ΚΡΗΤΗ

Τα παιδιά "υιοθετούν" τις διαδικτυακές συνήθειες των γονιών!

Ανησυχητικά τ' αποτελέσματα της έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

No profile pic

Μ.Σφακιανάκης: Στο Διαδίκτυο ... πιο αφελείς από τα παιδιά είναι οι ενήλικες!

"Τα παιδιά κινδυνεύουν από την άγνοια και την αφέλειά τους" είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute, Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα "Προστάτεψε το Παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα"

"Τα παιδιά νομίζουν ότι μπορούν να εμπιστευθούν αυτόν με τον οποίο μιλάνε" - είπε ο κ.Σφακιανάκης, ενώ αναφερόμενος στους ενήλικες, είπε πως "οι ενήλικες αφήνονται πολύ περισσότερο από τα παιδιά"

Αναφερόμενος στην τεχνογνωσία και τη στελέχωση του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του οποίου μέχρι πρότινος ηγούνταν, έκανε λόγο για μία από τις πρώτες διευθύνσεις της Ευρώπης, με εξειδικευμένους αξιωματικούς που συνεχώς μετεκπαιδεύονται στο εξωτερικό. Μάλιστα τόνισε ότι στην Ελληνική Αστυνομία η Europol αναθέτει ηγετικό ρόλο σε πολλά projects.

Η εκδήλωση«Προστάτεψε το Παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» πραγματοποιείται στο Ηράκλειο την Τετάρτη 28/03 και ώρα 18:30 στην αίθουσα Καστελλάκη (Κορωναίου 9). Τόσο η εγγραφή όσο και η συμμετοχή στο σεμινάρια είναι δωρεάν.

Κεντρικός ομιλητής στο σύνολο των επιμορφωτικών σεμιναρίων της δράσης είναι ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του CyberSecurityInternationalInstitute(CSI) κ. Μανώλης Σφακιανάκης. Στο σεμινάριο στο Ηράκλειο, εκτός από τον κ. Σφακιανάκη ως ομιλήτριες συμμετέχουν επίσης η Ψυχολόγος - Εγκληματολόγος κ. Μαρίσα Βουλγαράκη και η Κοινωνιολόγος - Εγκληματολόγος κ. Μαριάννα Τάσση.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου γονείς, παιδιά κάθε ηλικίας, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και όποιοι άλλοι επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση του Διαδικτύου και για τους ασφαλείς τρόπους περιήγησης των μικρών μας φίλων σε αυτό.

H χρήση κοινωνικών δικτύων από τα Ελληνόπουλα από πολύ μικρή, μη επιτρεπτή ηλικία επιβεβαιώνεται μέσα και από τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σε δείγμα 1100 χρηστών. 

Η πλειοψηφία των απαντήσεων προήλθε από γυναίκες σε ποσοστό 74,67%, ηλικίας 36-60 ετών, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου που διαμένουν ως επί τω πλείστο σε αστικό ιστό και ενημερώνονται για το πώς θα προστατέψουν τα παιδιά τους στον ψηφιακό κόσμο, από το διαδίκτυο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι η πλειοψηφία των γονιών έχει καθημερινή ενασχόληση με το διαδίκτυο με τους νεότερους γονείς ηλικίας από 20-35 να κάνουν ακόμα συχνότερη χρήση ( ποσοστό καθημερινής χρήσης 71%) και μάλιστα κυρίως οι γυναίκες (ποσοστό 59%) σε σχέση με τους άντρες (ποσοστό 50%) .

Τις ίδιες διαδικτυακές συνήθειες παρουσιάζουν και τα παιδιά. Οριακά μάλιστα,  προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι σε μικρότερες κοινωνίες και όχι στα αστικά κέντρα τα παιδιά ασχολούνται συχνότερα με το διαδίκτυο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι γονείς, ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου, θεωρούν ότι επηρεάζεται/διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι σε συνθήκες άγχους αυξάνουν το χρόνο ενασχόλησης τους με αυτά. 

Αναδεικνύεται μέσα από τις συγκεκριμένες απαντήσεις ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές εξάρτησης.
 
Οι γυναίκες είναι εκείνες που θεωρούν περισσότερο (58%) ότι η χρήση κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά βελτιώνει τις δεξιότητές τους.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δε στρέφονται στους γονείς τους για βοήθεια αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο διαδίκτυο, ένα ποσοστό γονιών της τάξης του 16% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν το παιδί του προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα στο διαδίκτυο και ένα 7% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

 Δημοφιλέστερο site κοινωνικής δικτύωσης στις μικρές ηλικίες στην Ελλάδα είναι το Viber (26,5%) και ακολουθούν το Instagram (22,85%) και το Facebook (18,61%).

      Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στη ιστοσελίδα του Ε.Κ.Α.Δ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση