Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το νόμο 4342/2015 (ΦΕΚ 143 Α ΄-2015) εναρμονίζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/27/ΕΕ θέσπισε τους Ενεργειακούς Ελέγχους και αντίστοιχα τους Ενεργειακούς Ελεγκτές.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών που διατηρεί το ΥΠΕΝ, Ενεργειακοί Ελεγκτές μπορεί να είναι :
α) Διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), σύμφωνα με τους όρους του π.δ./τος 99/2018 (Α΄ 187).
β) Πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων, αυτοματισμού, βιομηχανικής πληροφορικής, βιομηχανικού σχεδιασμού, ενεργειακής τεχνολογίας, τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, μηχανολόγου, πολιτικού δομικών έργων.
γ) Μηχανικοί των ανωτέρω ειδικοτήτων που έχουν αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ΄ εφαρμογή της σχετικής ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.
δ)Ενεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων και συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού εγγεγραμμένοι στα οικεία μητρώα.
ε) Ενεργειακοί ελεγκτές που έχουν πιστοποιηθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή διαθέτουν πιστοποίηση, όπως εξειδικεύεται στην απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν.4342/2015, εγγράφονται στο Μητρώο, σύμφωνα με όσα ορίζονται σε αυτή.
Στο μητρώο γίνεται διαχωρισμός των τάξεων των Ενεργειακών Ελέγχων σε 3 τάξεις σύμφωνα με την παρ 3. του άρθρου 10 του ν.4342/2015:
α) Τάξη Α΄: οι διπλωματούχοι μηχανικοί και οι πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης. Οι ενεργειακοί ελεγκτές Α΄ Τάξης δύνανται να διενεργούν ενεργειακούς ελέγχους Α΄ Κατηγορίας.
β) Τάξη Β΄: οι ενεργειακοί ελεγκτές Α΄ Τάξης, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα διενεργήσει τουλάχιστον πέντε (5) ενεργειακούς ελέγχους Α΄ Κατηγορίας, καθώς και οι διπλωματούχοι μηχανικοί και οι πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης που διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία, όπως αυτή ορίζεται με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν.4342/2015. Οι ενεργειακοί ελεγκτές Β΄ Τάξης δύνανται να διενεργούν ενεργειακούς ελέγχους Α΄ και Β΄ Κατηγορίας.
γ) Τάξη Γ΄: οι ενεργειακοί ελεγκτές Β΄ Τάξης με ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού, ηλεκτρολόγου μηχανικού, μηχανολόγου ηλεκτρολόγου μηχανικού, χημικού μηχανικού και μηχανικού ενεργειακής τεχνολογίας, μηχανικού παραγωγής και διοίκησης, μεταλλειολόγου μηχανικού, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα διενεργήσει τουλάχιστον πέντε (5) ενεργειακούς ελέγχους Β΄ κατηγορίας και διπλωματούχοι μηχανικοί με ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού, ηλεκτρολόγου μηχανικού, μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου μηχανικού, χημικού μηχανικού και μεταλλειολόγου μηχανικού και μηχανικού παραγωγής και διοίκησης που διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία, όπως αυτή ορίζεται με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν.4342/2015, ως ισχύει. Οι ενεργειακοί ελεγκτές Γ΄ Τάξης δύνανται να διενεργούν ενεργειακούς ελέγχους Α΄, Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην τάξη Γ΄ εντάσσονται μόνο οι Μηχανικοί με ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού, ηλεκτρολόγου μηχανικού, μηχανολόγου ηλεκτρολόγου μηχανικού, χημικού μηχανικού και μηχανικού ενεργειακής τεχνολογίας, μηχανικού παραγωγής και διοίκησης, μεταλλειολόγου μηχανικού.
Για την ένταξη των Ενεργειακών Ελεγκτών (Α΄ τάξεως) στις τάξεις Β΄ και Γ΄ θεσπίστηκε καθεστώς επαγγελματικών προσόντων μέσω συστήματος συλλογής βαθμών.
Για την ένταξη στην Τάξη Ενεργειακών Ελεγκτών Β΄ απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 4 βαθμοί.
Για την ένταξη στην Τάξη Ενεργειακών Ελεγκτών Γ΄, απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 6 βαθμοί.
Οι βαθμοί δύναται να συλλεχθούν σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.
Όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών, αφορούν προγράμματα του εξωτερικού, γίνονται στην Αγγλική γλώσσα και έχουν ένα σημαντικό κόστος (>1.500€).
Αυτό καθιστά δύσκολη την αναβάθμιση των Ενεργειακών Ελεγκτών στις τάξεις Β’ και Γ’ . Μία απλή αναζήτηση στο μητρώο του ΥΠΕΝ δίνει την εικόνα του ελάχιστου αριθμού Ενεργειακών Ελεγκτών Β΄ και Γ΄ τάξεως.
Για την προώθηση της εκπαίδευσης των συναδέλφων σε διεθνή πρότυπα και την απόκτηση ισχυρής γνώσης θεωρούμε ότι η εκπαίδευση-πιστοποίηση από ενδεδειγμένα ποιοτικά προγράμματα πρέπει να είναι κυρίαρχη για την αναβάθμιση του γνωστικού αντικειμένου και την ένταξη σε μεγαλύτερη κατηγορία. Προφανώς η πρακτική εμπειρία σε Ενεργειακούς Ελέγχους ως εκπαιδευόμενος για μεγαλύτερη κατηγορία είναι σημαντική και πρέπει να περιλαμβάνεται.
Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ προτείνουμε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να συστήσει ένα πρόγραμμα πιστοποίησης/εκπαίδευσης για Ενεργειακούς Ελέγχους αντίστοιχου περιεχομένου και ποιότητας με τα διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα που αναφέρονται στον προηγούμενο πίνακα. Το ΤΕΕ μπορεί να συνεργαστεί με κάποιο επίσημο φορέα για την διαμόρφωση του προγράμματος ή να συνδιοργανώσει την εκπαίδευση και πιστοποίηση με κάποιο από τους διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς. Με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων το πρόγραμμα θα μπορεί να προσφερθεί με χαμηλό κόστος δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς μηχανικούς να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να πιστοποιηθούν με διεθνή αναγνώριση. Ενδεικτικά θα μπορούσε να γίνει διεύρυνση του μνημονίου συνεργασίας του ΤΕΕ με την ASHRAE και να προσφερθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Building Energy Assessment Professional Certification – BEAP με χαμηλό κόστος.