ΚΡΗΤΗ
«Θα βγάλουμε λεφτά στην Κρήτη από ισπανικές ποικιλίες;»
Ο γεωπόνος Κώστας Χαρτζουλάκης μιλά στο Livetalks με αφορμή την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
SHARE:
«Αρκετά καλή» φαίνεται ότι θα είναι η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη αυτή τη χρονιά μια και γενικά «τα πάμε καλά στην καταπολέμηση του δάκου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιοχές που θα απαιτούνταν ένας επιπλέον δολωματικός ψεκασμός». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Livetalks και την εκπομπή "Όρεξη έχεις πρωί - πρωί;" ο γεωπόνος Κώστας Χαρτζουλάκης συστήνοντας στους παραγωγούς - επειδή είναι μια σχετικά πρώιμη χρονιά να μην αργήσουν να μαζέψουν τις ελιές τους.
«Η ελαιοποίηση φτάνει στο μέγιστο στις 170 έως 185 μέρες από την ημέρα της καρπόδεσης. Καρπόδεση στην Κρήτη είχαμε στις αρχές του Μάη αρα γύρω στις αρχές του Νοέμβρη θα έχουμε και τη μέγιστη ελαιοποίηση» εξηγεί ο κ. Χαρτζουλάκης, τονίζοντας πάντως ότι το παν είναι ο σωστός προγραμματισμός προκειμένου να παραχθεί καλής ποιότητας λάδι και να μη χαθεί η σοδειά.
Ο ίδιος πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, καθώς όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει σχέδιο και συγκεκριμένα βήματα για τη στήριξή του με αποτέλεσμα το κρητικό ελαιόλαδο να χάνει μερίδιο στην αγορά όταν μάλιστα «ανεβαίνουν» αγορές όπως αυτές της Τυνησίας, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας.
«Η Κρήτη μπορεί να παράξει άριστης ποιότητα λάδι λόγω εδάφους και ποικιλίας, δυστυχώς όμως αυτό αρχίζουμε να το χάνουμε με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις» τονίζει και αναφερόμενος στην περσινή κακή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή του νησιού, προσθέτει ότι «ακόμα και ένα χρόνο μετά δεν συζητάμε για το τί έφταιξε και ποιος φέρει ευθύνη. Γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες».
Αναφέρεται μάλιστα στις προσπάθειες που γίνονται από παραγωγούς να βάλουν ξένες ποικιλίες και διερωτάται δεικτικά: «Θα βγάλουμε λεφτά στην Κρήτη από ισπανικές ποικιλίες;»
Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Κώστα Χαρτζουλάκη: