ΚΡΗΤΗ
Τεχνική συνάντηση του INTERREG ADRISEISMIC στο Ρέθυμνο
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπρόσωποι της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και φορέων της αυτοδιοίκησης.
Στις 4 και 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο η τεχνική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος #ADRISEISMIC για την αντισεισμική θωράκιση των ιστορικών κτιρίων σε 6 χώρες της Αδριατικο-Ιονίου ζώνης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπρόσωποι της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και φορέων της αυτοδιοίκησης.
Η πρωτοβουλία ενισχύει το ρόλο της συνεργασίας προς την επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες με έντονη σεισμική δράση. Εκ μέρους της Ελλάδας, συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που με την συμβολή τους αξιοποιούν το μέγιστο της τεχνογνωσίας μέσω των αποτελεσμάτων που προκύπτουν.
Τη συνάντηση χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο εντεταλμένος Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Γ. Αλεξάκης, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου, της εφορείας αρχαιοτήτων και άλλοι τοπικοί φορείς.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της δράσης, από τα στελέχη Νίκο Βότσογλου και Ερμιόνη Γιαλύτη, ενώ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο Γεωλόγος Χαρ. Φασουλάς παρουσίασε στοιχεία για την σεισμικότητα της Κρήτης, καθώς και την εξειδικευμένη πλατφόρμα εκπαίδευσης https://adriseismic.nhmc.uoc.gr/ για τους επαγγελματίες του χώρου, στις τεχνικές συντήρησης και αντισεισμικής προστασίας.
Οι προσκεκλημένοι των χωρών – εταίρων, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν από κοντά και να αναλύσουν τα δομικά και ιστορικά χαρακτηριστικά των εμβληματικών κτιρίων του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου, ενώ οι δύο ημερήσιες συναντήσεις για την τεχνική πρόοδο του έργου, έγιναν στο Παλαιοντολογικό Μουσείο και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ στο Ρέθυμνο.
Το πρόγραμμα βρίσκεται στην τελική του φάση και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023. Με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, σκοπός είναι η ενσωμάτωση στο Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, των καλών πρακτικών για τις παρεμβάσεις στα διατηρητέα κτίρια, όπως αυτές προέκυψαν από τη συνεργασία των 6 χωρών - εταίρων. Ισχυρός αναδεικνύεται επίσης ο ρόλος της κατάρτισης των σχετιζόμενων με το χώρο, ώστε να γίνει εφικτή η αντισεισμική θωράκιση των ιστορικών δημοσίων κτιρίων. Η έντονη σεισμικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της περιοχής μας, που απαιτεί υψηλό βαθμό ετοιμότητας για την προστασία ανθρώπων και υποδομών, αλλά και ιδιαίτερη αντιμετώπιση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.