Τάσος Πετρόπουλος: Το μέλλον πρέπει να το κερδίσουμε

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Έδωσε από το Ηράκλειο το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί το Μαξίμου για όλους τους τομείς του δημοσίου βίου, ιδίως για τον ασφαλιστικό τον οποίο και διαχειρίζεται.

Αφήνοντας αιχμές για το παρελθόν –ακόμα και για τα εμπόδια που συνάντησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το περίφημο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης το 2015 - καθώς και για τις εκκρεμότητες και τις παθογένειες που άφησαν στο πέρασμα τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσος Πετρόπουλος, με το βλέμμα στο παρόν και στο μέλλον, «το οποίο πρέπει να κερδίσουμε», έδωσε από το Ηράκλειο το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί το Μαξίμου για όλους τους τομείς του δημοσίου βίου, ιδίως για τον ασφαλιστικό τον οποίο και διαχειρίζεται.

Ο κ. Πετρόπουλος διατράνωσε  -την διαρκή εκλογική ετοιμότητα- αλλά την αποφασιστικότητα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πρόοδο των σχεδιαζόμενων τομών, ενώ μιλώντας ειδικότερα για το δικό του χαρτοφυλάκιο δεν προσπέρασε τις «αγκυλώσεις» οι οποίες υπάρχουν, δεσμευόμενος ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα, μέσα από ένα πιο ευέλικτο σύστημα ασφάλισης και έκδοσης συντάξεων.

«Μας άφησαν μόνους μας να παλέψουμε. Παλέψαμε κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε», ήταν η τελευταία φράση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, σε δηλώσεις που έκανε σε τοπικά ΜΜΕ.

Αντιμετωπίζουμε προβλήματα που δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το πρώτο εξάμηνο της κυβερνητικής μας θητείας, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

«Με καθυστέρηση βέβαια αλλά τα αντιμετωπίζουμε. Οι συνέπειες βέβαια δεν επιλύονται εύκολα. Ας δούμε γύρω γύρω το διεθνές περιβάλλον ποιο είναι. Το στρίμωγμα που έχει υποστεί η Ιταλία, με τη διόγκωση των χρεών σε τρισεκατομμύρια και όχι σε δισεκατομμύρια κι όλα όσα συμβαίνουν στην Γαλλία κι αλλού», πρόσθεσε.

Κάνοντας μία πιο εκτενή αναδρομή στα γεγονότα του 2015, ο ίδιος ανέφερε ότι «κάποια στιγμή η ιστορία θα βγει μπροστά. Γιατί συνέβη αυτό τότε, κι αν πράγματι αυτή η αισιοδοξία ήταν παράλογη ή στηριζόταν σε κάποια δεδομένα. Θα σας θυμίσω ότι τον Γενάρη του ’15 είχε γίνει η πιστωτική χαλάρωση. Μέχρι τότε Γαλλία και Ιταλία ήταν πολύ στριμωγμένες. Δεν υπήρχε η δυνατότητα λόγω έλλειψης ρευστού να μπορούν να κάνουν δανεισμό. Έγινε η πιστωτική χαλάρωση, δεν συμπεριέλαβε την Ελλάδα...».

Στη συνέχεια, ο κ. Πετρόπουλος αναγνώρισε «το δίκιο των ανθρώπων», το οποίο «είναι πολύ μεγάλο». 

Ωστόσο, έκανε σαφές ότι «δεν μπορεί μία απλή κίνηση να τα λύσεις όλα, όταν έχουν προηγηθεί δεκαετίες, οι οποίες ήταν πολύ δυστυχείς για τους φτωχούς και τους πολύ φτωχότερους. Πάντα υπήρχαν φτωχοί και φτωχότεροι. Εμείς τώρα προσπαθούμε να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε ότι «ένας ένα από τους εφιάλτες που όρθωναν πάνω από το κεφάλι των συμπολιτών μας, δεν τους αφήσαμε να μείνουν», τονίζοντας ότι  η κυβέρνηση βρίσκεται από την πρώτη μέρα της θητείας της σε εκλογική ετοιμότητα: 

«Είμαστε από την πρώτη μέρα σε κατάσταση εκλογών. Δεν σκεφτόμαστε τον χρόνο των εκλογών ως κάτι που θα το ζήσουμε την παραμονή της εκλογικής διαδικασίας. Μπήκαμε σε αυτή τη λογική από την πρώτη μέρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι «πρέπει να κερδίσουμε το μέλλον». 

"Αυτό δεν έχει να κάνει με όσα λένε κάποιοι, ότι τάχα τώρα κάνουμε παροχές, γιατί θα έρθουν εκλογές. Ότι έχουμε κάνει το έχουμε προαναγγείλει".

Και για να γίνει πιο σαφής, ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει: 

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα υφυπουργός θα δείτε ότι όλα όσα κάναμε τα έλεγα από τότε, μόνο που έλεγα ότι όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή. Όταν δηλαδή θα έχουμε θεμελιώσει και θα έχουμε στεριώσει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είχα πει ότι θα κάνουμε μείωση των υψηλών εισφορών και το κάναμε. Ήδη ψηφίστηκε η διάταξη και θα ισχύει από 1/1/19 (117 ευρώ η  ελάχιστη εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών, 74 για τον αγρότη – είναι πάρα πολύ μικρότερη για τους αγρότες από αυτή που κατέβαλαν πριν). Μας έλεγαν ότι σφάζουμε και στραγγαλίζουμε τους αγρότες, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.  Είχαμε κάνει την πρόβλεψη ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν μειώθηκαν. Εγώ προσωπικά από τον Γενάρη του ’17 το λέω. Και πέρσι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα πει ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές. Οι στόχοι που έλεγε το ΔΝΤ ότι δεν θα πετύχουμε έχουν ήδη επιτευχθεί! Συνεπώς δεν έστεκε το επιχείρημα του ΔΝΤ, κι αυτό επιβεβαιώθηκε χθες στο Eurogroup! Τελειώσαμε δηλαδή!».

Ο κ. Πετρόπουλος υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολουθείται στο Υπουργείο του, επισημαίνοντας ότι «κάνουμε πράγματα που επί πολλές δεκαετίες κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει για να λειτουργεί το σύστημα πιο παραγωγικά και πιο γρήγορα. Τα συστήματα που έχουμε οργανώσει γρήγορα θα δώσουν καλά αποτελέσματα, επιταχύνοντας τις εκκρεμότητες. Είμαστε εδώ για να οργανώσουμε έναν ΕΦΚΑ για όλους. Για το κάθε σύστημα το οποίο ξεκινά χρειάζεται χρόνος ωρίμανσης, κι ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί. Κι αυτό θέλει μελέτη, επεξεργασία κι έναν σχεδιασμό που πρέπει να υποστηρίζεται μηχανογραφικά. Από την σκοπιά της θεσμικής αντιμετώπισης, εμείς νομοθετούμε λύσεις. Νομοθετήσαμε την άμεση ασφάλιση των αγροτών και όχι να περιμένουν πότε θα πάει ο υπάλληλος του ΟΓΑ να δει πότε το χωράφι είναι στη θέση του ή αν η στάνη υπάρχει. Αυτή τη στιγμή είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ με το απογραφικό δελτίο, στο οποίο συμπληρώνει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του και από την επόμενη κιόλας ημέρα έχει όλα τα δικαιώματα του ασφαλισμένου.

Επίσης μπορεί κάποιος να μπει σε προγράμματα που υπάρχουν για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους Λύνουμε λοιπόν τέτοια προβλήματα. Έχουμε βάλει το σύστημα, ηλεκτρονικά και πάλι, διαγραφής οφειλών. Οργανώνουμε την χορήγηση των επικουρικών συντάξεων, χωρίς δεύτερο έλεγχο για όσους έχουν πάρει ήδη κύρια σύνταξη και είναι μισθωτοί.  Κάνουμε πράγματα που επί πολλές δεκαετίες κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει για να λειτουργεί το σύστημα πιο παραγωγικά και πιο γρήγορα. Το TAXIS πέρασαν τόσα χρόνια για να λειτουργήσει. Εμείς μέσα σε 18 μήνες λειτουργούμε, εκδίδουμε συντάξεις κι έχουμε πλεονάσματα».

Ο  Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στις προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν, 1.000 «καταρτισμένων ατόμων από τον Φλεβάρη του ’19, συμπληρώνοντας ότι «και το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ θα δώσει τη δυνατότητα από άλλες υπηρεσίες, δημόσιοι υπάλληλοι να έρθουν, με το σύστημα της κινητικότητας».

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έκδοση των συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: 

«Εκκρεμούν παλιές συντάξεις, δεν εκκρεμούν νέες. Όλες οι συντάξεις που εκδίδονται με βάση τον νόμο 43/87, που είναι μετά τον Ιούνιο, βγαίνουν πολύ γρηγορότερα από τις παλιές συντάξεις. Όχι ότι όλες οι νέες λύνονται άμεσα. Καθυστερούν εκείνες κυρίως που είναι από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, των δημοσίων υπαλλήλων».

Όπως τόνισε, «αυτός είναι ο τομέας που πρέπει να βελτιώσουμε. Κι αυτό οφείλεται στο ότι πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μία κατάσταση μεγάλων καθυστερήσεων. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο».

Βέβαια, επικαλέστηκε και στοιχεία προς επίρρωση των λεγομένων του αλλά και της πολιτικής που ακολουθείται στο Υπουργείο του: «Είχαμε παραλάβει 168.000 εκκρεμείς συντάξεις τον Γενάρη του 2015 και σήμερα έχουμε εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες συντάξεις μόλις 42.000.  Άρα έχουμε παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Και μιλάω μόνο για τον ιδιωτικό τομέα.  Για τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που πρέπει να το διαχειριστούμε με μία καλύτερη οργάνωση», υπογράμμισε.

Ο κ. Πετρόπουλος συμπλήρωσε ακόμα ότι «στο ταμείο των Υγειονομικών, το ΤΣΑΥ, υπήρχε τεράστιο πρόβλημα, παλιό. Διότι εκεί έχει επέμβει ο εισαγγελέας για να διερευνήσει σκάνδαλα καταβολής συντάξεων χωρίς να έχουν καταβληθεί  οι εισφορές. Παίρνουμε όμως μέτρα για την επιτάχυνση. Οργανώνουμε καλύτερα τα πράγματα. Γι’ αυτό εδώ θα δημιουργηθούν τα ΠΕΚΑ και τα ΠΥΣΥ, οι οποίες είναι μονάδες υποστήριξης για όλον τον νομό, που θα οργανώσουν καλύτερα ό,τι αφορά τον αγρότη».

Σχολιάζοντας τον «απαρχαιωμένο», όπως τον χαρακτήρισε εξοπλισμό που υπάρχει σε υπηρεσίες, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι «θα πάρουμε 1.800 ηλεκτρονικούς υπολογιστές τώρα τον Δεκέμβρη», παρατηρώντας επιπλέον ότι «πραγματικά δεν υπάρχει εξοπλισμός, αν επισκεφθείτε κάποιους φορείς θα δείτε τις παλιές οθόνες. Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα. Η κοινωνική ασφάλιση ήταν εγκαταλελειμμένη. Οργανώνεται, θα αποδώσει! Γι’ αυτό εδώ θα δημιουργηθούν εδώ τα ΠΕΚΑ και τα ΠΥΣΥ, οι οποίες είναι μονάδες υποστήριξης για όλον τον νομό, που θα οργανώσουν καλύτερα ό,τι αφορά τον αγρότη. Όλα τα ταμεία θα εξυπηρετούνται από όλους τους υπαλλήλους, σε όποιο φορέα κι αν βρίσκονταν πριν».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ