ΚΡΗΤΗ
Τι κοινό έχουν ένα δεινοθήριο, ένας σκορπιός και μία ταραντούλα; Ανήκουν στις συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!
Περιηγηθείτε σε έναν συναρπαστικό κόσμο με τον φακό του Cretalive! Δείτε βίντεο!
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μυλωνά
Βίντεο: Κώστας Δημάκης
Τη μία στιγμή γίναμε παλαιοντολόγοι και, ξαφνικά, μεταμορφωθήκαμε σε βοτανολόγους!
Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία που ζήσαμε μαζί με όσους έλαβαν μέρος στην εκδήλωση για την Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής (Taxonomy Recognition Day-TRD) που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην πανεπιστημιούπολη της Κνωσού.
Απολαύστε με την κάμερα του Cretalive μία ξενάγηση στις συλλογές που, για πρώτη φορά, άνοιξαν για το κοινό και ένα είναι σίγουρο: εντυπωσίασαν πολύ!
Ο Νίκος Πουλακάκης, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής στο ΜΦΙΚ του ΠΚ και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ τονίζει πως «οι συλλογές φυσικής ιστορίας είναι ο πλούτος, η καρδιά πάνω στην οποία βασίζεται όλη η έρευνα που έχει να κάνει με τη βιο- και γεωποικιλότητα» και σημειώνει ότι «αν χαθεί ένα είδος, το είδος αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί!»
Η Ιάσμη Στάθη, υπεύθυνη Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Εκπαίδευσης & συσχετιζόμενη επιστήμονας της Εφορίας Αρθροπόδων μας συστήνει έναν μεγάλο, ενδημικό σκορπιό της Κρήτης που βρέθηκε κατά τις εργασίες για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Μάλιστα, είναι έγκυος και την είδαμε να φωσφορίζει υπό το φως ενός ειδικού φακού!
Ο Σπύρος Λιαπάκης, τεχνικός – συντηρητής Συλλογών Εφορειών Γεωποικιλότητας και Παλαιοντολογίας, μας αποκαλύπτει τη σιαγόνα του Δεινοθήριου και εξηγεί ποια είναι η διαφορά του από έναν ελέφαντα!
Για τους τρόπους κατάταξης των ειδών μιλά ο Απόστολος Τριχάς, επιμελητής (έφορος) Αρθροπόδων και εξηγεί πως «στα αρθρόποδα είναι καθημερινή κατάσταση να βρίσκουμε οργανισμούς που δεν έχουν ιδωθεί ποτέ ξανά από επιστήμονα, τα περίφημα καινούργια είδη».
Η Κατερίνα Βαρδινογιάννη, επιμελήτρια (έφορος) Ασπονδύλων (πλην Αρθροπόδων) αναφέρεται στα χερσαία σαλιγκάρια, την Κρήτη, τη σχέση τους με τους Μινωίτες αλλά και τον τρόπο αναπαραγωγής τους. Να πούμε πως τα περισσότερα είναι ερμαφρόδιτα για όλη τους τη ζωή!
«Χωρίς τους ταξινόμους δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα γιατί αν δε γνωρίζουμε αυτό που έχουμε πώς θα το προστατεύσουμε, πώς θα το σώσουμε, θα το διατηρήσουμε και εν τέλει πώς θα το χρησιμοποιήσουμε, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο», τονίζει η Ελευθερία (Έρη) Ανταλουδάκη, επιμελήτρια (έφορος) Βοτανικής.
Ο Εμμανουήλ Αβραμάκης, τεχνικός – συντηρητής Συλλογών (Εφορίας Βοτανικής), εξηγεί ότι οι… εχθροί των φυτών που συλλέγονται είναι η υγρασία και τα έντομα.
«Η κρητική μυγαλή είναι το μοναδικό ενδημικό θηλαστικό της Ελλάδας, από τα ελάχιστα είδη θηλαστικών που κατάφεραν να επιβιώσουν από τον ερχομό του ανθρώπου», εξηγεί ο Νίκος Κιάμος, μεταδιδάκτορας (Εφορία Σπονδυλωτών).
Ο τεχνικός – συντηρητής Συλλογών (Εφορία Σπονδυλωτών), Μανώλης Παπαδημητράκης, εξηγεί τον ρόλο που παίζει η κατάψυξη στη διατήρηση των συλλογών.
Δείτε επίσης:
Άνοιξε τις πύλες του για την Ημέρα Αναγνώρισης της Ταξινομικής Επιστήμης το ΜΦΙΚ
Ένας θησαυρός αποκαλύπτεται: Οι συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εντυπωσιάζουν το κοινό!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο