ΚΡΗΤΗ
Στηρίζει τα δημόσια Πανεπιστήμια το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου
Παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Ν. Κατσαράκης καθώς και ο πρόεδρος μελών ΔΕΠ του ιδρύματος- Αναλυτικά οι εισηγήσεις τους
Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό το ψήφισμα της πλειοψηφούσας παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με θέμα το νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Ηρακλείου δεν ήταν απλά ο εισηγητής αλλά και ο συντάκτης του σχεδίου που έφθασε προς ψήφισε και τελικά ψηφίστηκε (ακόμα και από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης) στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το ψήφισμα για τη στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων ψήφισαν οι παρατάξεις Καραμαλάκη και Καναβάκη ενώ καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία είχε καταθέσει δικό της σχέδιο ψηφίσματος, καθώς και η Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Σημειώνεται ότι παρών στη συνεδρίαση του Σώματος, κατά τη συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ήταν τόσο ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νίκος Κατσαράκης όσο και ο πρόεδρος των μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ κ. Κώστας Κονταξάκης.
Κατά την εισήγηση του προς το Σώμα ο κ. Κατσαράκης ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ενώ ταυτόχρονα ζήτηση αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις μελών ΔΕΠ.
Επίσης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που «επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές» τονίζοντας επίσης το σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο «δέκα ημέρες», όπως είπε, που έμεινε για διαβούλευση.
«Το νομοσχέδιο δεν επιφέρει ουσιώδεις αλλαγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν δίνει λύσεις ούτε για την υποστελέχωση ούτε για τη χρηματοδότηση που απασχολούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θεωρούμε ως Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ ότι το νομοσχέδιο απέχει ακόμα και από τις δηλώσεις του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη για αυστηρό πλαίσιο. Με ένα χαλαρό πλαίσιο μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια με προβληματικό πλαίσιο λειτουργίας καθώς οι απαιτήσεις με βάση το σχέδιο νόμου είναι πολύ χαμηλές. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας θα έχουμε διαφορετικό τρόπο εισαγωγής στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα σπουδάζουν το ίδιο αντικείμενο αλλά το επίπεδο τους θα είναι διαφορετικό. Θα εισέρχονται ακόμα και με το απολυτήριο Λυκείου που θα λαμβάνουν από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αποτέλεσμα θα είναι η απομείωση των περιφερειακών τμημάτων σε όλη τη χώρα» δήλωσε συγκεκριμένα προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ.
«Το διακύβευμα του νομοσχεδίου δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο εγγυάται την επάρκεια των επιστημόνων και ότι μπορούν μέσω της επαφής τους με την έρευνα να ενημερώνονται για τις εξελίξεις της επιστήμης τους. Ποιος θα εγγυάται πλέον την ποιότητα των επιστημόνων;» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Κονταξάκης, πρόεδρος μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι είχαμε συμφωνήσει να κληθούν οι Πρυτάνεις των δύο Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται στα χωρικά όρια του Δήμου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ. Τελικά ο κ. Κοντάκης δεν μπόρεσε να παραστεί. Επίσης υπενθύμισε προς το Σώμα ότι έχει υπηρετήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από διάφορες θέσεις, για περισσότερο από 30 χρόνια. Να επιβεβαιώσω ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση και το επίμαχο θέμα είναι το τέταρτο θέμα για τη δημιουργία Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Ο Μιχάλης Καραμαλάκης δήλωσε ότι «προφανώς η παράταξη μας είναι υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων» επισήμανε όμως ότι δεν τάσσεται και κατά της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Ο χαρακτηρισμός μη κερδοσκοπικό είναι μία γκροτέσκα προσπάθεια αναίρεσης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Εάν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να ενισχύσει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα , αναπληρώνοντας πχ την χρηματοδότηση με 6 δισ. που έχει χαθεί από το 2008 μέχρι το 2021 και τις 7.900 θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών και προσωπικού» είπε στην εισήγηση του ο κ. Δημήτρης Δουλουφάκης, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης, που έφερε ένα από τα τρία ψηφίσματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Μαρία Καναβάκη ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει αναπτύξει όλες τις επιμέρους πτυχές που θα έπρεπε να γνωρίζουμε. Στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο σε μία κοινής αποδοχής βάση».
Η δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα από την παράταξη Καραμαλάκη, κράτησε αποστάσεις από το θέμα λέγοντας σιβυλλικά ότι «θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, είναι μία σημαντική στιγμή για τη χώρα».
Ικανοποίηση Καλοκαιρινού
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς το ψήφισμα υπερψηφίστηκε, εκτός από την πλειοψηφούσα παράταξη, και από τις παρατάξεις του Μιχάλη Καραμαλάκη και της Μαρίας Καναβάκη.
Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεσμεύεται να ενεργεί υπέρ της προστασίας και της ανάπτυξης των δημοσίων πανεπιστημίων και σημειώνεται η ανάγκη γενναίας ενίσχυσης, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστη ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του Ιδρύματος στο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ως «Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης», και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Δήμο Ηρακλείου για την έμπρακτη συμπαράσταση του στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Το ψήφισμα της παράταξης του Αλέξη Καλοκαιρινού:
Παρατίθεται το κείμενο του ψηφίσματος:
Με αφορμή την θέση σε διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου
1. Τάσσεται αυτονοήτως υπέρ της τήρησης του Συντάγματος της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» (άρθρο 16, παρ. 5).
2. Διαπιστώνει ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Ηρακλείου, όπως και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γενικότερα και τα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια ειδικότερα, χρήζουν γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική Πολιτεία τόσο χρηματοδοτικής όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουν να συνεχίσουν να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους, να υπηρετούν την ελληνική κοινωνία και να τιμούν τη χώρα μας διεθνώς.
3. Δεσμεύεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του θα ενεργεί υπέρ της προστασίας και της ανάπτυξης των δημοσίων πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται μέσα στα όριά του, αποβλέποντας στην προάσπιση και προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και του κοινού καλού της τοπικής και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας.
Το ψήφισμα των μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ:
Δείτε ΕΔΩ το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο