρώτη φορά, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Στ. Τζεδάκης, θα χρησιμοποιηθούν, πιλοτικά, ηλεκτρονικές δακοπαγίδες

Σταύρος Τζεδάκης
Photo Credits: @Cretalive.gr

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουρμά

 

Για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, μία πρώτη συνεδρίαση, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη

Αυτό που ανέφερε ο κ. Τζεδάκης είναι ότι αναζητείται ένα πρόγραμμα που θα είναι ικανό να καλύψει συνολικά τις ανάγκες της δακοκτονίας, εξαλείφοντας το πρόβλημα, με βάση και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση στο νησί.

Η αναζήτηση του προγράμματος θα γίνει, όπως κάθε φορά, σε συνεργασία με τα επιστημονικά ιδρύματα του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, όπως ανέφερε ο κ. Τζεδάκης θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική δακοπαγίδευση ενώ την αρμόδια Επιτροπή απασχολεί και το θέμα της χρήσης ενός η περισσότερων φαρμάκων. Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, πέρυσι χρησιμοποιήθηκαν τρία σκευάσματα αλλά βοήθησε και ο καιρός. 

Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιόκαρπου. Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

"Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη", σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά  και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή».


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση