ΚΡΗΤΗ
Οι θέσεις της Περιφέρειας Κρήτης για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές
Συντάσσεται με τις θέσεις των συλλογικών φορέων των Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών η Περιφέρεια Κρήτης
SHARE:
Η Περιφέρεια Κρήτης συντάσσεται με τις θέσεις των συλλογικών φορέων των Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο με αριθμ. πρωτοκ. 3598/1 και με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2021 έγγραφο που κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό και αποτυπώνει λεπτομερώς τις απόψεις του.
Η Περιφέρεια Κρήτης:
1) Αναγνωρίζει και υποστηρίζει το λαϊκό χαρακτήρα του θεσμού, ο οποίος ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέσα στην οικονομική κρίση του 1929. Δηλαδή σε παρόμοιες συνθήκες όπως η τρέχουσα της πανδημίας και η προηγηθείσα της οικονομικής κρίσης που πλήττουν ιδίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
2) Υποστηρίζει τη διατήρηση του εποπτικού ρόλου της κατά τόπο Περιφέρειας στη λειτουργία του θεσμού. Τούτο διότι, ως κατά τεκμήριο, ισχυρότερος συντονιστικός φορέας παρέχει τα εχέγγυα εποπτείας της νομιμότητας και της λειτουργικότητας των λαϊκών αγορών.
3) Εμμένει στη συμμετοχή των παραγωγών και των εμπόρων μόνο στις λαϊκές αγορές και αντιτάσσεται στη διεύρυνση της συμμετοχής σε εταιρικά σχήματα και εμπόρους αγροτικών προϊόντων. Τούτο διότι, νοθεύεται ο λαϊκός και αδιαμεσολάβητος χαρακτήρας του θεσμού που είναι και λόγος ύπαρξης του.
4) Δηλώνει την αντίθεση της στην πλειοδότηση των θέσεων των λαϊκών αγορών, διότι αυτό αποκλείει τους ασθενέστερους των συμμετεχόντων που αδυνατούν να αθροίσουν κεφάλαιο.
5) Κρίνει αδόκιμη την επιλογή των συμμετεχόντων στις λαϊκές με εκπαιδευτικά κριτήρια. Διότι, οι λαϊκές αγορές είναι η τελευταία καταφυγή κάθε ενεργητικού αγρότη, ο οποίος συνήθως, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών προσόντων ασκεί αυτό το επάγγελμα.
6) Η αδειοδότηση των παραγωγών θα πρέπει να δίνεται με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που κάθε Δήμος ορίζει, χωρίς προκήρυξη.
7) Προτείνουμε την ίδρυση εννεαμελούς εποπτικού φορέα για τις λαϊκές αγορές, στον οποίο θα προεδρεύει ο εκάστοτε αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης με συμμετοχή των αντιδημάρχων, των παραγωγών και των εμπόρων. Ο ίδιος φορέας να χειρίζεται και τα οικονομικά θέματα που αφορούν το θεσμό.