Τι λένε οι έμποροι στις λαϊκές αγορές για την υποχρεωτική χρήση POS

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Κάποιοι είναι θετικοί, άλλοι αρνητικοί αλλά όλοι αναφέρουν ότι θα εφαρμόσουν το νόμο

Διίστανται οι απόψεις αναφορικά με τη χρήση μηχανημάτων POS από τους εμπόρους και παραγωγούς σε λαϊκές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, σε πανηγύρια και στα κυριακάτικά παζάρια, από τις 2.1.2024 υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών.

Το Cretalive βρέθηκε στη λαϊκή αγορά του Μασταμπά, στο Ηράκλειο, και συνομίλησε με εμπόρους.

Από αυτούς κάποιοι είναι θετικοί κι άλλοι αρνητικοί στη χρήση των τερματικών μηχανημάτων πληρωμής με κάρτα τραπέζης.

Την ίδια ώρα, μόνο μία παραγωγός ανέφερε ότι χρησιμοποιεί ήδη POS και την εξυπηρετεί πολύ, τόσο την ίδια όσο και τους πελάτες της. Οι υπόλοιποι έμποροι, πάντως, όσοι δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί τα ειδικά μηχανήματα, ομονοούν ότι εφόσον το επιβάλλει ο νόμος θα τον τηρήσουν.

Στην αυτοψία που κάναμε διαπιστώσαμε ότι άκρως θετικοί είναι όσοι έμποροι πωλούν τα "ακριβά" προϊόντα της λαϊκής αγοράς, όπως για παράδειγμα ψαρικά, τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα κτλ.

Όσοι έμποροι πωλούν οπωροκηπευτικά προτιμούν τα μετρητά, τόσο οι ίδιοι όσο και οι πελάτες τους, καθώς τα ποσά της συναλλαγής είναι της τάξης του 1- 2 ευρώ ή ακόμα και μερικά λεπτά για κάποια ζαρζαβατικά.

Ειδικότερα η κ. Άννυ, που πουλά είδη καλλωπισμού, ανέφερε ότι «Έχω POS εδώ και 7 μήνες. Είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές. Διευκολύνει τη ζωή τους διότι το πλαστικό χρήμα είναι πλέον παντού». Αναφορικά με το εάν έχουν κέρδος η ίδια αναφέρει «εντάξει, λίγο με τις τράπεζες πρέπει κάτι να γίνει, να μην έχουμε τόσες κρατήσεις αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ καλό και για εμάς».

Ο κ. Πέτρος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «Το Σάββατο μας έφεραν το POS αλλά δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα. Έχει πάει άτομο στην τράπεζα να το ενεργοποιήσει. Ελάχιστοι καταναλωτές ζητάνε πάντως να πληρώσουν με κάρτα. Οι περισσότεροι έχουν μετρητά».

«Το κράτος θέλει 2,5 δισεκατομμύρια από φόρους. Γι’ αυτό μας βάζουν υποχρεωτικά το POS. Να πληρώσουμε τους φόρους μας, δε λέω, αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ας πληρώσουν πρώτα οι τράπεζες αυτά που χρωστούνε και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε. Αφού είναι όμως από τη νομοθεσία θα βάλουμε. Τα προϊόντα είναι χαμηλού κόστους, 1- 2 ευρώ, 40 -50 λεπτά. Δεν αξίζει τον κόπο να δώσουν κάρτα οι πελάτες» είπε ο Θοδωρής, έμπορος  οπωροκηπευτικών.

«Έχουμε κάνει αίτηση στην τράπεζα αλλά δεν το έχουμε παραλάβει ακόμα. Πληρώνουν με μετρητά. Άδικα το βάλαμε, δεν το ζητάει ο κόσμος προς το παρόν» τόνισε ο κ. Μιχάλης.

«Δεν έχουμε παραγγείλει ακόμα. Μόνο οι νέοι ζητάνε να πληρώσουν με κάρτα. Οι υπόλοιποι κρατάνε μετρητά. Από τα 50 άτομα μόνο ένας πληρώνει με κάρτα» ανέφερε ο Μανώλης, επίσης έμπορος με οπωροκηπευτικά.

«Δεν έχουμε βάλει ακόμα. Σε μία εβδομάδα περίπου θα το έχουμε. Αλλά δεν μας ζητάει ο κόσμος, προτιμούν τα μετρητά» είπε η κ. Μαρία που πουλάει ψάρια.

«Εμείς έχουμε βάλει POS αλλά περιμένουμε το voucher γιατί είναι νομίζω 150 ευρώ η αναβάθμιση που κάνεις μέσω ταμειακών μηχανών. Βεβαίως ζητάνε και εμείς το θέλουμε γιατί έτσι εξυπηρετείται ο κόσμος, και αυτοί και εμείς» τονίζει ο κ. Ραδάμανθυς, έμπορος τυροκομικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ' εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ