ΚΡΗΤΗ

Θέλουν να "ζωντανέψουν" το σχέδιο MINOS!

Το σχέδιο για το μεγάλο ηλιοθερμικό πάρκο στην Κρήτη μπήκε στον "πάγο" μετά τις παλινωδίες των Κινέζων και το "όχι" των Ελβετών επενδυτών

No profile pic

 

 

Ήταν πριν δύο χρόνια. Νοέμβριος του 2019 όταν υπεγράφη πανηγυρικά, στο Μέγαρο Μαξίμου, μια συμφωνία που για επένδυση που θα άλλαζε εν πολλοίς το ενεργειακό πεδίο της Κρήτης με την μεγάλη επένδυση που ετοίμαζαν οι Κινέζοι. Όλοι μιλούσαν για το εμβληματικό ηλιοθερμικό project MINOS, ισχύος 50 MW το οποίο μπορούσε να εξυπηρετήσει στα δύσκολα την Κρήτη!

Ήταν όλα τόσο…έτοιμα που το έργο σχεδιαζόταν να ξεκινήσει το 2022 και θα βοηθούσε τα μέγιστα στην ενεργειακή θωράκιση του νησιού.

Η συμφωνία προέβλεπε τη μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, μία επένδυση συνολικού ύψους που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, η οποία θα γινόταν στην περιοχή του Αθερινόλακκου του Δήμου Σητείας, πλησίον της υφιστάμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, σε μία έκταση 1.700 στρεμμάτων. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας από το εν λόγω έργο υπολογίζεται ότι θα περί τις 110 GWh καλύπτοντας έτσι 5-10% των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αναλόγως της περιόδου.

Ωστόσο, μετά τις υπογραφές τίποτα δεν πήγε καλά όπως υπολογιζόταν. Η πανδημία έπληξε τους Κινέζους, ήρθαν τα πάνω κάτω σε όλο τον κόσμο και το ελβετικό fund που θα έβαζε κυρίως το χρήμα…έκανε πίσω όταν είδε ότι οι συμφωνίες  και οι προθεσμίες δεν τηρούνται!Τελικά το μόνο που έγινε ήταν η πρώτη φάση κι  έχει υλοποιηθεί ένα μικρό τμήμα (πιλοτικό έργο) ισχύος 25kW με αυτόνομη λειτουργία. Και κάπου εκεί έχουν μείνει τα πράγματα...

«Δυστυχώς πολλά πράγματα δεν πήγαν όπως είχαν συμφωνηθεί αλλά και εξαιτίας της πανδημίας» ανέφερε Έλληνας επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί στο πρότζεκτ αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι το…σχέδιο δεν έχει «πεθάνει»!

«Γίνεται τώρα μια μεγάλη προσπάθεια να ανασυσταθει όλο το «πακέτο», να βρεθούν οι επενδυτές και νομίζω ότι θα έχουμε ευτυχή κατάληξη» τόνισε.

Όλα δείχνουν ότι μετά τον «πάγο» που μπήκε μπορεί η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία να ξεκινήσει να υλοποιείται το σχέδιο για μεγάλο ηλιοθερμικό.

Στο… «παγωμένο» σχέδιο επικεφαλής της κοινοπραξίας  για την κατασκευή του ηλιοθερμικού έργου ήταν η κινεζική CGGC International, θυγατρική του κατασκευαστικού κολοσσού της Κίνας CEEC που έχει κατασκευάσει το εντυπωσιακό υδροηλεκτρικό έργο του Φράγματος των Τριών Ποταμών (3 Gorges Dam) στην επαρχία Χουπέι της Κεντρικής Κίνας, προϋπολογισμού 31,76 δισ. δολαρίων με εγκατεστημένη ισχύ που ξεπερνά τα 22 GW.

Ο πάροχος τεχνολογίας των ηλιακών συστημάτων (ηλιοστατών, συλλεκτών κ.ά.) ήταν η επίσης κινεζική Supcon με τρίτο εταίρο του έργου την ελληνική Prenecon, μίας εταιρείας που δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήδη από το 2005, η οποία και θα εκτελούσε όλες τις κατασκευαστικές εργασίες. Τώρα θα φανεί εάν το έργο αναγεννηθεί ποιοι και πως θα συμμετέχουν.

Οι άδειες

Έτσι κι αλλιώς όπως λένε οι εμπλεκόμενοι το έργο είναι αδειοδοτικά ώριμο δεδομένου ότι έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Καταρχήν έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, διαθέτει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, άδεια εγκατάστασης, με όλες τις επιμέρους υπηρεσίες (Δασαρχείο, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.ά.) να έχουν επίσης γνωμοδοτήσει θετικά.

Το αγκάθι ήταν η οικοδομική άδεια για το κυρίως έργο που έπρεπε να εκδοθεί από την τοπική πολεοδομική υπηρεσία, μετά την κατάθεση των τελικών σχεδίων του έργου από τον εγχώριο εργολάβο της κοινοπραξίας που ήταν η Prenecon.  

Η νέα ηλιοθερμική μονάδα θα στηριζόταν στην Τεχνολογία Τηγμένου Άλατος, μέσω της οποίας παράγεται ατμός ο οποίος με τη σειρά του θέτει σε κίνηση γεννήτριες ηλεκτρισμού.

Το μεγάλο όμως «ατού» της μονάδας συνίσταται στο γεγονός ότι δύναται να αποθηκεύει ενέργεια εκμεταλλευόμενη την μεγάλη θερμοχωρητικότητα του ορυκτού άλατος μέσω της οποίας θα μπορεί να διοχετεύει ενέργεια στο δίκτυο για 5 ώρες μετά τη δύση του ηλίου.

ΠΗΓΕΣ Cretalive,energypress,ypodomes, APE

Διαβάστε επίσης:

Με το νέο έτος οι «μπουλντόζες» για το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σητεία

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση