ΚΡΗΤΗ
Τέλος οι υποτροφίες για χιλιάδες φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου!
Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγούνται οι φοιτητές και, μάλιστα, σε περίοδο κορωνοϊού
SHARE:
Χωρίς υποτροφία μένουν χιλιάδες φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου! Ο πανελλήνιος σύλλογος φοιτητών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΕΑΠ αναφέρει πως «εν μέσω πανδημίας, ανεργίας και οικονομικής ύφεσης και την ώρα που κυβέρνηση και ιδιωτικοί φορείς προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για πληρωμές και οφειλές, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλάζει τους κανονισμούς σπουδών και υποτροφιών με τρόπο που αναγκάζει πολλούς φοιτητές του να διακόψουν τις σπουδές τους ή ακόμα και να τις εγκαταλείψουν!
Στη μέση του εξαμήνου και εντελώς απροειδοποίητα, το ΕΑΠ κατήργησε την επαναληπτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου (Φεβρουαρίου) με μια προσβλητική για τη νοημοσύνη των φοιτητών ανακοίνωση, που υποστηρίζει ότι άκουσε τους προβληματισμούς τους!
Μία σημαντική συνέπεια είναι όσοι δεν πέτυχαν στην εξεταστική του Ιανουαρίου να αναγκάζονται να δώσουν τα μαθήματα στις εξετάσεις του Ιουνίου-Ιουλίου και όχι τον Φεβρουάριο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Δηλαδή έξι ολόκληρους μήνες αργότερα, χωρίς υποστήριξη και δυνατότητα συμμετοχής στις παραδόσεις και ταυτόχρονα με τα μαθήματα του νέου εξαμήνου.
Παράλληλα, χάνουν το δικαίωμα να δώσουν και στην αμέσως επόμενη εξεταστική, όπως ίσχυε, και υποχρεούνται να ξαναπληρώσουν ολόκληρα τα δίδακτρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους (και μάλιστα να τα προπληρώσουν, πολύ νωρίτερα από την έναρξη του εξαμήνου).»
Τέλος οι υποτροφίες!
Οι φοιτητές του ΕΑΠ ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμη μια αιφνιδιαστική και δυσάρεστη αλλαγή. Χιλιάδες από αυτούς, που εισήλθαν στα προγράμματα του ΕΑΠ, βλέπουν τους κόπους και τον οικονομικό τους προγραμματισμό να ακυρώνονται με τις αλλαγές στον κανονισμό υποτροφιών.
Οι φοιτητές εξηγούν ότι «στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τη λήξη του εξαμήνου, έμαθαν ότι αποκλείονται από την τρέχουσα και κάθε μελλοντική διεκδίκηση υποτροφίας! Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, μεταξύ άλλων, όσοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μέσα σε 4 έτη, όσοι δηλαδή δεν επιλέγουν όλες τις ενότητες κάθε εξαμήνου εξ αρχής (και δεν καταβάλλουν, προφανώς, τα ανάλογα δίδακτρα, που θέλει να προϋπολογίσει το ΕΑΠ) δεν δικαιούνται υποτροφία αριστείας.
Για τους φοιτητές που δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να αλλάξουν τις επιλογές τους, αποτελεί κατάφωρη αδικία.
Σημειωτέον ότι κατά κύριο λόγο η πλειονότητα των φοιτητών του ΕΑΠ είναι εργαζόμενοι, με οικογένειες και πολλές υποχρεώσεις, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του εντός 4ετίας, πόσο μάλλον όταν πρέπει να προγραμματίσουν και την καταβολή των αντίστοιχων διδάκτρων. Το γεγονός ότι καταργείται η επιβράβευση των καλύτερων φοιτητών με αυτόν τον «μπακαλίστικο» τρόπο, αποκλείοντας τους περισσότερους από τη διεκδίκηση υποτροφίας αριστείας, κρίνεται εντελώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Ταυτόχρονα, ανέβηκε η βάση των μορίων για τη χορήγηση των υποτροφιών κοινωνικών κριτηρίων, που λαμβάνουν υπόψη το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ., καθιστώντας ανέφικτο για πολλούς και αυτό το δικαίωμα. Όλα αυτά αποφασίστηκαν την ώρα που ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης διαπιστώνει ότι η οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος είναι καλή και το μοντέλο «φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά, συσσωρεύοντας τελικά και πλεονάσματα κεφαλαίων στο τέλος του έτους», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΑΠ.
Αμφίβολο παραμένει, τέλος, κατά πόσο η αλλαγή των κανονισμών έγινε σύμφωνα με τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες (αιτιολογημένες αποφάσεις, αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δυνατότητα αναδρομικής ισχύος κ.λπ.) και τις σχετικές διατάξεις και ενδεχομένως πρέπει να διερευνηθεί. Το ΕΑΠ, πάντως, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική του, αρνήθηκε να παράσχει τα εν λόγω στοιχεία σε φοιτητές που τα ζήτησαν.
Ο Σύλλογος Φοιτητών του προπτυχιακού προγράμματος της Δημόσιας Διοίκησης προέβη ήδη σε διαμαρτυρία για τις αλλαγές αυτές, ενώ κατέθεσε σειρά υπομνημάτων με τους προβληματισμούς του καθώς και το αίτημα επαναφοράς των κανονισμών στους ισχύοντες κατά την εισαγωγή στο πρόγραμμα. Από το ΕΑΠ ζητείται να αφουγκραστεί τις ανάγκες των φοιτητών του, να πράξει τα δέοντα και να λειτουργήσει όπως ο θεσμικός του ρόλος ορίζει.»
Φωτογραφία: Unsplash