ΚΡΗΤΗ
Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια πίσω από την «πολιορκία» της Κρήτης από τα κυκλώματα διακινητών
Η Κρήτη παραμένει σταθερά δυναμικά στο «κάδρο» των κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες.
SHARE:
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Πολύ έγκαιρα το Cretalive είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού (δείτε εδώ, εδώ και εδώ) σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεδομένου ότι το τελευταίο δίμηνο η Κρήτη παραμένει σταθερά δυναμικά στο «κάδρο» των κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες με αφετηρία τα παράλια της Λιβύης.
Στους 85 μετανάστες του Σαββάτου, την Κυριακή ήρθαν να προστεθούν δύο ακόμα «καραβιές», όπως έχει γράψει το Cretalive.
Περίπου 30 με 35 άτομα, ανάμεσα τους αρκετοί ανήλικοι, βγήκαν τελικά στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, στα Καπετανιανά. Ακόμα ένα σκάφος με περίπου 110 μετανάστες εντοπίστηκε να πλέει νότια της Κρήτης. Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, οι μετανάστες περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη.
Είναι ενδεικτικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 είχαμε περί τους 750 μετανάστες όταν μόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024 έχουν φθάσει τους 900.
Μία εξήγηση γι’ αυτή τη μεταστροφή είναι ότι η Κρήτη αποτελεί ένα ασφαλές εναλλακτικό δρομολόγιο για τα διεθνή κυκλώματα όσο ο «κλοιός» στο Ανατολικό Αιγαίο παραμένει ασφυκτικός σε επίπεδο επιτήρησης. Επιπλέον με την Τουρκία υπάρχει (όταν δεν παραβιάζει με εκβιαστικά τσαλιμάκια) πεδίο συνεννόησης στο μεταναστευτικό.
Στην περίπτωση της Λιβύης όμως, με την πολιτική αστάθεια που υπάρχει, δεν υπάρχουν εγγυήσεις και οι όποιες συμφωνίες συζητηθούν είναι αμφιλεγόμενες. Φυσικά, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να έχουμε τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Από την άλλη, όμως, η μεταναστευτική οδός της Μεσογείου είναι …λεωφόρος σε σχέση με το «μαζεμένο» Ανατολικό Αιγαίο, αν και πολλαπλώς πιο επικίνδυνη καθώς έχουμε να κάνουμε με ανοιχτή, χαώδης, θαλάσσια περιοχή στην οποία έχουν αφανιστεί χιλιάδες ζωές. Σχεδόν 100 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 2024, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον απολογισμό που καταγράφηκε πέρυσι την ίδια περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Εξάλλου, στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τους διαδρόμους της Μεσογείου, καταλυτικό ρόλο παίζουν και οι πολιτικές άλλων χωρών και οι συμφωνίες που προωθούν πάνω ή κάτω από το τραπέζι προς εξυπηρέτηση των δικών τους εθνικών συμφερόντων, όπως φυσικά και η γενικότερη κατάσταση κρίσεων και εμπόλεμων συρράξεων στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή και σε μεγάλο τμήμα της Υποσαχάριας Αφρικής. Εκεί κάτω περιμένουν χιλιάδες να φύγουν για την Ευρώπη, υπό συνθήκες που κινούνται πολλές φορές στα όρια του θανάτου.
Το βέβαιο είναι ότι η Κρήτη βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο «κόκκινο» σε επίπεδο μεταναστευτικών ροών και αυτό επιβάλλει να υπάρξει άμεσα, χθες, νέος σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης του μεταναστευτικού.
-1ον: Η Κρήτη θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με τα κατάλληλα επιχειρησιακά πλωτά μέσα. Έχουμε γράψει διεξοδικά ποια είναι τα μέσα που διαθέτει στην παρούσα φάση, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν περιορισμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
Φυσικά σε περιπτώσεις διασώσεων, το στοίχημα είναι η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης, με παραπλέοντα σκάφη, κυρίως εμπορικά, να συμβάλλουν καταλυτικά σε αυτές τις επιχειρήσεις.
-2ον είναι πολύ σημαντική η διαχείριση όλων των αυτών των ανθρώπων από την στιγμή που θα πατήσουν επί κρητικού εδάφους. Και εδώ υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε επίπεδο υποδομών αλλά και συντονισμού. Δε γίνεται κάθε φορά που βγαίνει μία «καραβιά», οι Αρχές και οι φορείς να ΕΠΑΙΤΟΥΝ για τα λεωφορεία μεταφοράς, για το χώρο φιλοξενίας, για την σίτιση των ανθρώπων αυτών.
Θα πρέπει ο καθένας να έχει το ρόλο του στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου, με εξασφαλισμένες υποδομές. Δε νοείται, μετά από τόσα χρόνια μεταναστευτικού, να «ξύνουμε» ακόμα τα κεφάλια μας σαν σπαζοκεφαλιά την τελευταία στιγμή. Αυτά είναι θέματα που έπρεπε να ήταν διευθετημένα προ πολλού.
Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι 85 μετανάστες που βγήκαν το Σάββατο, δεν αναχώρησαν τελικά το ίδιο βράδυ για Πειραιά, όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς το κέντρο της Αμυγδαλέζας είχε «φουλάρει». Και αυτό, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, είναι πολύ πιθανόν να το δούμε να επαναλαμβάνεται.
Η όλη κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική, αν και κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται ψύχραιμα και διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζήσει μέρες της προσφυγικής κρίσης του 2015.
Πάντως, όλο και περισσότερο διακινούνται τα τελευταία 24ωρα σενάρια που υποστηρίζουν ότι μελλοντικά είναι πιθανόν να επιτραπεί να παραμείνουν στην Κρήτη, υπό συγκεκριμένες διαδικασίες και προϋποθέσεις, χιλιάδες μετανάστες. Τα σενάρια αυτά δεν αναφέρονται στη λειτουργία κάποιου καμπ αλλά στην παραμονή τους στο νησί με κάποια μορφή «νομιμιμοποίησης» με σκοπό την απασχόληση τους σε αγροτικές εργασίες και στον τουρισμό.
Διαβάστε επίσης:
Δύο ταυτόχρονες επιχειρήσεις για τη διάσωση μεταναστών στην Κρήτη
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη